MM-kisojen tuomarit joutuvat koko maailman suurennuslasin alle. Heidän mokansa huomataan, mutta jos hommat sujuvat hyvin, heitä tuskin edes noteerataan.
Ilta-Sanomat kertoo mielenkiintoisessa artikkelissaan valintaprosessista, joka tuomareilla oli edessään ennen kuin unelma MM-viheriöiden oikeudenjaosta kävi toteen.
Koko prosessi sai alkunsa jo pikaisesti edellisten, vuonna 2014 pelattujen kisojen jälkeen.
Alustavassa ryhmässä mukana oli 150 tuomaria, jotka kävivät kolmen vuoden aikana Fifan järjestämissä seminaareissa. Seminaarien perusteella mukaan valikoitui 36 päätuomaria ja 63 linjamiestä.
Valittujen tuomarien kohdalla painotettiin heidän tuomaritaitojaan ja persoonansa sekä ymmärrystään jalkapallosta, pelinlukutaitoa – ja jopa käsitystä eri MM-kisajoukkueiden taktisista nyansseista, Ilta-Sanomien jutussa kerrotaan.
MM-kisojen tuomarit tienaavat sievoisen potin
Fifa ei ole virallisesti julistanut tuomareille maksettavia palkkoja, mutta lehtitietojen mukaan miehet tienaisivat kisarupeamastaan 60 000 euron palkkion, minkä päälle tulisi vielä 2500 euron korvaus jokaisesta tuomitusta ottelusta.
Avustavien erotuomarien kohdalla kisakorvaus olisi noin 20 000 euroa ja ottelukohtainen palkkio olisi 1700 euron luokkaa.
Mielenkiintoinen fakta on, että myös tuomareiden osalta homma voi olla “rakkaudesta lajiin” tyyppistä. Hollantilaisella Björn Kuipersilla on nimittäin arviolta 10 miljoonan euron arvoinen omaisuus, joka on karttunut miehen omistamasta ruokakauppaketjusta sekä hiussalongista.
Ranskan ja Kroatian välisen MM-finaalin sunnuntaina tuomitseva argentiinalainen Nestor Pitana on puolestaan siviiliammatiltaan liikunnanopettaja. Hän on myös entinen näyttelijä.
Kaikki MM-kisojen tuomarit löytyvät listattuna Fifan sivuilta.
Ilta-Sanomien alkuperäinen juttu
Futiksen MM-uutisia:
Dejan Lovren avautui: ”Ihmisten pitäisi myöntää, että olen yksi maailman parhaista”
Prinssi William tiivisti englantilaisten tuntemukset upeasti tweetissään