Ovatko Euroopan jalkapallokilpailut vaarassa joutua englantilaisten seurojen hallitsemiksi?

jalkapallo Vitosessa Turun FC Inter katsaus jalkapallon 30 000 San Marino historiaa Uefa nations league jalkapallo futis hjk UEFA - pallomeri.net

Jalkapallo, tuo maailmanlaajuisesti tunnettu pallopeli, on ollut jo vuosikymmeniä yksi rakastetuimmista urheilulajeista. Euroopassa jalkapalloa pelataan ahkerasti niin ammattitasolla kuin myös harrastuksena, ja sen parissa päästään vuosittain seuraamaan useita eri kilpailuja ympäri Eurooppaa ja maailmaa. Viime vuosina englantilaiset seurat ovat vahvistaneet asemaansa Euroopan jalkapallo markkinoilla, mutta mitä tämä tarkoittaa eurooppalaisille jalkapallokilpailuille ja muille liigoilla? Ovatko ne vaarassa joutua tulevaisuudessa täysin englantilaisten seurojen hallitsemiksi? Tätä mielenkiintoista aihetta pohdimme tänään tarkemmin.

Eurooppalainen jalkapallokulttuuri

Eurooppalainen jalkapallo sai alkunsa Britteinsaarilla jo 1800-luvun loppupuolella, josta se on levinnyt ympäri maailmaa. Nykyään jalkapallo onkin maailman suosituin urheilulaji niin ammattilaisten kuin myös harrastajien parissa. Sitä harrastetaankin ahkerasti niin kentillä kuin myös kotikatsomoissa. Tämän urheilun ympärillä pyörii nykyään valtava bisnes, jonka juuret yltävät useille eri markkina-aloille.

Esimerkiksi jalkapallovedonlyönti käy todella kuumana suurien eurooppalaisten turnausten aikana. Panoksia asetetaan ahkerasti perinteiseen tapaan jo etukäteen, jonka lisäksi vedonlyönti live on nykyään todella suosittua jalkapallo-otteluiden ollessa käynnissä. Live-kohteiden parissa vetoja päästään asettamaan reaaliaikaisesti ja tästä vetomuodosta onkin viime vuosina muodostunut monien vedonlyöjien suosima metodi.

Niin vedonlyönnin kuin kotikatsomoidenkin parissa on viimeisten muutaman vuoden saatossa ollut näkyvissä yksi selvästi kasvava trendi, nimittäin englantilaisten seurojen dominointi markkinoilla. Tämä ei sinänsä yllätä, sillä Englannista tulevat seurat ovat jo vuosikymmeniä lukeutuneet Euroopan parhaimmistoon. Seurat, kuten esimerkiksi Liverpool ja Manchester United, nauttivat suurta suosiota niin kotimaassaan kuin myös ympäri maailmaa, mutta aivan koko markkina-alaa eivät Britanniasta kotoisin olevat seurat kuitenkaan ole onnistuneet valloittamaan yrityksistään huolimatta, sillä niillä on vastassaan todella kovatasoisia haastajia ympäri Eurooppaa.

Eurooppalaisten jalkapallokisojen tulevaisuudennäkymät

Euroopasta löytyy useita suosittuja jalkapalloliigoja ja -turnauksia. Näistä tunnetuimpia ovat esimerkiksi Valioliiga, Bundesliga, La Liga sekä Mestarien Liiga. Englantilaisen Valioliigan lisäksi Saksan Bundesliga ja Espanjan La Liga ovat todella tiuhaan tahtiin seurattuja otteluita ympäri Eurooppaa ja ne kyllä pitävät pintansa englantilaisten seurojen joukossa vuosi vuoden perään. Esimerkiksi Saksasta tulevan FC Bayern Münchenin riveissä pelaa erittäin kovatasoisia pelaajia.

Yksi loistava indikaattori ovat suuren eurooppalaiset turnaukset. Euroopan jalkapalloliitto järjestää vuosittain Mestarien Liigan, jonka parissa Euroopan eri maiden parhaimmat joukkueet ottavat osaa toisistaan. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että Englanti ei täysin dominoi näitä markkinoita, sillä Mestarien Liigassa eniten mestaruuksia on onnistunut nappaamaan vuosien varrella Espanja, vaikka Englanti seuraakin hyvänä kakkosena. Myöskään joka neljännes vuosi järjestettävissä EM-kisoissa englanti ei ole onnistunut viemään ykköspaikkaa, vaan Saksa on dominoinut näitä kisoja lunastamalla itselleen eniten EM-mestaruuksia vuosien varrella. Englanti ei puolestaan ole onnistunut voittamaan EM-mestaruutta kertaakaan.

Myös eri maissa pelattavat kansalliset liigat pitävät pintansa eikä niiden suosio näytä hiipumisen merkkejä. Onkin melko epätodennäköistä, että englantilaiset seurat tulisivat täysin hallitsemaan näitä markkinoita, vaikka ne korkeassa asemassa edustavatkin. Uskomme kuitenkin, että myös muut suuret eurooppalaiset seurat tulevat pitämään puolensa.

Englantilaisten seurojen suosio nyt ja huomenna

Vaikka emme uskokkaan, että englantilaiset liigat tulevat missään vaiheessa yksinään täysin hallitsemaan eurooppalaisia jalkapallokilpailuja, ei niiden korkeasta asemasta voi missään tapauksessa kiistellä. Nämä seurat ovat todellisia jättiläisiä verrattuna esimerkiksi kotimaisiin seuroihimme ja ne niittävät mainetta ja kunniaa suurissa otteluissa. 

Englannista tulee yhtiä Euroopan menestyneimpiä ja kovatasoisimpia joukkueita, joiden ympärillä pyörii valtava bisnes. Niiden riveissä nähdään ymmärrettävistä syistä maailman parhaimmistoa, mikä tulee pelaajiin, ja tämä tottakai heijastuu myös seurojen menestykseen eri kilpailuissa.

Nämä seurat ovat todella rakastettuja ja niillä on valtava fanikunta ympäri maailmaa. Tämä tuskin tulee lähitulevaisuudessa muuttumaan, mikäli seurojen viimeaikaisiin tuloksiin on uskominen. On hienoa, että jalkapallo on Euroopassa levinnyt todella laajalle ja sen parissa järjestetään kansainvälisiä turnauksia. Tämä antaa eri valtioille mahdollisuuden ottaa osaa toisistaan ja pitää lajin mielenkiintoa yllä, eikä yhden ainoan maan tulisi missään nimessä dominoida koko markkina-alaa.

Vuosi 2022 alkaa olemaan puolessa välissä ja jalkapallokilpailut käyvät kuumana. Kuluvana vuonna päästään näkemään muun muassa mikä maa voittaa jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut, jotka pelataan syksyllä Qatarissa. Tässä vaiheessa jäämme vielä odottamaan, mitä tämän ja ensivuoden tulevat jalkapallokilpailut pitävät sisällään ja kuka tulee olemaan Euroopan mestari, kun seuraavat jalkapallon EM-kisat järjestetään Saksassa vuonna 2024.