IS: Jukka Jalonen lataa tylyä tekstiä Telian uudistuksesta – “SM-Liiga ei saisi olla mikään BB-talo!”

Jukka Jalonen

Jukka Jalonen ottaa IS:n haastattelussa jyrkästi kantaa Liigan ja Telian täksi kaudeksi sopimaan uudistukseen, joka mahdollistaa valmentajien mikityksen.

Liigan ja Telian välisen sopimuksen myötä valmentajia tullaan mikittämään tämän kauden tv-lähetyksissä. Valmentajat eivät ole Ilta-Sanomien selvityksen mukaan asiasta innoissaan, mutta eivät kritisoi asiaa julkisesti, koska heidän yllään leijuu uhka sanktioista.

Liigavalmentajien asiaa on lähtenyt ajamaan IS:n haastattelema maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen, joka lyttää uudistuksen täysin.

– Valmentajat ovat riekaleina tästä mikkiuudistuksesta. Ymmärrän heitä todella hyvin. Nyt on siirrytty alueelle, joka voi nakertaa valmentajien henkilökohtaisen identiteetin.

IS:n mukaan neuvottelut valmentajien mikittämisestä käytiin viime keväänä. Elokuun alussa SM-liigan johto oli välittänyt tiedon asiasta seuroille, mutta valmentajat ja urheilujohtajat, jotka eivät neuvotteluihin osallistuneet, kuulivat aiheesta vasta juuri ennen kauden alkua.

– Jääkiekossa pukukopit ja vaihtoaitiot ovat pyhiä paikkoja. Sellaisina ne tulisi myös säilyttää. Se, millä tavoin joukkueita valmennetaan, ei kuulu kenellekään ulkopuoliselle. Ne ovat joukkueiden sisäisiä asioita. Muistutan, että kyse on valmentajien työstä, ja sitä kautta heidän elämästäänkin. SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo, Jalonen lataa.

Jalonen sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, että Telia haluaa lisätä katselijoidensa palvelutarjontaa.

– Jos valmentajia halutaan väenväkisin kuunnella, voitaisiin sopia, että tämä tapahtuisi erien aikana pidettävillä SM-liigan teknisillä aikalisillä. Silloin valmentajat tietäisivät etukäteen, että nyt heitä kuunnellaan. Siinä tapauksessa se ei rajoittaisi niin suuresti heidän yksityisyyttään, Jalonen ehdottaa.

IS tavoitti myös Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemen kommentoimaan Jalosen lausuntoja.

– Kun tätä viime kevään pudotuspeleissä testattiin, valmentajien palaute oli positiivista ja sen nähtiin tuovan lisäarvoa lajin seuraajille. Sama käytäntö on ollut käytössä myös CHL:ssä ja valmentajat ovat siihen tottuneet. Vaikka tästä on sovittu seurajohtajien kanssa, niin missään tapauksessa tämän ei pitäisi olla uusi asia yhdellekään valmentajalle, Kallioniemi puolustaa.

Kallioniemen mukaan Telian kanssa on tehty selvät pelisäännöt mikityksen suhteen. Mikrofonit ovat päällä ainoastaan pelikatkoilla ja Telia mikittää valmentajat vain ns. isoissa tuotannoissa, jolloin on mukana tarvittava tekniikka.

– Aina mikitetään molemmat valmentajat ja asiasta kerrotaan hyvissä ajoin pelipäivän aamuna. Ohjeemme Telialle ovat, että pelikatkojen ulkopuolella puhetta ei myöskään kuuntele kukaan, Kallioniemi kertoo.

Lue myös: IL: Janne Niinimaa joutui erikoisen Metallica-kohun keskelle 1997 – ”Katsopa ESPN:ää”


Pelaajat: