Jokerit-hanke etenee – työntekijät siirtyivät mysteerifirmaan, A-junnut ry:lle ja hallikauppa nytkähti eteenpäin

SM-liiga puheenjohtaja Jokereiden KHL Venäjällä helsingin jokerit jari kurri khl - pallomeri.net

Vahvasti mysteerinä pysynyt Jokerit-hanke etenee raporttien mukaan useillakin eri rintamilla, sillä tietoja on tihkunut useista lähteistä.

Tiistaina saatiin useilta rintamilta lisätietoa Helsingin Jokereiden liigahankkeen taustoilta, sillä asiat ovat pikkuhiljaa edenneet. Ensimmäisenä tietoon tuli se, että Jokereiden A-nuoret eivät enää ole Jari Kurrin omistaman Jokerit Hockey Club Oy:n alla, eikä joukkue näin ollen toimi enää venäläisrahoitteisesti. Asiasta uutisoi Ilta-Sanomat.

– Olemme vastaanottaneet Jokerien U20-joukkuetta koskevan sarjapaikan siirtohakemuksen toiselle toimijalle kuin kenellä sarjapaikka nykyisin on, Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa ja toteaa, että hakemus on parasta aikaa liiton kilpailuvaliokunnan käsittelyssä.

Kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja Pasi Kainulainen kertoi IS:lle, että Jokereita koskevan sarjapaikan siirtohakemuksen on toimittanut Jokerit ry. Hakemuksen mennessä läpi Jokerien A-juniorijoukkue siirtyisi siis Kurrilta Jokerit ry:n alaisuuteen.

– Hakemus tuli maanantaina vireille. Keskiviikkoon mennessä pitäisi olla äänestyksessä, Kainulainen paljasti.

IS:n tietojen mukaan Kurri on tähän hetkeen asti rahoittanut yhtiönsä kautta Jokerien A-juniorien toimintaa Jokerien KHL-ajalta kassaan jääneellä rahalla, joten IS pyrki selvittämään myös sen, että selvittääkö liitto hakemusprosessissa, mistä Jokerien A-juniorit saavat rahoituksensa?

– En puhu yksittäistapauksesta, vaan yleisesti. Näissä hakemuksissa kilpailuvaliokunta ei ole se instanssi, joka käsittelee rahoja. Meillä on sitten lisenssitoimikunta tai liittohallitus, joka voi vaatia syvempää rahoitustutkimusta. Itse kilpailuvaliokunta myöntää, jos kilpailusäännöt antavat myöden. Kilpailusäännöissähän ei ole tällaisia rahoitusvaatimuksia, Kainulainen totesi.

Liitto tiedotti tiistaina klo 15, että hakemus sarjapaikan siirrosta on hyväksytty.

– Jääkiekkoliitto vastaanotti Helsingin Jokerit ry:n sekä Jokerit Hockey Club Oy:n yhteisen sarjapaikan siirtoanomuksen, jolla anottiin sarjapaikan siirtoa Helsingin Jokerit ry:lle. Sarjapaikan siirto edellyttää, että uusi seura ottaa vastatakseen kaikki U20 SM-sarjapaikalla pelaamiseen liittyvät vastuut. Jääkiekkoliiton kilpailuvaliokunta on käsitellyt 30.8.2022 pitämässään sähköpostikokouksessa anomuksen ja päättänyt hyväksyä sen. Täten Jokerien sarjapaikka U20 SM-sarjassa on siirretty Helsingin Jokerit ry:lle, liiton tiedotteessa todettiin.

Jokereiden työntekijät siirtyivät mysteeriyhtiön palvelukseen

Iltalehti puolestaan uutisoi saamiensa tietojen pohjalta, että Jokerit Hockey Club Oy:n työntekijät siirrettiin viime viikon lopulla uuden taustayhtiön listoille vanhoina työntekijöinä. Kaikkien työntekijöiden piti tässäkin tapauksessa allekirjoittaa salassapitosopimus.

Firmaa vaihtaneet työntekijät eivät kuitenkaan tiedä, kuka heidän uusi työnantajansa tarkalleen ottaen on tai kuka uuden yhtiön omistaa. Ilmoitusta seuranneena päivänä työntekijöille lyötiin kouraan lomautuslaput. Lomautus jatkuu toistaiseksi. Lain mukaan kuitenkin maksimissaan kuusi kuukautta.

Lomautusilmoitus tuli kuitenkin niin myöhään, että uusi yhtiö joutuu tässä välissä maksamaan henkilökunnalle palkkaa kahdeksan päivän ajalta. Tilanne on hyvin erikoinen, sillä jokin yhtiö maksaa työntekijöille palkkaa, mutta vain hyvin pieni piiri tuntuu tietävän, keitä Jokerien uuden mysteeriyhtiön taustalla vaikuttaa.

Yksi asia kuitenkin on paljastunut. Jokerit ry on oman viime viikkoisen ilmoituksensa mukaan yksi Jokereita tulevaisuuteen luotsaavan yhtiön omistajista ja Jokerit ry:n johtokuntaan kuuluva Jorma Mäkinen on uuden yhtiön hallituksessa ry:n edustajana. yhteydenottopyyntöihin.

Mutkikas hallikauppa nytkähti eteenpäin

Tiistaina iltapäivällä Ilta-Sanomat uutisoi, että yhtenä koko hankkeen kulmakivistä pidetty entisen Hartwall-Areenan kauppa, olisi ottanut kulisseissa askeleen eteenpäin.

Areenan myyntiin on kovasta ostohalukkuudesta huolimatta liittynyt paljon kiperiä käytännön kysymyksiä, koska pakotelistalla olevien, areenayhtiössä äänivaltaa käyttävien Gennadi Timtshenkon ja Roman Rotenbergin kanssa kauppaa ei voi käydä normaalin protokollan mukaan, vaan siihen kytkeytyvät useiden EU- ja suomalaisviranomaisten mukanaolo ja hyvin tarkat pakotesäännökset.

Nyt aivan hiljattain Timtshenkon avustajat ovat IS:n tietojen mukaan olleet yhteydessä Suomen viranomaisiin areenan myyntiin liittyvissä kysymyksissä.

– Kyllä, ulkoministeriöltä on pyydetty tietoa pakotteiden vaikutuksesta Helsinki-hallin mahdolliseen myyntiin liittyen. Olemme kertoneet yleisesti EU-pakotteiden vaikutuksesta tilanteeseen, ulkoministeriön pakotetiimistä vahvistetaan IS:lle.

Ulkoministeriö ei halua tarkentaa, keitä yhteydenottajat ovat olleet. IS:n tietojen mukaan viranomaisiin on ollut yhteydessä ainakin Timtshenkon suomalainen asianmies Kai Paananen.

– Meillä ei ole tietoa myyntineuvotteluiden etenemisestä, emmekä kommentoi yksityisiä tahoja koskevia asioita. Ulosottolaitos on viranomainen, jonka kanssa mahdollisen myynnin käytännön yksityiskohdista sovitaan, ministeriön pakotetiimistä linjattiin IS:lle.

Ulkoministeriön vahvistama yhteydenotto on varma merkki siitä, että sisäpiireissä areenakauppoja valmistellaan jo kuumeisesti.

Eri lähteiden mukaan hallin kauppahinta voisi asettua jonnekin 50-60 miljoonan euron lähimaastoon. Kokonaan toinen juttu on, hyväksyykö Ulosottolaitos näin suurta kauppahintaa.

– Mahdollisen kaupankäynnin hetkellä Ulosottolaitoksen olisi varmistuttava ensin, ettei ostaja olisi pakotelistattujen bulvaani. Vasta sen jälkeen Ulosottolaitos pystyisi arvioimaan, voisiko se antaa luvan niin sanottuun määräämistoimeen, eli voisiko se sallia kauppahinnan jäädytetylle tilille. Luvan antamista pohdittaessa Ulosottolaitoksen tulisi varmistua myös muun muassa siitä, että kiinteistöomaisuus myytäisiin käypään hintaan. Pakotelistatuille ei voi lain perusteella antaa mahdollisuutta rikastua, Ulosottolaitoksen johdosta kerrottiin IS:lle toukokuussa.

IS:n eri lähteistä saamien tietojen mukaan areenan käypä arvo on ennemmin 35–40 miljoonaa, mikä tarkoittaa lehden siteeraaman lähteen mukaan sitä, että hinnasta voi syntyä vielä kovakin kiista.

Projekti on joka tapauksessa hidas, koska Timtshenko kuuluu sekä Yhdysvaltain että EU:n pakotelistalle ja Rotenberg on puolestaan USA:n pakotelistalla, samoin kuin Paananen. Näin ollen areenakaupat vaativat myös Yhdysvaltojen viranomaisten hyväksynnän.

Tsekkaa myös: Teemu Selänne avautui HS:lle Jokerit-kuviosta – “Meillä oli halli valmiina, valmentaja päätettynä ja kaikki sovittuna”


Joukkueet: