Iso-Britannia yhä voittamaton vastus – Ian Forbes oli Suomen tappaja!

Iso-Britannia yhä voittamaton vastus – Ian Forbes oli Suomen tappaja!

Suomi on kiekkohistoriassaan kohdannut monia mörköjä ja lopulta ne kaatanut. Tänään vastassa on Iso-Britannia, joka on Leijonille vielä voittamaton vastus.

Ison-Britannian tarina jääkiekon parissa on ollut alusta asti nousua ja laskua. Tämän päivän kiekkokääpiöllä on ollut valtava merkitys lajin alkuvuosille.

Euroopan ensimmäinen kiekkopeli on tiettävästi pelattu Sveitsin St.Moritzissa Cambridgen ja Oxfordin yliopistojen välillä jo vuonna 1885. Englannissa pyöritettiin Euroopan ensimmäistä kiekkoliigaa jo 1903. Iso-Britannia on IIHF:n perustajajäseniä ja jäähalleja sumujen saarille alettiin rakentamaan jo 1930-luvulla.

Kansainväliset saavutukset kestävät vertailua. Britit voittivat historian ensimmäisen EM-kullan vuonna 1910. Olympiapronssi irtosi 1924. MM-pronssi kilahti tilille 1935 aloittaen kunnon mitaliputken, kun 1937 ja 1938 britit pokkasivat hopeaa. Kaiken kruununa britit voittivat (toki kahden passin kanukkien ansiosta) olympiakultaa 1936.

Britit olivat vielä kiekkomaana voimissaan, kun Leijonat astelivat kuvioihin mukaan. Maat ovat historiassaan kohdanneet kaukalossa kahdesti ja molemmat mittelöt on käyty MM-tasolla.

Ensipuraisu Pariisissa

Ensimmäinen historian kahdesta kohtaamisesta pelattiin maaliskuun 17. Päivänä 1951 Pariisissa. Oli kisojen päätöspäivä ja panoksena käytännössä vain jumbosijan välttäminen.

Ensimmäinen erä meni briteille 2-0,  mutta toisessa alkoi Leijona ärjyä. Jukka Wuolio, Matti “Rinuli” Rintakoski ja Suomi-kiekon “grand old man” Aarne Honkavaara käänsivät maaleillaan peliä Leijonille ennen toisen erän loppua. Liekö sitten jalka noussut kaasulta vai muistivat britit hyräyttää oman hoppansa käyntiin, mutta kolmas erä menee suomalaisen kiekon synkkien erien joukkoon.

Ken Nicholson iski ensin, sitten Ian “Eeny” Forbes teki ensin voittomaaliksi jääneen 4-3-maalin ja suomalaisen kiekon suuriin rakentajiin kuulunut maalivahti ja myöhemmin tuomarina vaikuttanut Unto Wiitala sai kaivaa lätkän verkostaan vielä kahdesti ja Suomi jäi kisojen jumboksi.

“Eeny” Forbes – Suomen tappaja

Seuraavaa kohtaamista saatiin odottaa 11 vuotta. USA isännöi kisoja ja viisumisotkujen vuoksi DDR joutui jäämään pois ja Neuvostoliitto sekä Tsekkoslovakia vetäyivät protestina. Suomi ollut vielä suurvoittojaan ottanut, mutta suunta oli pikkuhiljaa ylöspäin. Jalkeilla oli hyvä joukkue, jossa pelasivat mm. Matti “Mölli” Keinonen, Juhani “Juuso” Wahlsten, Kalevi “Kallu” Numminen, Heino Pulli, Teppo Rastio ja neljä vuotta myöhemmin traagisesti 22-vuotiaana menehtynyt Jarmo Wasama.

Iso-Britannian kiekolta oli tällä välin pudonnut pohja pois. Vielä 50-luvun puolivälille asti kiekko keräsi suuria yleisöjä monin paikoin ja maassa pyöri ammattilaisliiga. Ongelma oli vain siinä, että liigaa miehitti yksinomaan kanadalaiset, jotka tulivat viihtymään ja tekemään tiliä eivätkä kehittämään yhtään mitään. Palkkakulut nousivat ja yleisömäärät pikkuhiljaa laskivat, joten liiga joutui lyömään lapun luukulle.

Suomi ja Iso-Britannia ottivat yhteen kisojen toisena päivänä 9.3.1962. Liekö sitten kyse aikaerosta vai mistä, mutta Leijonien kone, sikäli kun sitä tuohon aikaan vielä juuri oli, ei kauhean tasaisesti käynyt kisojen alkuvaiheessa ja tämä ottelu oli mainio esimerkki siitä.

Suomi hukkasi johtoaseman kolmasti ja viimeisen kerran hieman ennen kolmannen erän puoltaväliä. Billy Brennan vei britit 5-4-johtoon ja kun he tekivät vielä kaksi lisää, niin Jouni Seistamon viimeisen minuutin 7-5-kavennus oli enää pelkkää kosmetiikkaa.

Mielenkiintoinen huomio on se, että peleissä oli yksi yhdistävä tekijä: Ian Forbes. Hänet voitaneenkin jälkijättöisesti kruunata legendaaristen Suomen tappajien joukkoon mm. Anders Carlssonin, Erich Kühnhacklin ja Mats Sundinin kanssa. Forbes näet latoi tässä pelissä hatullisen. Hän teki 2-2-tasoituksen, 3-4-kavennuksen ja 6-4-maalin, joka jäi matsin voittomaaliksi. Itse asiassa Forbes teki MM-urallaan yhteensä 10 maalia, niistä neljä Leijonien verkkoon ja niistä kaksi olivat voittomaaleja. Forbes jatkoi pelejään aina 41-vuotiaaksi asti lopettaen uransa 1968.

Tämä oli myös Iso-Britannian viimeinen voitto MM-kisojen pääsarjatasolla. Iso-Britannia jäi kisojen jumboksi ja palasi A-sarjaan vasta 1994, jolloin matka päättyi tunnetuin seurauksin, eli rumasti. Kovin kauniisti eivät tämänkään vuoden kisat ole edenneet, mutta yksi asia on pysynyt takataskussa kaikki nämä vuodet.

Suomelle Iso-Britannia ei ole vielä kisahistoriassa hävinnyt ja sille faktalle olisi korkea aika tehdä jotain.

Markku Silvennoinen

Jaa tämä:Aiheeseen liittyvät julkaisut