Jalkapallo vedonlyönti ja fanitus kohteena

Örebro jalkapallo Koronavirus betseihin jalkapallo sarjat liigat englannin

Tämän vuoden alku on ollut meille jalkapallointoilijoille turhauttavaa aikaa. Englannin Valioliiga keskeytyi juuri kun Liverpool oli saavuttamassa kauan odotettua mestaruutta ja Saksan Bundesliiga jäi lähtötelineihin. Kauan odoteltiin myös päätöstä, mitä tapahtuu Suomen Veikkausliigalle. Nyt ollaan vähitellen saatu vastauksia ja kansainvälisestikin liigat aloittavat pelinsä – ilman katsojia.

Katsoitko itse Bundesliigan uudelleen avauksen? Miltä sinusta tuntui katsella peliä, jossa ei ollut katsojia, ei melua tai tunnelmaa, vain suuntamikrofonien ottamat kaikki kopautukset ja äänet mitä kentällä tapahtui. Tunnelma oli todella kummallinen. Mutta onneksi kausi kuitenkin lähti käytiin ja vedonlyönti NetBet kohteisiin tuli jälleen mahdolliseksi. Miten joukkueet kuitenkaan jaksavat pelata tyhjille katsomoille, miten käy muutaman pelin jälkeen sen todellisen tunteen palon, mikä tarvitaan voittoon saakka. Käykö niin, että isot tähdet tylsistyvät ja saamme kentälle uusia kasvoja, kun valmentajien on annettava sellaisten pelaajien pelata, jotka oikeasti haluaavat pelata. Jos näin oikeasti käy, tulemmeko saamaan uusia maalintekijöitä ja ennen kaikkea kunnon yllätyksiä ja sitä kautta kunnon kertoimia peleihin?

Kotoisa Veikkausliiga

Suomalainen jalkapallon Ykkönen aloittaa lauantaina 27. kesäkuuta ja sarja pelataan kaksinkertaisena sarjana, 22 kierroksella ja kausi loppuisi 31.10., jollei sitten jälleen tapahdu jotain hallituksen suunnasta. Suomen cupin pelit jatkuvat 16.6. ja peleissä kohtaavat: TiPS-TPS, KPV-HJK, KTP-Ilves sekä MP- FC Haka. Toisena päivänä eli 17.6. pelaavat sitten Jippo-FC Inter, KaaPo-KuPS, AC Oulu-FC Honka sekä PeKa-FC Lahti eli suomalaisia kohteita saadaan piakkoin myös vedonlyöntilapulle.

Mutta koska alkaa Veikkausliiga? Keskusteluja käydään varmaan päivittäin ja erilaisia päivämääriä on heitetty julkisuuteen ja näyttää siltä että 1.7. alkaisivat tosipelit. Saksan näytti esimerkkiä, miten liigan aloitetaan uudelleen ja todennäköisesti Suomi etenee samalla mallilla. Suomen hallituksella on tässä asiassa tärkein päätösvalta ja sen kautta päätetään myös pelataanko tyhjille katsomoille, vai onko jollain järjestelyillä mahdollisuudet pelata max 500 katsojalle? Kysymys pelaamisesta on suuri varsinkin seurojen taloudelle, pelaamaton kausi ajaisi monet joukkueet taloudellisen tuhon partaalle, jotenka 500 katsojan maksimirajakin olisi sentään jotain.

Mainos alkaa

Vuonna 2019 Veikkausliigan katsojamäärät olivat monella joukkueella selkeässä kasvussa verrattuna kauteen 2018. Esimerkiksi HJK:n katsojamäärät kasvoivat yli 30 % ja katsojia oli keskimäärin yli 5000 katsojaa jokaisessa pelissä. Toisena katsojamäärä tilastossa oli Ilves, joka sati reilut 4200 katsojaa per peli ja kasvua oli 48,2 %. Eniten lisäkatsojia viime kaudella sai kuitenkin FC Inter, jonka katsojamäärät kasvoivat peräti 65,9 % ja keskimäärin katsojia oli reilut 3200 katsojaa. Jos nyt siis kausi pelataan maksimissaan 500 katsojalle, voidaan olla varmoja, että ne liput kyllä viedään käsistä ja mustapörssi pääsee vauhtiin. Järjestäjien pitää siis kehittää myös siihen omat järjestelmänsä, jottei ottelulippujen hinnat nousisi aivan tolkuttomasti.

Euroopan liigat

Entä sitten Italia ja Espanja? Nämä maat ovat kärsineet tänä vuonna Pohjoismaita ja Saksaa pahemmin ja voi olla, että tämän kauden liigat jäävät pelaamatta. Monet muutkin Euroopan maat odottavat kommentteja Saksan Bundesliigan avauksen onnistumisesta. Pelithän on pelattu, mutta miten fanit ja katsojat ovat ottaneet vain television tai suoratoiston kautta seurattavat pelit vastaan ja miten se on vaikuttanut myös vedonlyöntimääriin? Kokonaisuudessaan rahapelit ovat kokeneet kovia Euroopassa, eikä pelaaminen ole siirtynyt nettipelaamiseksi kovinkaan kovalla vauhdilla, mikä on johtanut siihen, että esimerkiksi USA:ssa monet osavaltiot ovat jo sallineet kasinoiden uudelleen avaamisen rajoitetusti.

Siinä missä Veikkausliiga alkanee 1.7., Ruotsin Allsvenskanin on puhuttu alkavat kesäkuussa, mutta sekään ei ole vielä varmennettua tietoa. Eri maissa joukkueet ovat kyllä aloittaneet pienryhmäharjoittelun, mutta se ei tarkoita, että Englannin, Espanjan tai Italian sarjat välttämättä alkaisivat ollenkaan tämän kesän aikana vaan kausi 2020 voi jäädä kokonaan väliin.