MTV:n ja C Moren tiimi valmiina jalkapallon MM-kisoihin – huippuluokan asiantuntijatiimi koossa

MTV Jalkapallon MM-kisat Fifa Saudi-Arabian
Kuva: Getty Images

Jalkapallon MM-kisat pelataan poikkeuksellisesti marras-joulukuussa. MTV ja C More esittävät 22 ottelua suorana. MM-kisojen tapahtumia valottaa ja värittää Mestarien liigastakin tuttu meritoitunut asiantuntijatiimi yli 700 A-maaottelun kokemuksella. Pelitapahtumien lisäksi MTV keskittyy kisojen aikana avaamaan kattavasti myös turnauksen yhteiskunnallisia kulmia.

Jalkapallon MM-kisojen 64 ottelua esitetään Suomessa ensimmäistä kertaa MTV:n ja Ylen voimin. MTV esittää alkulohkovaiheessa otteluita lähes päivittäin ja pudotuspelejä joka toinen päivä aina pronssiotteluun saakka. Yhteensä luvassa on 22 ottelua, joista valtaosa pelataan parhaaseen katseluaikaan. Kaikki ottelut ja studiolähetykset esitetään MTV:n tv-kanavilla ja MTV Katsomossa. Otteluista 20 esitetään MTV3-kanavalla ja kaksi samaan aikaan pelattavaa ottelua Subilla. Kaikki ottelut esitetään myös C Moren kanavilla ja suoratoistopalvelussa. Ennakkostudio käynnistyy jokaisen lähetysajankohdan ympärillä aina vähintään 30 minuuttia ennen ottelun alkua ja jatkuu noin puolituntia pelin jälkeen.

Ottelulähetysten rinnalla MTV Katsomo ja C More -suoratoistopalvelut tarjoavat runsaasti lisäsisältöjä, kuten vaihtoehtoisia kamerakulmia ottelutapahtumiin aina pelaajaseurannasta taktiseen kuvakulmaan. Lisäksi luvassa on kootut huippuhetket jokaisesta ottelusta.

Maailman parhaiden joukkueiden ja pelaajien edesottamusten lisäksi MTV valottaa MM-turnauksen yhteiskunnallisia epäkohtia uutislähetyksissään ja myös erikoislähetysten sisällä.

“Haluamme tarjota jalkapallon ystäville kattavan kokonaisuuden MM-kisoista – valoisien asioiden lisäksi se koskee tapahtuman varjopuolia. Maailman parhaat pelaajat kokoontuvat kerran neljässä vuodessa kamppailemaan MM-kullasta. Kun on kyse otteluista, pelistä ja pelaajista, keskitymme huipputiimimme johdolla siihen. Mutta myös epäkohtia käsitellään laajasti – niin uutis- ja ajankohtaislähetyksissä kuin erikoislähetyksissäkin”, MTV:n urheilun ohjelmapäällikkö Markus Autero kertoo tiedotteessa.

Huipputiimi niin selostamossa kuin studiossakin

C Moren Mestarien liiga -lähetyksistä tuttu tiimi vahvistuu MM-kisoja varten entisestään. A-maaotteluita lähetysten asiantuntijaryhmälle ja pääjuontajalle on kertynyt yli 700 ottelun verran. Maaleja on mätetty pelkästään A-maajoukkueessa lähes 80. Kokemusta kansainvälisistä sarjoista on karttunut yli 100 kauden edestä.

Pääjuontajana puhetta johtaa Peetu Pasanen. Toisena juontajana toimii Toni Immonen. Asiantuntijakaartiin kuuluvat Mikael Forssell, Lukas Hradecky, Sami Hyypiä, Rosa Lappi-Seppälä, Jari Litmanen, Antti Niemi, Mika Nurmela ja Mika Väyrynen. Erotuomarikokemuksesta vastaa Mikko Vuorela ja data-analytiikasta matematiikan tohtori ja jalkapalloentusiasti Jaakko Toivonen. Jalkapallokentälle vietyjä studio-osuuksia johtaa kikkavideoistaan tuttu Lassi Hurskainen.

Selostamossa otteluiden tunnelmoinnista vastaavat Tuomas Virkkunen, Kim Kallström, Lauri Kottonen ja Tero Karhu.

”Koossa on kivenkova tiimi niin selostamossa kuin studiopöydän ääressä. Asiantuntijoilla on valtavasti kokemusta kotimaasta ja kansainvälisiltä kentiltä – niin nurmelta kuin valmentajan tehtävistäkin. Haluamme avata katsojille MM-kisojen sisältöjä pelin, mutta erittäin vahvasti myös pelaajien kautta. Suunnitteilla on mielenkiintoisia ja uusiakin tapoja avata lajin hienouksia lähetysten aikana”, vastaava jalkapallotuottaja Minna Korkka avaa tiedotteessa.

MM-kisat valossa ja varjossa

Studiolähetyksissä ottelutapahtumia avataan niin pelin taktisten nyanssien kuin pelaajien taitoihin liittyvien yksityiskohtien kautta. Turnauksen aikana hyödynnetään myös uudenlaista rinnakkaisstudiota, jossa käynnissä olevan ottelun tapahtumia analysoidaan myös nurmen pinnalta käsin Lassi Hurskaisen ja tiimin asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi taustoittavat insertit avaavat maailman eri laidoilta kisoihin saapuneiden pelaajien tarinoita, ja luvassa on tunnelmia sekä matkaraportteja jalkapallon eurooppalaisista mahtimaista.

MTV lähettää Qatariin sekä uutis- että urheilutuotannon tiimin varmistaakseen sen, että katsojat saavat MM-kisoista mahdollisimman kokonaisvaltaisen kuvan. Kisojen myöntämiseen ja rakentamiseen liittyviin epäkohtiin tartutaan erityisesti uutislähetyksissä, mutta myös erikoislähetyksissä. MTV:n uutis- ja ajankohtaisohjelmat – MTV Uutiset, Tulosruutu, Uutisaamu ja MTV Uutiset Live – taustoittavat päivittäin MM-kisoihin liittyviä aiheita ja ilmiöitä.

“Näihin kisoihin liittyy paljon poikkeuksellisia asioita. Kisojen myöntämiseen, rakentamiseen ja yhteiskuntaan liittyvien vakavien epäkohtien käsitteleminen on erittäin tärkeää. Turnaus on poikkeuksellinen myös urheilutapahtumana. Minkälaiset olosuhteet ovat pelaajille ja ympäri maailman Qatariin matkustaneille faneille? Näiden näkökulmien avaaminen katsojille on myös oleellista”, Markus Autero valottaa tiedotteessa.

MM-kisoihin valmistautuminen jo käynnissä

Jo aiemmin syksyllä käynnistynyt 16 osainen ennakko-ohjelmien sarja Kohti FIFAn jalkapallon MM-kisoja 2022 käy läpi jokaisessa jaksossa kaksi MM-kisoissa mukana olevaa joukkuetta. Ohjelmaa esitetään MTV3-kanavalla maanantai- ja torstai-illoissa Tulosruudun jälkeen torstaihin 17.11. asti. Ohjelmat ovat katsottavissa myös MTV Katsomo- ja C More -suoratoistopalveluissa.

Tulosruudun erikoislähetyksissä ennakoidaan turnauksen alkamista aina torstaisin ennen kisojen alkua. Klo 22.25 käynnistyvän puolituntisten lähetysten toinen puolikas keskittyy jalkapallon MM-kisoihin.

MTV3-kanavan lauantai-illoissa klo 22.35 alkaen esitetään ennen turnausta kaksi FIFAn virallista dokumenttielokuvaa edellisistä MM-turnauksista. Lauantaina 5.11. käydään läpi vuoden 2014 MM-turnauksen tapahtumat ja 12.11. vuoden 2018 MM-kisat. Kisojen aattoiltana 19.11. kyseisellä ohjelmapaikalla on MM-jalkapalloetkot. Tunnin mittaisessa lähetyksessä MTV:n ja C Moren jalkapallotiimi ennakoi käynnistyvää turnausta.