Uefa teki kasan linjauksia – ”Euro 2020” säilyy EM-kisojen nimenä

Uefa Markku Kanerva huuhkajat em-kisat euro 2020

Jalkapallon EM-kisat siirtyivät koronaviruspandemian vuoksi vuodella, mutta Uefan linjauksen mukaan Euro 2020 pysyy silti kisojen nimenä.

UEFA:n tiedotteen mukaan tähän ratkaisuun päädyttiin siksi, että nimi kunnioittaa turnauksen alkuperäistä ideaa; 1960 aloitettujen EM-kisojen 60-vuotisjuhlavuotta.

Samalla Uefa ilmoitti myös aikaistavansa seurajoukkueille jaettavaa 70 miljoonan euron tukipakettia, josta pääsee nauttimaan 676 eurooppalaista seuraa, joiden pelaajia on pelannut Nations Leaguessa, tai EM-karsinnoissa.

Mainos alkaa

Lisäksi Uefa julkisti suosituksen, jonka mukaan kansalliset sarjat pyrittäisiin tavalla tai toisella pelaamaan loppuun eikä niin sanottuja ”kabinettimestareita” tulisi.

Täyttä selvyyttä Uefan linjauksesta on vaikea ottaa, sillä se suositti, että mikäli kautta ei aikataulullisista – tai taloudellisista – seikoista johtuen pystytä pelaamaan loppuun saakka tavallisessa muodossaan, sarjojen tulisi käyttää ”jotakin toista formaattia”.

Tätä ei kuitenkaan tarkennettu, mitä tuo toinen formaatti voisi tarkoittaa. Arvioissa on ollut, että mikäli terveystilanne ei annan myöden pelien jatkumiselle, mestaruuksia jaettaisiin esimerkiksi pistekeskiarvojen perusteella.

Uefa sanoi pidättävänsä itselleen tarkastusoikeuden siitä, onko europaikat jaettu urheilullisin ja reiluin perustein.

Kaiken pohjaksi Uefa kuitenkin asetti sen, että sarjojen jatkamista on tarkasteltava terveydellinen näkökanta edellä, ja kaikki muu tulee sen jälkeen.

Jalkapallon EM-kisat myös puheenaiheena

Uefan mukaan päätös siirtyneiden kisojen nimen säilyttämisestsä oli järkevä myös kestävän kehityksen näkökulmasta tarkasteltuna: EM-kisojen oheistuotteita oli ehditty teettämään jo valtavat määrät vuoden 2020 teksteillä.

Lisäksi Uefa halusi korostaa yhteisöllisyyttä vaikeina aikoina.

– Päätös muistuttaa meitä lisäksi siitä, kuinka koko jalkapalloperhe yhdistyi vastatakseen COVID-19-pandemian poikkeuksellisiin olosuhteisiin, sekä niistä vaikeista ajoista, joita Eurooppa ja maailma koki vuonna 2020, tiedotteessa todetaan.