Jari-Matti Latvala avautuu Toyota-pestinsä päättymisestä – ”Vajosin lattialle ja itkin”

Jari-Matti latvala tommi mäkinen toyota - pallomeri.net

Jari-Matti Latvala kertoo tuoreessa elämäkertakirjassaan Elämän erikoiskoe (Otava), miten miehen taival Toyota-tallin kuskina päättyi.

Ensimmäinen kausi Toytotalla sujui hienosti, mutta jo seuraavalla kaudella – vuonna 2018 – suomalaiskuskin suorittaminen oli virheiden sävyttämää. Samanaikaisesti Latvala kamppaili henkilökohtaisessa elämässään pahojen parisuhdeongelmien kanssa.

Vuonna 2019 ongelmat pahenivat – niin henkilökohtaisessa elämässä kuin ralliauton ratissakin.

– Sinun suorituksillasi ja asenteellasi talli ei pysty kamppailemaan merkkimestaruudesta. Olet liian negatiivinen ja valitat jatkuvasti kaikesta. Kannattaa miettiä vakavasti. Tällä menolla ei jatkoa tehdastallissa ole luvassa, tallipäällikkö Tommi Mäkinen oli vaahdonnut autuaan tietämättömänä Latvalan ongelmista.

Mainos alkaa

”Walesin MM-rallissa lokakuun alussa Jari-Matti oli jaksamisensa äärirajoilla. Parisuhde veteli viimeisiään, ja verottajalta tuli juuri ennen lähtöä 1500-sivuinen verotarkastuskertomus. Tunnollinen mies yritti kuitenkin hoitaa työnsä, koska Toyotalla oli paljon pelissä merkkimestaruuskamppailussa”, Riikka Smolander-Slotten kirjoittamassa elämäkertakirjassa kuvaillaan.

Parisuhde ja ura Toyotalla päättyvät

Latvala ajoi Walesissa ulos seitsemännellä ek:lla – ja Suomeen palattuaan parisuhde Maisa Torpan kanssa kariutui lopullisesti.

Kausi loppui Australiaan, mutta maastopalojen takia kisaa ei koskaan päästy ajamaan. Australiasta Toyotan talli suuntasi Japaniin juhlistamaan kauden päätöstä. Pari päivää ennen kotiinlähtöä Latvala sai uutisen, jota oli odottanut pelonsekaisin tuntein.

– Jari-Matti, nyt on niin, että sinun hommasi tiimissä eivät enää jatku. Toyota satsaa tulevaisuuteen ja nuoriin kuljettajiin, eikä sinulla valitettavasti ole enää paikkaa ensi kaudelle, Tommi Mäkinen totesi vakavana.

”Matkustin Japanista Suomeen ja saavuin Helsingin tyhjään asuntoon. Maisa oli kerännyt tavaransa ja muuttanut uuden miesystävänsä luokse. Olin esittänyt reipasta Japanissa ja uskotellut itselleni, että olin varautunut tilanteeseen ja kaikki on hyvin. Nyt totuus löi vasten kasvoja ja tuli tyhjyys. Minulla ei ollut enää mitään. Vajosin lattialle ja itkin koko kamalan vuoden kyyneleet kerralla. Olin yksin ja todella yksinäinen”, Latvala kertoo kirjassa.