Italian GP 2.9. – Ferrari suurena ennakkosuosikkina kotikisaansa

Italian GP 2.9. – Ferrari suurena ennakkosuosikkina kotikisaansa

Belgian jälkeen vuorossa on Italian GP, joka ajetaan tulevan viikonlopun sunnuntaina. Pitkän tauon jälkeen Ferrari lähtee kotikisaansa suosikkina.

Nopeus, nopeus, nopeus. Vauhti, vauhti, vauhti. Siinä ovat asiat, joista Milanon lieppeillä sijaitseva Monzan rata on tunnettu. Radalla on kisattu jo lähes vuosisadan ajan, sillä radan ensimmäinen GP ajettiin vuonna 1922. Historiaa havisevassa Monzassa on nähty vuosien saatossa useita mahtavia kilpailuita. Lähihistorian kenties paras GP on vuodelta 2008, kun Toro Rosson nuori lupaus Sebastian Vettel ajoi Red Bullin sisartallin kaikkien yllätykseksi ensimmäisenä ruutulipulle.

Monza on tunnettu pitkistä suoristaan, kovista vauhdeistaan ja kuskeille äärimmäisen kuluttavista jarrutuksistaan. Ohituksia tullaan näkemään lähtökohtaisesti keskiarvoa enemmän, mutta nämä tulevat tapahtumaan pääasiassa pitkillä DRS-alueilla. Etenkin pääsuoralla sijaitseva suora on samankaltainen kuin Belgian Spassa sijaitseva Kemmelin suora.

Viime viikonlopulla Kemmelin suoralla nähtiin useita ohituksia, mutta harva näistä tarjosi sen suurempaa dramatiikkaa. On kuitenkin selvä, että Italiassa ohittaminen – edes sillä yhdellä suoralla – on normaalisti helpompaa kuin muilla radoilla.

Pääsuoran lopussa sijaitsee todella tiukka ja hidas sîkaani, Prima Variante, johon autot joutuvat menemään etenkin ensimmäisillä kierroksilla (etenkin lähdössä) todella tiiviisti. Tämän jälkeen aukeaa jälleen pitkä suora, joka kääntyy loivasti oikealle (Curva Biassono). Suora päättyy toiseen tiukkaan sîkaaniin, Seconda Variante, joka on kuitenkin nopeampi kuin radan ensimmäinen mutkayhdistelmä.

Toisen sîkaanin jälkeen on kaksi nopeaa oikeaa (Prima Curva di Lesmo, Seconda Curva di Lesmo), joihin kuskit joutuvat kuitenkin käyttämään jarruja. Tämän jälkeen aukeaa radan toinen DRS-alue, jonka päätteeksi kuskit viilettävät Variante Ascarin läpi. Radan 11. ja viimeinen mutka on kuuluisa Curva Parabolica, jossa jarrutusalue on todella pieni, mutta vauhti tippuu heittämällä alle 200km/h. Tässä vaiheessa on huomautettava, että kuskit tulevat mutkaan täydellä kaasulla pitkän suoran päätteeksi.

Kaiken kaikkiaan kuskit pitävät Monzassa kaasun pohjassa 80 % per kierros, joten kyseessä on äärimmäisen nopea rata höystettynä haastavilla mutkilla ja jarrutusalueilla.

Jos et saa videota näkyviin, löydät sen myös täältä.

Italian GP 2.9. – Ferrari vihdoin suosikkina kotikisaansa

Maailmasta löytyy useita fanaattisia F1-faneja, mutta meininki Italiassa on jotakin aivan toista. Ferrari on Italiassa äärettömän suosittu talli, sillä onhan kyseessä tallin kotikisa. Fanien harmiksi Ferrari on voittanut Monzassa edellisen kerran seitsemän vuotta sitten, kun Fernando Alonso juhli Italiassa voittoa vuonna 2010.

Tämän jälkeen voittoon ovat ajaneet Red Bull x2, McLaren sekä Mercedes x4. Mercedeksen voitot ovat tulleet neljänä edellisenä vuonna, joista taasen Lewis Hamilton on voittanut kolme. Saksalaistalli on siis italialaisfanien harmiksi hallinnut viime vuosina Monzan GP:tä.

Tänä vuonna tämä valtakausi uhkaa päättyä, sillä Ferrari on kirinyt Mercedeksen kiinni voimantuotossa. Tästä paras mahdollinen esimerkki saatiin Belgian GP:ssä, sillä myös Spa on todella nopea rata. Belgiassa Vettel onnistui ajamaan turvalliseen voittoon ennen Lewis Hamiltonia. Valtteri Bottas taasen pilasi oman kisansa ensimmäisessä mutkassa, kun hän rikkoi autonsa etusiiven. Suomalaisen esitys oli tätä virhettä lukuunottamatta erinomainen.

Kimi Räikkönen jäi taasen ensimmäisen mutkan kolarin uhriksi, minkä johdosta Daniel Ricciardo rikkoi Räikkösen takarenkaan ja takasiiven, joista koitui suomalaisen autoon pahaa vahinkoa.

Mutta se Italian GP. Tällä kertaa kisaan lähdetään Ferrarin johdolla, eikä Maranellon punaisten kaksoisvoittokaan ole minkäänlaista utopiaa. Vettel on kisan ehdoton suosikki, sillä hän on Ferrarin kiistaton ykköskuski. Tällä kertaa myös Räikkösen voittoa ei voida laskea ulos (kuten ei myöskään Belgiassa ennen aika-ajojen farssia), sillä hän oli Span viikonlopun kenties nopein kuljettaja.

Ferrarin voitto ei ole kuitenkaan mikään selviö, sillä Mercedes-niminen talli on ennenkin näyttänyt venymiskykynsä. Hamilton tulee haastamaan Vettelin toden teolla ja toivon mukaan myös Bottaksen huono onni olisi jo historiaan jäänyttä. Jos Räikkönen tai Bottas onnistuu venymään Italiassa voittoon, olisi se F1-historian ensimmäinen kerta, kun Monzan GP:n voittaa suomalainen kuljettaja.

Voitosta puhuttaessa Red Bull nousee hyvin harvoin tosimielellä esiin, mutta Italiassa tallin voittaminen on normaaliakin vaikeampaa. Tallin kaikki paineet lienevätkin Max Verstappenin hartioilla, sillä Daniel Ricciardo saa Monzan GP:seen lähtöruuturangaistuksia.

Uusiutunut Force India jälleen haastaja?

Force India on liitetty tämän vuoden aikana oikeastaan pelkkiin negatiivisiin uutisiin. Belgiassa oli lähellä, että talli olisi jätetty tyystin sivuun, mutta kauppa uusille omistajille saatiin lopulta suoritettua ajoissa. Tallin kuskit kiittivät tästä ja ajoivat (onnekkaasti) aika-ajoissa sijoille 3. ja 4. Esteban Ocon oli kolmas ja Sergio Perez neljäs.

Kuljettajat taistelivat lopulta kisassa sijoille 5. ja 6., joten tallin Belgian viikonloppua voidaan pitää nappisuorituksena. Vaikka Force India on ottanut tällä kaudella suuria taka-askeleita verrattuna viime vuosiin, on sillä yhä omat mahdollisuutensa Monzan kaltaisilla radoilla, joissa voimayksiköt näyttelevät kaikista suurinta roolia.

Onkin siis mahdollista, että Force India valtaa itselleen Italian GP:ssä korkeimman pallin keskikastin autoista. Tallin suurin haastaja tulee olemaan erityisesti Haas, mutta myöskään Renaultia ei voida laskea kokonaan ulos. Viikonlopun yksi yllättäjiä saattaa olla myös Williams, mutta tämä vaatii epävarmoilta kuskeilta todellista nappisuoritusta.

Esimerkiksi Bakussa, joka tunnetaan myös vauhdikkaana ratana, Lance Stroll ajoi kahdeksanneksi. Tallilta ei kannata kuitenkaan odottaa ihmeitä, sillä perinteikkään brittitallin meno on muutoin ollut tällä kaudella katastrofaalisen heikkoa.

Lue myös:
Video: Sebastian Vettel teki nolon virheen – ajoi Ferrarin seinään yleisötapahtumassa

Jaa tämä:Aiheeseen liittyvät julkaisut