Jalkapallon MM-kisat: G-lohkon Belgia ei enää ole pelkkä musta hevonen

Jalkapallon MM-kisat

Venäjän MM-kisojen G-lohkon ykköstykki on hurjalla hyökkäyskalustolla varustettu Belgia, joka yrittää viimeinkin täyttää jo pitkään kohutun potentiaalinsa arvokisoissa. Englannin kasvojen pesun suurimpana esteenä on Tunisia, kun taas Panama on nauttimassa ensimmäisestä MM-kokemuksestaan. Jalkapallon MM-kisat pyörähtävät käyntiin 14. päivä kesäkuuta, ja Pallomeri ennakoi sitä ennen jokaisen turnauksen alkulohkon. 

Belgia

Joko nyt, Belgia? Punaiset paholaiset ovat jo useamman arvoturnauksen ajan olleet merkattuina mahdolliseksi mustaksi hevoseksi, mutta viimeistään nyt potentiaalin pitäisi alkaa myös tuottamaan todellisia tuloksia.

Mainos alkaa

Valmentaja Roberto Martínezillä pitäisi ainakin paperilla olla kaikki tuloksen tekemiseen tarvittava. Hyökkäyskalusto Romelo Lukakun ja Eden Hazardin johdolla on rautainen, ja kun keskikentältä löytyy vielä Manchester Cityssä superkauden pelannut Kevin De Bruyne, ei vaadita selvännäkijää ennustamaan, että vastustajien puolustuksella tulee pitämään kiirettä.

Puolustuksessa Vincent Kompany toimii joukkueen henkisenä, joskaan ei enää välttämättä pelillisenä esimerkkinä, ja maalilla Chelsean Thibaut Cortoisiin voi luottaa tiukassakin paikassa.

Joukkueen heikoin lenkki saattaa ollakin penkin päässä. Entinen Everton-valmentaja Martínez on saanut vakuuttavasta karsintaurakasta huolimatta suorasukaista kritiikkiä jopa omilta pelaajiltaan, eikä tähtiloisto riitä maaliin asti ilman yhteen suuntaan vetävää tiimiä. Keskeneräistä työtä ei kuitenkaan pidä kritisoida: nyt on Martínezin ja Belgian aika näyttää, että joukkue on tarpeeksi kypsä menestymään korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Englanti

Englannin maajoukkueen ympärillä on pitkästä aikaa havaittavissa varovaista optimismia. Neljän vuoden takainen alkulohkoon jääminen Brasiliassa, ja EM-kisojen karmea Islanti-tappio yritetään jättää takapeileihin Gareth Southgaten johdolla, ja lupauksia paremmasta on ilmassa.

Englannin miehistö ei riitä vertailussa aivan ykköskorin mestarisuosikkeihin, mutta kyseessä on silti vahva ja lahjakas kokoonpano. Harry Kane on tietenkin joukkueensa ykköstähti, mutta Raheem Sterling ja Dele Alli tarjoavat mukavasti tulitukea, ja penkiltä löytyy vaihtoehtona etenkin kovia maita vastaan tarvittavaan vastahyökkäyspelaamiseen hyvin soveltuva juoksukone Jamie Vardy.

Omassa päässä ei yhtä hyvältä näytä: kolmen alakertaan ei Kyle Walkerin rinnalle tarvittavan luotettavia tovereita löydy, ja maalivahti Jordan Pickford on tällä tasolla täysin katsomaton kortti.

Optimismia siis löytyy, mutta se saattaa johtua yhtä paljon laskeneista odotuksista kuin joukkueen tasosta. Tuskin kovin moni edes Englannissa odottaa tosissaan tältä joukkueelta maan historian toista maailmanmestaruutta. Alkulohko ja neljännesvälierävastukseksi tarjolla olevat joukkueet ovat kuitenkin sellaiset, että kasvojen pesuun hyvin riittävä puolivälieräpaikka on otettavissa, vaikka sen jälkeen taitavat vitsit ollakin vähissä.

Tunisia

Valmentaja Nabil Maâloul tavoittelee ensimmäistä kertaa vuoden 2006 jälkeen MM-kisoissa esiintyvälle Tunisialle sen historian ensimmäistä pudotuspelipaikkaa, ja suurin osa tästä unelmasta riippuu turnauksen avausottelusta Englantia vastaan.

Tunisian vahvimmat lenkit löytyvät puolustuspäästä: maalivahti Aymen Mathlouthi on kovan tason koppari, ja puolustuslinjasta löytyy harvoin maajoukkueessa nähty Leicesterissä (tosin pienellä vastuulla) pelaava Yohan Benalouane.

Tiivistä puolustusnippua tullaankin tarvitsemaan, sillä hyökkäyssuunnassa ei varsinaista ilotulitusta liene luvassa. Wahbi Khazri on totuttu näkemään keskikentällä, mutta nyt Rennesin pelaaja ottaa roolin joukkueensa kärkenä.

Panaman pitäisi olla hyvinkin Tunisian voitettavissa, ja Belgia lienee tasoa tai paria liian vahva haastettava, joten Tunisian turnaus keskittyy avausotteluun Englantia vastaan. Nappionnistuminen arvoturnauksissa lukuisia kertoja alisuorittanutta Kolmea Leijonaa vastaan antaisi afrikkalaisille hyvät asetelmat historian ensimmäiseen neljännesvälieräpaikkaan. Toisaalta edelliset kaksi visiittiä MM-turnauksiin ovat sujuneet ilman voittoja, joten jo Panaman lyöminen olisi askel eteenpäin.

Panama

Dramaattisesti karsintojen viimeisellä kierroksella USA:n kustannuksella kisapaikkansa varmistanut Panama tekee debyyttinsä MM-tasolla, ja joukkuetta tutkiessa ei voi välttyä ajattelemasta, että suurin voitto on panamalaisten osalta jo saavutettu.

MM-turnauksen vanhimman joukkueen valmentaja Hernán Darío Gómez on muuttanut pelitaktiikkaansa 4-4-2 -formaatiosta enemmän 5-4-1 -tyyliin. Nähtäväksi jää, poikiiko rohkea muutos menestystä kesän kisoissa, mutta turhia paineita on Panaman turha ottaa. Jo paikka MM-turnaukseen johti kansalliseen vapaapäivään, joten pienemmätkin ilonaiheet ovat neljän miljoonan ihmisen kansalle Venäjällä suuria juttuja.

Pallomeri.net tarjoaa jalkapallon MM-kisat -osion, josta löydät muun muassa kaikkien MM-joukkueiden kokoonpanot sekä otteluohjelman! Lue lisää TÄSTÄ LINKISTÄ!

Tsekkaa myös:

Futiksen MM-kisat 2018: Lohkot

Futiksen MM-kisat 2018 – otteluohjelma & aikataulut

Jalkapallon MM-kisojen viralliset nettisivut