Video: Ilveksen hylätty maali kuumensi tunteet – läpiajosta syntynyt osuma olikin maalivahdin estäminen

Antti Saarela Ilves hylätty maali / Pallomeri.net

Ilves kärsi kotikentällään kirvelevän jatkoaikatappion HPK:lle ja ottelun selkeäksi käännekohdaksi muodostui Ilvekseltä hylätty maali.

Ilves kävi hyvin lähellä HPK:n tappioputken pidentämistä, mutta toisin kävi, kun HPK tasoitti 10 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua ja paineli jatkoajalla voittoon.

Ajassa 55:29 kuitenkin nähtiin tapahtumaketju, joka on herättänyt laajaa keskustelua pelin jälkeen. Ilveksen Antti Saarela pääsi läpiajoon, HPK-pakki Santeri Lukka koukkasi häntä, Saarela menetti kiekon, luisteli maalivahdin alueelle jarruttaen päin maalivahti Daniel Lebedeffiä ja kiekko lipui maaliin.

Videotarkastuksen jälkeen tuloksena oli hylätty maali ja Ilveksen rangaistuslaukaus, joka tuomittiin Lukan koukkaamisesta. Tilanne tuomittiin yleisesti ottaen tuomarivirheeksi, mutta sääntökirjasta löytyy perusteet tuomarin vihellyksillä.

MTV:n selostaja Jani Alkio näet totesi ottelun tv-lähetyksessä, että hänen saamiensa tietojen mukaan maali hylättiin maalivahdin estämisenä.

Tämän varjolla kyse on mitä ilmeisimmin siitä, että Saarelan maalivahtiin ottama kontakti tulkittiin maalivahdin estämistä koskevan säännön (sääntö 150) ii-kohdan mukaisesti.

– Jos hyökkäävää pelaajaa on työnnetty, tönitty tai rikottu puolustavan pelaajan toimesta siten, että hyökkäävä pelaaja on ajautunut kontaktiin maalivahdin kanssa, tällaista kontaktia ei tulkita tämän säännön tarkoittamaksi hyökkäävän pelaajan aiheuttamaksi kontaktiksi edellyttäen, että hyökkäävä pelaaja pyrkii kohtuudella välttämään kontaktia, sääntökohdassa todetaan.

Tämä tarkoittaisi sitä, että tuomariston mukaan Saarela ei tehnyt tarpeeksi välttääkseen kontaktia maalivahdin kanssa, eikä rike itsessään videon perusteella vaikuta sinänsä Saarelan luistelulinjaan tai tasapainoon tilanteessa, vaan siihen, että Saarelalta karkaa kiekko.

Myös päätös rangaistuslaukauksen tuomitsesta herätti ihmetystä, mutta selittyy sen kautta, ettei läpiajosta tuomittua rangaistuslaukausta koskevassa säännössä (sääntö 171) määritellä mitenkään sitä miten rike vaikuttaa tapahtumien kulkuun. Tässä tapauksessa siis sekä maalin hylkäyksen aiheuttanut kontatki että rangaistuslaukauksen aiheuttanut rike ovat kaksi erillistä tapausta.

– Jos kenttäpelaaja on läpiajossa ja häntä rikotaan vastustajan toimesta takaapäin tai vastustajan maalivahdin toimesta, hänen joukkueelleen tuomitaan rangaistuslaukaus, sanotaan säännön 171 kohdassa i.

Tämä Ilveksen hylätty maali herätti kosolti keskustelua ottelun jälkeen:

Katso myös: Video: Ilveksen Teemu Lepaus teki yhden kauden hämmentävimmistä osumista – hirvittävä flipperikiekko meni maalivahdin pään kautta sisään


Joukkueet: