Yle: Seiväshyppääjä Wilma Murrolla on yllättävä taustavoima – jääkiekkoilija Jussi Jokinen tukee häntä tuhansilla euroilla

Wilma Murto Jussi Jokinen tukisumma / Pallomeri.net

Yle paljastaa, että jääkiekkoilija Jussi Jokinen vaikuttaa seiväshyppääjä Wilma Murron taustalla. Jokinen tukee Murtoa tuhansilla euroilla vuodessa.

Yle uutisoi, että seiväshyppääjä Wilma Murron taustavoimista löytyy entinen NHL-kiekkoilija Jussi Jokinen, jonka vuosittainen tuki on merkittävää luokkaa.

Kaikki alkoi Ylen mukaan Kalevan kisojen kutsuvierasteltassa kesällä 2016 käydystä keskustelusta. Tuon keskustelun seurauksena Jokinen päätti alkaa tukea seiväshypyn 18-vuotiasta huippulupausta seuraavan olympiadin ajan.

Murron valmentaja Jarno Koivunen kertoi suojatistaan innokkaaksi yleisurheilufaniksi tunnustautuvalle Jokiselle, joka oli vakuuttunut nuoren Murron poikkeuksellisesta potentiaalista.

Jokinen kertoo Ylelle, että oli tuolloin jo parin vuoden ajan ajatellut haluavansa valita suomalaisen yksilöurheilijan, jonka uraa hän alkaisi tukea.

– Jääkiekossa ja jalkapallossa suomalaisilla huipuilla palkkataso on aika erilainen kuin saman tason yksilöurheilussa. Halusin lähteä tähän olympiadiin tukemaan merkittävällä summalla, jotta Wilma pystyisi olemaan 24 tuntia vuorokaudessa huippu-urheilija. On Wilman ja taustajoukkojen päätettävissä, mihin tuo raha käytetään, Jokinen kertoo.

Jokisen antama tukipotti on 12 000 euroa vuodessa. Murto arvioi, että Jokiselta saatu summa on noin neljännes hänen vuosibudjetistaan.

– Ei mennyt ihan heti jakeluun, että tällaista voi tapahtua. Olen ollut tosi otettu siitä, että joku, jolla on niin paljon kokemusta huippu-urheilun ympyröistä, näkee minussa potentiaalia ja haluaa tukea. Erityisen hienon jutun tästä tekee se, että tämä tuki on urheilijalta urheilijalle, Murto kertoo.

Tuhat euroa kuussa on tuonut taloudellista turvaa urheilijan arkeen. Yhteistyö on sikäli poikkeuksellinen, että toinen osapuoli ei ole pyytänyt tuettavalta urheilijalta vastapalveluksia, kuten näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

– Ei tämä varsinaisesti mikään salaisuus ole ollut. Jussi sanoi jo silloin, kun sopimus tehtiin, ettei hän tarvitse asiasta mainintaa. Olemme kyllä puhuneet, että tämä on julki tuomisen arvoinen asia. Ihan valtavan hieno ja ihmeellinen juttu, Murto kiittelee.

Murto ja Jokinen eivät ole koskaan tavanneet, eivätkä edes puhuneet puhelimessa. Hän on kuitenkin lähettänyt Murrolle tsemppiviestejä arvokisojen alla. Tänä vuonna ei arvokisoja järjestetä koronaviruspandemian takia. EM-kilpailut peruttiin kokonaan ja Tokion olympialaiset siirrettiin vuodella eteenpäin. Jokinen pitää mahdollisena sitä, että hän jatkaa Murron tukemista myös olympialaisten jälkeen.

– Voisin kuvitella, että haluan jatkaa urheilijoiden tukemista jatkossakin. En ole lukinnut, että pitäisi olla juuri yleisurheilijoita. Hyvin voisi olla muutamia muitakin lajeja, Jokinen pohtii.

Lue myös: Tyson Fury sai osakseen kovia syytöksiä – ”Mikään nyrkki ei aiheuta sellaista vahinkoa”


Pelaajat: