Iranin joukkue jätti protestiksi kansallislaulun laulamatta – maan poliitikot vastasivat uhkauksin

Iran protesti

Iranin jalkapallomaajoukkueen pelaajat saivat niskaansa uhkailua valtiojohdon taholta, kun pelaajat jättivät kansallislaulun laulamatta.

Kun Iran kohtasi Englannin MM-kisojen avausottelussaan, joukkueen pelaajat eivät laulaneet maan kansallislaulua normaaliin tapaan. Iranissa tapausta yritettiin peitellä siirtämällä tv-kuva pelaajista katsomoon.

Myöskään Iranin tiedotusvälineet eivät juuri kertoneet hiljaisesta mielenilmaisusta, mutta tieto pelaajien protestista levisi silti nopeasti. Iranissa on viime viikkoina osoitettu mieltä maan johtoa vastaan ja poliittinen tilanne on yhä epävakaa.

Itse ottelussa Englanti kukisti Iranin 6–2 ja iranilaismedian mukaan osa maan kansalaisista oli juhlinut englantilaisten voittoa ja huutanut ottelun aikana ”kuolema diktaattorille”.

Maan hallitsijan Ali Khamenein vankimpana tukijana pitkään toiminut Kayhan-lehti ilmoitti The Guardianin mukaan, että ulkomaalainen media on käynyt pitkään tietoista kampanjaa Iranin joukkuetta vastaan. Kayhanin mukaan länsimedia on yrittänyt luoda vastakkainasettelua joukkueen ja Iranin kansan välille.

Irania hallitsevien tahojen silmissä maa koki tappion lisäksi arvovaltatappion, eikä sellaista voida suvaita.

– Kukaan ei saa loukata kansallishymniämme tai lippuamme, Teheranin kaupunginhallituksen johtaja Mehdi Chamran sanoi tiistaina.

Chamranin mukaan vastatoimia on luvassa, mikäli pelaajat eivät kunnioita kansallislaulua ja maan lippua. Eräs maan parlamentin jäsen puolestaan vaati joukkueeseen muutoksia kesken turnauksen. Hän vaati, että nykyiset pelaajat korvattaisiin “uskollisilla ja vallankumouksellisilla nuorilla, jotka olisivat valmiit laulamaan kansallishymnin”.

Tsekkaa myös: VAR:n toiminta kyseenalaistettiin – oliko Argentiinan maali sittenkään paitsio?