Maratoonari Ivan Zarco kiskoi maansa ennätyksen ja lunasti olympiapaikan – mieletön totuus paljastui kahta päivää myöhemmin

dopingtapaus yleisurheilu venäjän liitto ivan zarco / Pallomeri.net

Saksassa juostusta maratonista paljastui todella omituinen tapaus, kun Ivan Zarco juoksi itsensä olympialaisiin osallistumatta kisaan.

21. maaliskuuta Saksan Dresdenissä järjestetty maratonkilpailu on tuottanut melko erikoista jatkotarkistelua. Kisan tarkoituksena oli, että huippujuoksijat pystyisivät yrittämään Tokion olympialaisten tulosarjan rikkomista.

Yksi kisan onnistujista oli Hondurasin Ivan Zarco, joka onnistui kairaamaan itselleen kisasta olympiapaikan. Hän tuli maaliin seitsemäntenä ja kellotti ajan 2.17,46, joka myös on Hondurasin uusi ennätys.

Vaikka suoritus ei alittanut olympiarajaa, niin 37-vuotias Zarco tienasi itselleen silti kisapaikan. Honduras näet saa lähettää olympialaisiin kaksi urheilijaa villillä kortilla ja Zarco änki itsensä kiinni toiseen niistä. Tulosta ei voitu pitää järin suurena yllätyksenä, sillä Zarco juoksi viime vuonna puolimaratonin MM-kisoissa niin ikään uuden Hondurasin ennätyksen.

Kaikki ei kuitenkaan ollut ihan sitä miltä näytti ja vyyhti alkoi purkautua kahta päivää myöhemmin, kun espanjalaislehti La Rioja kertoi, ettei Zarco lopulta edes juossut Dresdenissä, vaan hänen nimiinsä kirjatun ajan kellotti espanjalainen Camilo Santiago.

Kisasta otettujen kuvien ja videoiden perusteella Santiago käytti Zarcon numeroliiviä kisassa. Hän julkaisi Twitter-tilillään lausunnon asiasta.

– Haluan pyytää virheitäni anteeksi. En missään vaiheessa toiminut pahantahtoisesti. Pyydän anteeksi aiheuttamaani vaivaa. Olen oppinut läksyni, hän totesi twiittinsä aluksi.

Santiagon mukaan hänen tarkoituksenaan oli olla kisassa Zarcon vauhdinpitäjä. Lämmittelyn jälkeen espanjalainen huomasi, että hänen numeronsa ja ajanotossa tarvittava siru olivat kadonneet.

Santiago meni keskustelemaan asiasta kisajärjestäjien kanssa, jotka neuvoivat häntä käyttämään Zarcon numeroa. Zarco ei itse lopulta osallistunut kisaan kipeytyneen kantapään takia.

Järjestäjät lupasivat hoitaa tuloslistalla olevan nimen kuntoon, mutta näin ei käynyt. Santiagon mukaan kyse on puhtaasta virheestä. Erikoiseksi hänen lausuntonsa tekee kuitenkin se, että hän avasi suunsa tapahtumista vasta kahta päivää myöhemmin, kun media oli päässyt tapauksen jäljille.

Aika näyttää kuinka Zarcon olympiapaikan käy, mutta kaiken järjen mukaan tulosepäselvyyksien tultua julki paikka on vähintäänkin uhattuna.

Kuvassa Santiago juoksemassa Zarcon numerolapun kanssa Dresdenin kisassa:

Tsekkaa myös: Video: Mykistävä tyrmäys K1:ssä – virheestä tuli välitön sakko ja jäätävä pommi kajahti päin näköä