Puheenvuoro ex-jääkiekkoilijalta: Jarkko Nieminen Oy takaa tennisässän tulevaisuuden

Entinen jääkiekkoilija Jyrki Louhi kirjoitti vahvan puheenvuoron KPMG:n blogissaan Jarkko Niemisen vakavaraisesta liiketoiminnasta. Kyseessä on Jarkko Nieminen Oy, jonka tennisässä laittoi pystyyn uransa alkuaikoina vuonna 2002. Niemisen ratkaisu takaa maskulaiselle varmat tulovirrat myös uran jälkeen, eikä liiketoiminnan jatkamiselle ole esteitä vahvan taseen ja erilaisten liiketoimintamallien johdosta. Niemiselle varmasti riittää kysyntää myös jatkossa, eikä hän ole jäämässä tyhjänpantiksi vaikka ura loppuikin eilen illalla Hartwall Areenan loisteessa.

Louhi pitää yksilöurheilijan ratkaisua erittäin järkevänä ja perusteltuna. Jarkko Nieminen ja golfari Mikko Ilonen ovat onnistuneet perustelemaan verottajalle urheilunsa olevan liiketoimintaa, joka työllistää myös runsaasti ihmisiä heidän ympärillään. Tämän takia varmasti tiukka vääntö verottajan kanssa on hyväksytty siten, että heille on myönnetty oikeus laskuttaa palkintorahansa osakeyhtiöön.

”Jarkko Niemisen ammatinharjoittaminen on ollut niin vaativaa ja laajaa, että jopa Verohallinto on hyväksynyt pelaamisen elinkeinotoiminnaksi. Elinkeinoverolaissa ei ole erityistä kohtaa, jossa määriteltäisiin urheilijan elinkeinotoiminta. Jarkko Nieminen Oy kuitenkin täyttää elinkeinotoiminnan tunnusmerkit. Tunnusomaista liiketoiminnalle on altistuminen riskille ja liikkeenharjoittajan toimiminen omaan lukuunsa ja omalla vastuullaan”, Louhi kirjoittaa.

Mainos alkaa

MikkoIlonen

Mikko Ilonen Oy takoi vuonna 2014 Jarkon yhtiötä kovempaa tulosta, mutta Louhi nostaisi Jarkko Niemisen kovemman taseen ja pidemmän yrittäjyyden silti ”vuoden urheilijayrittäjää” valittaessa korkeammalle.

”Mainitut kriteerit sekä urheilu-uran saavutukset huomioiden nimeän Jarkko Niemisen Suomen kovimmaksi urheilijayrittäjäksi. Mikko Ilonen on kuitenkin varteenotettava haastaja, jonka urheilu-ura jatkuu edelleen. Mikko Ilonen Oy teki vuonna 2014 kovan tuloksen tilinpäätöksen viimeiselle riville, mutta Jarkko Nieminen Oy:n vahvempi tase ja yrittäjyysvuodet nostavat Jarkon korkeimmalle jalustalle.”

Jarkko Niemisen ja Mikko Ilosen puhtoinen ja pidetty kuva antaa käsityksen ammattimaisuudesta. He ovat molemmat aina painaneet kaikkensa urheiluun, mutta jalat ovat aina pysyneet tiukasti maanpinnalla. Perhearvot ovat kunnossa, eikä minkäännäköisiä draamaotsikoita ole kirjoitettu. Kumpikaan on tuskin päässyt edes seiska! -lehden lööppeihin – paitsi tulojensa takia. Vaikea nähdä, että tästä kaksikosta kumpikaan tulisi koskaan joutuman urheilu-uran jälkeisiin ongelmiin.

”Tärkeintä on huomioida yhtiöiden merkitys urheilijoiden uran jälkeiseen elämään. Niemisen aloittaessa urheilu-uraansa ja yhtiöittäessään toimintaansa, hänen voidaan ajatella olleen start up -yrittäjä. Nyt hänellä on vakavarainen ja kannattava osakeyhtiö, joka turvaa muutosta entisen urheilija-Jarkon elämässä.”

Jyrki Louhi on työskennellyt KPMG:llä elokuusta lähtien. Hän toimii asiantuntijana niin Sports Advisoryssa kuin Tilintarkastuksen ja verotuksen yksiköissä. Louhi on yksi niistä jääkiekkoilijoista, joka on uransa jälkeen hypännyt akateemiselle alalle. Hän vaikuttaa myös jääkiekon ja moottoriurheilun parissa.

Lue koko kolumni: TÄSTÄ