Jalkapallon MM-kisat: Brasilia ponnistaa E-lohkosta kohti menestystä

Jalkapallon MM-kisat

E-lohkosta aloittaa matkansa kohti ratkaisupelejä monissa papereissa kisojen suurin suosikki Brasilia. Tällä kertaa syytä optimismiin on brassien leirissä normaaliakin enemmän, ja Sveitsin, Serbian ja Costa Rican roolina on taistella kynsin ja hampain lohkon toisesta jatkopaikasta. Jalkapallon MM-kisat pyörähtävät käyntiin 14. päivä kesäkuuta, ja Pallomeri ennakoi sitä ennen jokaisen turnauksen alkulohkon. 

Brasilia

Neljä vuotta sitten Brasilian oli tarkoitus kotikisoissaan viimeinkin manata kadoksiin Maracanazon haamut vuodelta 1950, mutta toisin kävi: karmea välieräsulaminen Saksan käsittelyssä johti siihen, että Venäjälle matkaa täynnä revanssihenkeä oleva Brasilia.

Mainos alkaa

Brasilia on joka kerta MM-turnaukseen lähdettäessä jo pelkästään perinteidensä ansiosta ennakkosuosikkien joukossa, mutta tällä kertaa suosikin viitta sopii harteille erityisen hyvin myös pelillisten ansioiden puolesta. Valmentaja Tite on kurinalaistanut joukkueen peliä, ja keltapaidat seilasivatkin Dungan johdolla heikosti alkaneista MM-karsinnoista lopulta ongelmitta Etelä-Amerikan karsintalohkon ylivoimaiseen voittoon.

Hyökkäyskaluston ykkösnimi on totta kai supertähti Neymar, jonka paluuta jalkavammasta ollaan seurattu Brasiliassa silmä kovana. Neljän vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna ykköstykille löytyy kuitenkin paremmin tulitukea Venäjällä: Gabriel Jesus, Coutinho ja Willian varmistavat sen, ettei kaikki vastuu lepää mahdollisesti puolikuntoisen PSG-taiturin harteilla.

Maalilla Alisson on kovan luokan veskari, ja pakkiosastolta Marcelon nousut tarjoavat lisää optioita myös hyökkäyspeliin. Onkin vaikea keksiä syytä, miksei tämä joukkue tulisi MM-turnauksessa menestymään. Edellinen mestaruus on vuodelta 2002, mutta tänä kesänä samba saattaa jälleen raikua.

Sveitsi

Fifa-rankingin tämän hetkinen kuudes sija sisältää toki hieman ilmaa pääosin heikkojen vastustajien johdosta, mutta Vladimir Petkovicin joukkojen suoritustaso viime vuosina on millä tahansa mittarilla mitattuna todella vakuuttava: EM-kisojen jälkeen Sveitsi on hävinnyt 17 pelaamastaan maaottelusta tasan yhden. Silti paikka MM-kisoihin irtosi vasta jatkokarsinnan jälkeen, mutta nyt alppimaa pelaa jo neljänsissä perättäisissä MM-karkeloissaan.

Keskikentän moottorina toimii Arsenalin syöttökone Granit Xhaka, mutta hyökkäyksen kärjessä ei saman tason osaamista löydy. Maaleja ei Sveitsi tule todennäköisesti kovinkaan suuria määriä iskemään, joten puolustuslinja ja maalivahti Yann Sommer ovat paljon vartijana.

Voittaminen synnyttää itseluottamusta, ja sitä Sveitsillä tällä hetkellä riittää. Helppoja otteluita ei tässä alkulohkossa ole luvassa, mutta tiivis joukkue on valmis osoittamaan taitonsa myös korkeimmalla mahdollisella tasolla. Paikka neljännesvälieriin on mahdollisuuksien rajoissa.

Costa Rica

Neljä vuotta sitten Keski-Amerikan maa oli Brasilian kisojen suurin väripilkku, voittaen kaikkien yllätykseksi kisojen kuolemanlohkon, jossa vastaan asettuivat Italia, Uruguay ja Englanti. Lopulta turnaus päättyi vasta puolivälierissä, ja nyt joukkue hakee Óscar Ramírezin johdolla toisintoa viime kisojen nappionnistumisesta tutuilla aseilla.

Maalilla Real Madridin Keylor Navas rauhoittaa joukkueen peliä puolustussuuntaan, ja muutenkin joukkue on vahvimmillaan nimenomaan oman maalinsa suojelemisessa. Hyökkäyksessä luotetaan nopeisiin vastahyökkäyksiin, ja vähämaalisissa otteluissa Costa Rica on vahvoilla. Neljän vuoden takaiseen kammolohkoon ei joukkueen vastuksia voi tällä kertaa verrata, mutta taistelu toisesta jatkopaikasta Brasilian perässä tulee silti olemaan tiukkaakin tiukempi.

Serbia

Serbia palaa MM-näyttämölle kahdeksan vuoden tauon jälkeen karsintalohkonsa voittajana, mutta valmentaja Mladen Krstajic hyppäsi joukkueen peräsimeen vasta karsintojen päätyttyä, joten kyseessä on tietyllä tavalla katsomaton kortti.

Manchester Unitedin Nemanja Matic ja Lazion Sergej Milinkovic-Savic ovat joukkueen nimekkäimmät pelurit, mutta taitavia futareita löytyy joukkueesta laajemminkin. Balkanin joukkueet ovat tunnettuja räjähdysalttiudestaan, ja sama koskee myös tätä Serbiaa. Joukkueen taso riittää parhaimmillaan jatkopaikkaan alkulohkosta, mutta toisaalta potentiaali täyteen tyssähdykseen on myös olemassa.

Pallomeri.net tarjoaa jalkapallon MM-kisat -osion, josta löydät muun muassa kaikkien MM-joukkueiden kokoonpanot sekä otteluohjelman! Lue lisää TÄSTÄ LINKISTÄ!

Tsekkaa myös:

Futiksen MM-kisat 2018: Lohkot

Futiksen MM-kisat 2018 – otteluohjelma & aikataulut

Jalkapallon MM-kisojen viralliset nettisivut