Mediat: Jukka Jalonen jättää Leijonat – tässä kuumimmat ehdokkaat seuraajaksi

Jukka Jalonen

Jukka Jalonen ilmoitti Jääkiekkoliitolle jättävänsä Leijonat alkavan kauden jälkeen. Tämä käynnisti luonnollisesti spekulaatiot seuraajasta.

Jääkiekkoliitto kertoi myöhään maanantai-iltana, että Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue siirtyy uuteen aikaan, sillä Jukka Jalonen ilmoitti liitolle siirtyvänsä syrjään Leijonaluotsin paikalta, kun hänen nykyinen sopimuksensa päättyy kevään 2024 MM-kisojen jälkeen.

Uutinen luonnollisesti käynnisti välittömästi spekulaatiot Jalosen seuraajasta ja nimilistasta on pitkälti konsensus Suomen isoimpien medioiden kesken.

Sekä Iltalehti että MTV nostavat spekulaatioissaan esiin Kari Jalosen, Mikko Mannerin, Tommi Niemelän, Antti Pennasen ja Jussi Tapolan nimet.

Kari Jalosen puolesta puhuu laaja kokemus, sekä aiempi tausta Leijonien päävalmentajana. Mannerin tähden nähdään olevan laskussa, mutta hänen valttinaan mediat näkevät pitkän pestin maajoukkueen valmennustiimissä.

Antti Pennasenkin osakkeet tuntuvat olevan hieman laskussa, sillä hän oli pitkään selkein ehdokas Jalosen työn jatkajaksi, mutta kumpikaan taho ei ollut enää valmis selkeästi asettumaan Pennasen taakse, vaikka hänen CV:nsä nähdäänkin edelleen vahvana. Iltalehti myös kertoo lähteisiinsä nojaten, että Pennasella olisi Ilves-sopimuksessaan pykälä, joka mahdollistaisi hänen siirtymisensä Leijonien valmentajaksi alkavan kauden jälkeen.

Pelicansia valmentava Niemelä taas on ansaitusti noussut spekulaatioihin mukaan, mutta kokemattomuutensa vuoksi häntä ei nähdä ainakaan vielä ykkösvaihtoehtona pestiin. Tapolan valtava menestyskulku Tapparan valmentajan toimii hänen käyntikorttinaan tehtävää ajatellen, mutta hänen juuri solmimansa kaksivuotinen sopimus Sveitsin suurseura Bernin kanssa kilkannee hänet lopulta keskusteluista ulos.

Ulkomaalaista vaihtoehtoa ei suljeta pois

Molemmat mediat heittivät myös niin sanottuja jokerikorttejaan ilmaan. MTV:n jokerivaihtoehto olisi entinen Saksan maajoukkueen päävalmentaja Toni Söderholm.

– Söderholm näytteli merkittävää roolia Saksan nousussa kansainväliselle huipulle. Vaikka hän ei ollut enää kevään kisoissa mukana, saattoivat saksalaiset jakaa suurta arvostusta Söderholmin suuntaan sunnuntaisen MM-hopeapokkauksen jälkeen. Kiekkoprofessori, tyylikkyyden huipentuma. Vaikka Söderholm jää Saksassa kotimaisen kiekkoseurannan ulkopuolelle, on hän edelleen Suomen nousevia kiekkovalmentajia. Näyttöjä osaamisesta löytyy, toimittaja Ilari Savonen perusteli.

Iltalehti puolestaan heittää hattuun HIFK-valmentaja Ville Peltosen nimen ja spekuloi myös ulkomaalaisvalmentajalla, jota Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Sami Kauhanen ei ainakaan suorilta käsin sulkenut vaihtoehtona pois.

- Mahdoton sanoa juuri nyt. Lähtökohta on kuitenkin se, ettei ketään suljeta kansallisuuden perusteella pois. Ulkomaalainen päävalmentaja on ollut harvinainen A-maajoukkueessa, Kauhanen totesi IL:lle.

IL:n Timo Kunnari jatkaa tähän toteamalla, että mikäli Jääkiekkoliiton valitsijaryhmä päätyisi ulkomaalaiseen vaihtoehtoon, nousisi etusijalle Tapparan tuore päävalmentaja Rikard Grönborg, joka johdatti Ruotsin maailmanmestaruuteen vuosina 2016 ja 2017. Grönborgin etuna olisi se, että Tapparassa hänellä olisi vuosi aikaa tutustua suomalaiseen jääkiekkoon ja pelaajiin.

Iltalehti paljasti myös, että ketkä valintaa ovat tekemässä. Ensimmäisessä vaiheessa asiaa pähkäilevät Jukka Jalonen, maajoukkueen GM Jere Lehtinen, sekä Jääkiekkoliitosta Kimmo Oikarinen sekä Kauhanen.

- Urheilupuolen hyvin tuntevat henkilöt kartoittavat nimiä. Teemme perusteellisen työn tämän asian eteen. Viemme aikanaan huolellisen esityksen Jääkiekkoliiton hallitukselle päätettäväksi. Harvoin hallitus muuttaa esitystä. Liiton valmennusvaliokunta on joka tapauksessa tässä isossa roolissa, Kauhanen kertoo.

Jääkiekkoliiton valmennusvaliokunta koostuu yhdeksästä kokeneesta kiekkovaikuttajasta. Sen muodostavat puheenjohtajana toimiva Jukka Jalonen, varapuheenjohtajana toimiva Rauli Urama, Saku Koivu, Kimmo Oikarinen, Jukka Rautakorpi, Pasi Räsänen, Kalle Sahlstedt, Juuso Toivola sekä Erkka Westerlund.

Tsekkaa myös: Käsittämätöntä touhua – Nigerian päävalmentajan kohtalosta päätetään puhelinäänestyksellä


Pelaajat:
Joukkueet: