Jalkapallon Euroopan Superliiga – mistä on kyse?

Real Madrid Lionel Messi jalkapallon
Kuva: Getty Images

Jalkapallon huippuseurat ovat aiheuttamassa melkoista myllerrystä Euroopassa, kun suunnitelmat tulivat julkisuuteen. Mikä on Superliiga?

Jalkapallon Superliiga aiheutti valtaisan kohun

Englannin, Espanjan ja Italian suurseurat tulivat julkisuuteen ideallaan, joka järisyttää koko eurooppalaista jalkapalloa. Superliigassa on tarkoitus olla mukana 20 huippujoukkuetta. Näistä 15 ovat perustajajäseniä, minkä lisäksi mukaan valitaan vuosittain viisi joukkuetta menestyksen mukaan.

Ensimmäisinä perustajajäseninä julkisuuteen nousivat AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid ja Tottenham.

Mainos alkaa

Mukana on siis todellisia suurseuroja, joiden suunnitelma on ajanut kansalliset jalkapalloliitot sekä Euroopan jalkapalloliiton Uefan paniikkiin. Nämä reagoivat poikkeuksellisen voimakkaalla tavalla tilanteeseen, sillä Superliigaan mukaan lähteviä joukkueita uhattiin jopa potkimisella kansallisista sarjoista. Tämän lisäksi Uefa ilmoitti, että Superliigassa pelaavilla pelaajilla ei ole mitään asiaa jalkapallon EM-kisoihin.

Superliiga on kokoamassa taustalle valtavan taloudellisen turvan, joka on tietysti joukkueiden suurin syy osallistua turnaukseen. The Athleticin mukaan osallistumisesta saisi jo pelkästään 400 miljoonan dollarin palkkion.

Valtava kritiikivyöry faneilta

Fanit reagoivat uutiseen todella raivoisasti, sillä mukaan ilmoittautuneiden joukkueiden kannattajat eivät lämmenneet alkuunkaan uudelle suunnitelmalle.

Myös entiset ammattipelaajat ottivat tiukasti kantaa tilanteeseen ja jokaisen mielipide oli sama: Superliiga on ajatuksena täysin kuollut eikä sillä ole mitään annettavaa futismaailmalle.

Tilanne on tällä hetkellä räjähdysherkkä, sillä suurseurojen ilmoitus oli päättäväinen, mutta Uefan vastaisku suorastaan jäätävä.

Tällä hetkellä myös ystävyyssuhteet ovat koetuksella, sillä Uefan puheenjohtaja Aleksander Ceferin haukkui Juventuksen pääomistaja Andrea Agnellin täydelliseksi valehtelijaksi. Miesten erittäin lämpimät välit ovat kaikkien tiedossa, sillä onhan Ceferin Agnellin tyttären kummisetä. Nyt ystävyys näyttää olevan mennyttä, sillä Agnelli ilmoitti eroavansa ECA:n puheenjohtajan paikalta ja Uefan hallituksesta

Vain tulevat viikot kertovat sen, että mihin suuntaan asia tulee etenemään. Nähdäänkö osapuolet neuvottelupöydässä, jotta sopu saataisiin? Se on varmaa, että yksi suurimmista syistä uusiin suunnitelmiin on ahneus, sillä rahaa ei ole koskaan tarpeeksi jalkapallon jättiläisillä.

Superliiga sai kuitenkin niin kylmän vastaanoton, että sen toteutuminen on tällä hetkellä epätodennäköistä. Onko päättäväisen ilmoituksen jälkeen kuitenkaan paluuta normaaliin?