Jääpallon Derbyä ihmettelemässä – jalkapalloa luistimilla?

Tapaninpäivän Derby jääpallossa käytiin Helsingin Kalliossa. Vastakkain olivat HIFK ja Botnia. Jääpallo itsessään oli allekirjoittaneelle täysin tuntematon kokemus entuudestaan.

Lajissa on pakko olla jotain esihistoriallista tai muuta perinteikästä kun ottelut pelataan ulkojäällä. Mieleen tulee tarinat jääkiekosta, otteluista joita on pelattu aikanaan järvien jäillä. Jääpallossa on haaveiltu omasta hallista, mutta yhtään käynnissä olevaa projektia ei ole. Toistaiseksi jääpalloilijat saavat pelata kaikki sarjapelinsä ulkojäillä.

Bragun kentälle oli löytänyt monta sataa silmäparia katsomaan ottelua. Ainoa katettu katsomo oli täynnä ja kentän ympärillä seisomakatsomossakin vietti aikaa noin 50 ihmistä.

Jos ei joku tiedä (en itse tiennyt) niin jääpallon säännöistä nopeasti seuraanvan verran:

Mainos alkaa
  • Peliaika on 2x 45min kuten jalkapallossa
  • Otteluissa pelataan jatkoaika niiden päättyessä tasan
  • Kentällä on 10+1 pelaajaa ja vaihdossa saa olla neljä pelaajaa – vaihdot ovat lentäviä
  • Pahemmista rikkeistä saa jäähyn, joka on jääpallossa 10 minuuttia.
  • Kulmalyönnissä koko puolustavan joukkueen pitää lähteä liikkeelle omalta maaliviivalta (tai päätyviivalta?)

Bandyliigassa pelaa Suomessa yhdeksän joukkuetta. Runkosarja on kuulemma vähän pelailua, sillä pleijareissa on mielenkiintoinen systeemi. Siellä runkosarjan voittaja saa valita itselleen vastustajan sijoilta 5-8.

Botnia on tällä hetkellä liigan kärjessä puhtaalla pelillä. He taistelevat myös Tammikuun alkupuolella Suomen Cupin voitosta ottelussa, joka televisioidaan YLE:llä.

Ottelussa vauhtia ja vaarallisia tilanteita

En voi väittää ettei katsomaan lähtemiseen vaikuttanut tyttöystävän serkun ja vanhan koulukaverin pelaaminen Botnian joukkueessa. Samalla kuitenkin oli jo melkolailla valmiiksi kiinnostunut matsista ja pelinkulusta. Kovaluinen puolustaja Tomi Pallasalo tarjoilikin melko lennokkaita taklauksia ja piti muun puolustuslinjan kanssa huolen, ettei hifkiläisillä ollut kivaa hyökätä Botnian maalia kohti.

Pelaajia tosiaan lentelee jääpallossa avojäällä ajoittain pahankin näköisesti. Kovassa vauhdissa tehdyt väistöt pahimmillaan pää alhaalla voi johtaa pahoihin tilanteisiin. Kenttää reunustavat matalat (noin 10cm) laidat, jotka pitävät palloa kentän puolella. Pelaajia ne eivät kuitenkaan pysäytä, vaan näiden yli lentelee jatkuvasti jengiä luistimet jalassa ulos jäädytetyltä alueelta.

Maalinteko Jääpallossa on paljon jalkapalloa helpompaa. Varsinkin Botnialle se on ollut koko kauden helppoa ja HIFK joutui antautumaan peräti kahdeksan kertaa. Ottelun sankari oli kolme kertaa häkkiä heilutellut Jimi Heinonen. Pelin lopputulos oli 8-2 Botnialle.

Yleisöstä huomiota herätti HIFK:n jälleen äänekäs fanijoukko. He katsoivat peliä istumakatsomossa seisaalteen, pitivät ääntä ja taisi siellä torvikin soida. Oma suosikkihetki oli kun 0-2 tilanteessa fanit käynnistivät äänekkään yhteishuudon aikalisän toivossa…

Katsomossa fanaatikkoja

Niin HIFK:n kuin Botnian fanijoukoissa oli kiitettävä määrä fanaattisia katsojia. Jääpallo tuntui olevan laji, jossa fanikulttuuri ei välttämättä ole kovin laajalle ihmisjoukolle vielä levittäytynyt, mutta pienestäkin määrää ihmisia irtosi hyvä tunnelma. Ulkosalla kannattikin hyppiä ja huutaa, jotta pysyi lämpimänä. ”Oi Botnia oi” -huudot kaikuivat yhden miehen suusta kovaa samalla kun HIFK:n fanit vetivät perinteisiä jäähallistakin tuttuja lauluja ilmoille.

Pelaajat ovat amatöörejä ilmeisesti käytännössä jokainen. Menestysbonuksia saatetaan maksaa, mutta käytännössä jokainen luo elantonsa kotimaisessa sarjassa jollain muulla kuin jääpallon pelaamisella. Katsomossa tiedettiin erään botnia-fanin toimesta kertoa, että Ruotsissa tapaninpäivän kierros saattaa kerätä jopa 6000 ihmistä täyteen halliin seuraamaan ottelua. Ruotsissa ottelut pelataan sisähalleissa, joka on luonnollisesti myös katsojille ajoittain mieluisampaa.

Ehdottomasti suosittelen joskus eksymään jääpallo-otteluun katsomaan vauhdikasta menoa luistimilla. Säännöt ovat melko samanhenkiset kuin jalkapallossa, mutta vauhtia on paljon enemmän.