Yle: Jääkiekkoliitto toimi täysin käsittämättömällä tavalla – ei suostunut pyytämään anteeksi syrjityltä lapselta

World Cup MM-panna hockeyallsvenskanin IIHF (generic hockey) Jääkiekkoliitto HC Presov jääkone / Pallomeri.net

Suomen Jääkiekkoliitto on tehnyt aivan uskomattoman linjanvedon tapauksessa, jossa Pelicansin U13-joukkueen pelaaja koki syrjintää.

Yle uutisoi, että Suomen Jääkiekkoliitto on hylännyt yhdenvertaisuusvaltuutetun sovintoesityksen, joka liittyy lasten jääkiekko-otteluissa tapahtuneisiin rasismitapauksiin.

Kaiken ytimessä on viime syksynä tapahtunut tilanne, jossa Lahden Pelicansin U13-juniorijoukkueen pelaaja kertoi ottelun loppuhetkillä valmentajalleen, että hän joutui rasistisen solvauksen kohteeksi. Joukkueen valmentaja Juha Sokka vaati ottelun erotuomareita selvittämään tilanteen ja määräsi joukkueensa pukukoppiin. Peliä ei pelattu loppuun. Liitto lätkäisi Sokalle tapauksen johdosta kolmen ottelun toimitsijakiellon ja Pelicansille tuhannen euron sakot.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu otti tapaukseen kantaa tammikuussa.

– Valtuutetulle toimitettujen tietojen perusteella Jääkiekkoliiton toimista syntyy olettama pelaajaan kohdistuneesta välillisestä syrjinnästä ja valmentaja Juha Sokkaan kohdistetuista kielletyistä vastatoimista.

Samalla yhdenvertaisuusvaltuutettu vaati selvitystä myös kahdesta muusta tapauksesta, joissa sama Pelicans-junnu oli kohdannut rasistista käytöstä ottelun yhteydessä. Ensimmäinen näistä tapauksista käsiteltiin vastustajan kanssa paikan päällä turnauksessa. Toisesta tapauksesta pelaajan huoltaja ja seura raportoivat Jääkiekkoliitolle. Ilmoitus ei johtanut toimenpiteisiin.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu teki lopulta asiassa sovintoesityksen, jonka kyseinen Pelicans-junnu, hänen huoltajansa sekä Sokka hyväksyivät kohtuullisena. Jääkiekkoliitto hylkäsi esityksen ja siirsi asian hoitamisen asianajotoimistolle.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun esityksessä Jääkiekkoliiton olisi pitänyt esittää anteeksipyyntö ja sitoutua korjaamaan käytäntöjä, jotka koskevat tuomarien ohjeistuksia ja kurinpidon kehittämistarpeita.

Sovintoesityksen mukaan Jääkiekkoliiton olisi pitänyt korvata seuran ja valmentajan asianajokulut, jotka olivat noin 5 000 euroa. Sen lisäksi yhdenvertaisuuslain pykälän 27 mukaan Jääkiekkoliiton olisi maksettava syrjinnästä 3 000 euroa junioripelaajalle ja 3 000 euroa kielletyistä vastatoimista Sokalle. Sokka paljasti Ylelle ryhtyvänsä oikeustoimiin Jääkiekkoliittoa vastaan joko yksin, tai yhdessä yhdenvertaisuusvaltuutetun kanssa.

Tsekkaa myös: Suomi näillä ketjuilla Ruotsin kaatoon – Emil Larmi palaa tolppien väliin