Yllättävä jäähy kuumensi tunteita – JYP:n Reid Gardiner törmäsi veskariin läpiajosta ja joutui istunnolle

JYP Jukka Rautakorpi (Reid Gardiner läpiajojäähy)

Jyväskylässä käytiin keskiviikkona kuumana, kun JYP:n Reid Gardiner passitettiin epäonnistuneen läpiajon päätteeksi jäähylle.

JYP otti keskiviikkona kotonaan Tapparalta kuokkaan maalein 4-0, mutta peli pysyi tiukkana, kun JYP roikkui pelissä mukana päätöserän puoliväliin saakka. Ajassa 51.15 nähtiin lopullinen käänne, kun Tapparan Anton Levtchi iski 2-0-maalin ylivoimalla. Tapparan ylivoima oli kuitenkin seurausta tilanteesta, joka aiheutti rankasti jälkipuintia.

Jäähy näet tuli tilanteesta, jossa JYP:n Reid Gardiner karkasi läpiajoon ja sai törmäsi Tappara-vahti Christian Heljankoon. Videoiden perusteella näyttäisi siltä, että Tappara-pakki Kasper Kulonummi avitti Gardinerin törmäystä, mutta niin vain Gardiner oli pelajaa, joka passitettiin jäähylle maalivahdin estämisestä.

JYP:n päävalmentaja Jukka Rautakorpi asteli lähes jäälle asti vaatien erotuomarikaksikko Joonas Kovalta ja Aaro Brännarelta selityksiä. Tuomio ei kuitenkaan muuttunut ja peli pääsi näin lopullisesti kääntymään Tapparalle.

Rautakorpi protestoi rangaistusta vielä pelin jälkeenkin ja moni liittyi somessa kuoroon. Sääntökirjan kohta 69.1 sanoo seuraavaa:

– Tahaton kontakti maalivahtiin on sallittua ja tästä aiheutuva maali hyväksytään, kun tällainen kontakti tapahtuu maalialueen ulkopuolella edellyttäen, että hyökkäävä pelaaja on kohtuudella pyrkinyt välttämään tällaista kontaktia. Jos hyökkäävää pelaajaa on työnnetty, tönitty tai rikottu puolustavan pelaajan toimesta siten, että hyökkäävä pelaaja on ajautunut kontaktiin maalivahdin kanssa, tällaista kontaktia ei tulkita tämän säännön tarkoittamaksi hyökkäävän pelaajan aiheuttamaksi kontaktiksi edellyttäen, että hyökkäävä pelaaja on pyrkinyt kohtuudella välttämään kontaktia, sääntökirjassa sanotaan.

Kun muotoilu on näin tulkinnanvarainen, onkin pääteltävä, että tuomaristo näki tilanteen siten, ettei Gardiner yrittänyt “kohtuudella välttää kontaktia” ja siksi jäähy tuomittiin, vaikka Kulonummellakin oli tilanteen kehityksessä oma roolinsa.

JYP:n Reid Gardiner törmää Tappara-vahti Christian Heljankoon ja joutuu läpiajon päätteeksi jäähylle:

Katso myös: Pelicansin Michal Jordan lensi suihkuun Liigassa – ihme höntyily toi tuomion päähän kohdistuneesta taklauksesta


Joukkueet: