Jalkapallostriimien katsominen livenä: Kuinka tehdä se oikein?

Vetovihjeet bundesliiga

Jalkapallo, tuo pelien kuningas. Tämä maailman ylivoimaisesti suosituin urheilulaji on pitänyt pintansa kymmenien vuosien ajan ja kasvanut siinä sivussa miljardibisnekseksi. Joka viikko miljoonat katsojat ympäri maailmaa saapuvat stadioneille seuraamaan suosikkijoukkueidensa ottelua ja vielä sitäkin useammat kerääntyvät vastaanottimien ääreen katsomaan otteluita televisiosta, tietokoneelta tai älylaitteelta. Nykyisessä teknologian kyllästämässä maailmassa ei ole minkäänlainen ongelma, vaikka suosikkijoukkue pelaisi ottelut tuhansien kilometrien päässä, sillä otteluita voi katsoa missä tahansa. Kaikkein suosituimpien sarjojen ottelut striimataan myös Internetiin ja jalkapallon ystävälle onkin jalkapalloa tarjolla käytännössä jokaisena päivänä, jokaiseen vuorokauden aikaan. Tässä artikkelissa kerromme hieman jalkapallostriimeistä, niiden etsimisestä ja katsomisesta.

Turvallisuus ennen kaikkea

Verkossa on tärkeää olla hyvin varovainen. Kyberrikollisuus vaanii joka nurkan takana ja striimit ovat yksi hyvistä tavoista tehdä tietomurtoja. Jalkapallofanaatikko voi kuitenkin turvata selustaansa muutamalla yksinkertaisella niksillä. Useimmat striimipalvelut vaativat rekisteröitymisen. Kannattaa luottaa tunnettuihin striimipalveluihin, joista voi olla varma, että tiedot pysyvät salassa. Jalkapallon kohdalla suurin osa suurimpien sarjojen striimipalveluista ovat maksullisia, mutta vastineeksi taustallakin on yleensä luotettava tekijä.

VPN on hyvä olla olemassa ja käytössä. Vaikka käyttämäsi striimipalvelu olisi luotettavakin, niin VPN:n avulla saat yksityistettyä toimesi ja estämään kolmannen osapuolen väliintulot, sillä IP-osoite pysyy suojassa. Salasanan valitsemisen tärkeyttä monesti aliarvioidaan. Nykyään rikollisilla on käytössä paljon automaattisia ohjelmia, joilla voi selvittää ihmisten salasanoja. Samaa salasanaa ei esimerkiksi missään tapauksessa kannata käyttää useammassa palvelussa, vaikka se muistamista helpottaisikin, koska yhden salasanan paljastuessa, saavat rikolliset pääsyn myös muihin käyttämiisi palveluihin. Salasanan miettimisessä tuleekin käyttää vaivaa. Edelleen yleisimpiä salasanoja ovat yksinkertaiset numerosarjat ja esimerkiksi ”salasana” tai ”password”. Näitä helppoja salasanoja rikollisten työkalut kokeilevat ensimmäisenä. Paras salasana on satunnaismerkkejä sisältävä salasana, mutta sellaisen muistaminen on luonnollisesti vaikeaa. Selkokielisissä salasanoissa kannattaa käyttää sanojen sijaan lauseita ja englannin sijaan suomea. Tämä vaikeuttaa hakkereiden työtä huomattavasti.

Virustorjuntaohjelmat on hyvä olla ajan tasalla muutenkin verkossa liikkuessa, mutta erityisesti tämä on tärkeää striimien suhteen, joissa liikennettä siirtyy edestakaisin isoja määriä. Kalleinkaan torjuntaohjelma ei auta, jos käyttäjä laiminlyö päivityksiä, joiden avulla virustorjuntaohjelma suojautuu tuoreilta uhilta.

Mistä striimejä löytyy?

Kuten sanottua, useimmilla suurimmilla jalkapallosarjoilla on sopimus lähetysyhtiöiden kanssa otteluiden lähettämisestä televisiossa tai netissä. Nämä ovat yleensä maksullisia palveluita ja vaikka pieni maksu voi tuntua ikävältä, on se toisaalta myös omalla tavallaan laadun tae. Maksavalle asiakkaalle ei voida tarjota aivan mitä tahansa kuonaa, vaan lähetyksiin panostetaan ja kuvanlaatu on ainakin lähettäjän puolesta hyvä. Lisäksi turvajärjestelmät ovat näillä tahoilla kunnossa. Suomessa suosittuja jalkapallosarjoja ovat Englannin Valioliiga, Espanjan La Liga, Italian Serie A ja Saksan Bundesliiga. 

Pienempien sarjojen otteluihin tai esimerkiksi maaotteluihin voi löytyä ilmaisiakin laillisia striimejä. Näissä on tärkeä varmistaa, että lähettäjä on luotettava ja että striimi todella on laillinen. Laittomia striimejä toki löytyy isompiinkin sarjoihin, mutta niitä ei voi suositella, koska ensinnäkin ne ovat laittomia ja toisekseen laatu voi olla hyvinkin kirjavaa.

Etsiessäsi striimejä, kannattaa ensin selvittää vaikka hakukoneen avulla, mikä taho omistaa lähetysoikeudet Suomessa tai missä maassa pelejä katsotkin, usein suomalaisia striimejä voi laillisesti katsoa EU:n alueella muuallakin. Tämän jälkeen voit edetä selvittämään mahdollisen hinnan ja sen, tarvitseeko älylaitteeseen ladata esimerkiksi sovellusta. Suomessa ainakin Viaplay, Eurosport, Cmore ja Ruutu ovat lähettäneet jalkapallostriimejä, kuten myös luonnollisesti Suomen Yleisradio, jonka Areena-palvelusta on mahdollista katsoa jalkapalloa ajoittain (erityisesti maaotteluita).

Kuinka striimin laatuun voi vaikuttaa?

Striimeissä saattaa olla monenlaisia ongelmia. Kuvanlaatu voi olla heikko, kuva saattaa pätkiä tai ongelmana saattaa olla ”menneisyyteen” hyppiminen, eli lähetys voi siirtyä ilman ennakkovaroitusta vaikkapa puoli minuuttia taaksepäin. Vaikuttamiskeinot näihin asioihin ovat rajattuja, mutta joitakin keinoja kuitenkin on olemassa. 

Kaupallisten toimijoiden striimit ovat yleensä priimatavaraa, jolloin mahdolliset ongelmat ovat yleensä joko väliaikaisia tai johtuvat käyttäjien laitteistoista. Sen sijaan hämäräperäisimpien toimijoiden striimit saattavat olla laadultaan mitä tahansa. Ensimmäinen ja tärkein vaikutuskeino striimin laatuun onkin valita sellainen striimi, jonka lähettäjä on hyvämaineinen ja luotettava taho. Mikäli striimistä on maksanut ja vika on lähettäjän päässä, voit lähettää reklamaation. Striimin lähettäjältä voi saada hyvitystä ja joka tapauksessa he pyrkivät parempaan laatuun seuraavalla kerralla.

Mikäli ongelmat ovat käyttäjän omassa päässä, niin vaikutusmahdollisuuksista tärkein on nettiyhteys. Yleensä viat johtuvat liian hitaasta tai heikosta nettiyhteydestä ja sitä voi parantaa esimerkiksi hankkimalla nopeamman yhteyden ja myös vähentämällä kaistan kuormitusta. Jos esimerkiksi nettiä käyttää samaan aikaan useampi käyttäjä, niin striimiä saattaa parantaa huomattavasti, mikäli muut käyttäjät lopettavat sen. On myös tärkeää varmistaa, ettei taustalla ole esimerkiksi mitään latauksia kuormittamassa kaistaa. Verkkoyhteyden reaalisen nopeuden voi tarkistaa verkosta löytyvillä apuohjelmilla.

Verkkoyhteyden nopeuden lisäksi toinen vaikuttava tekijä on tietokoneen tai älylaitteen taustatoiminta. Laitteissa on usein käynnissä samaan aikaan paljon taustaohjelmia ja jotkut niistä saattavat viedä hyvinkin paljon tehoa koneesta. Jotkut näistä eivät ole välttämättömiä koneen toiminnan kannalta, vaan ne voi hyvin poistaa käytöstä striimin katsomisen ajaksi. Skype ja muut kommunikaatiovälineet esimerkiksi käynnistyvät oletuksena tietokoneen käynnistämisen yhteydessä, vieden oman osuutensa koneen tehosta. Ne pitää erikseen sulkea, jos niitä ei tarvitse.