Iivo Niskanen – olympiavoittaja ja maailmanmestari

olympialaiset hiihdon mm-kisat tour de ski televisiointi vuoden urheilija vuoden sykähdyttävin urheiluhetki Iivo Niskanen - Pallomeri.net

Hiihtäjä Iivo Niskanen syntyi 22. tammikuuta vuonna 1992 Oulussa. 22 vuotta ja yhden kuukauden myöhemmin hän oli olympiavoittaja.

Niskanen alkoi näyttämään lupaavan hiihtäjän merkkejä jo varhain, ja vuoden 2010 nuorten MM-kisoissa hän hiihti 10 kilometrillä seitsemänneksi.

Samana vuonna 18-vuotias Niskanen pääsi haistelemaan myös ensimmäistä kertaa maailmancupin ilmapiiriä, kun hän hiihti Suomen kolmosjoukkueen jäsenenä Lahden Salpausselällä 4x10km viestissä.

Vuonna 2012 nuori mies sijoittui neljänneksi nuorten MM-kisojen 10 kilometrillä, mutta todellinen menestys sai kuitenkin odottaa vielä pari vuotta.

Olympiavoittaja Iivo Niskanen

Keväästä 2014 tuli Niskasen kannalta todellinen menestystarina. Hän voitti alle 23-vuotiaiden MM-kultaa Val di Fiemmessä 15 kilometrin perinteisen hiihtotyylin kisassa. Pari päivää tämän jälkeen mies oli kehissä jo maailmancupin kisassa Toblachissa ja saavutti ensimmäiset maailmancupin pisteensä hiihdettyään kahdeksanneksi 15 kilometrin kisassa.

Edessä olivat Sotshin olympialaiset, joihin Niskanen saapui huippukuntoisena. 15 kilometrin perinteinen kisa päättyi lopulta karvaaseen pettymykseen, kun suomalainen hävisi pronssimitalin lähes juhamietomaisella tavalla – 0,2 sekunnilla – Ruotsin Daniel Richardssonille.

Pettymys vaihtui kuitenkin jättimenestykseen, kun Niskanen nappasi Sami Jauhojärven kanssa ikimuistoisen kultamitalin parisprintistä. Kyseinen mitali oli myös ensimmäinen Suomen kulta talvikisoissa 12 vuoteen. 50 kilometrilläkin Niskanen sijoittui vielä hienosti 10:nneksi, joten olympialaisia voidaankin pitää miehen todellisina läpimurtokisoina.

Maailmanmestaruus kotikisoissa

Seuraavana kautena Niskanen voitti myös ensimmäisen maailmancupin osakilpailunsa, kun mies oli ykkönen Rukalla bravuurimatkallaan, 15 kilometrin perinteisellä.

Myös seuraavalla kaudella mies voitti saman matkan Rukalla ja toiveet kevään Falunin MM-kisoihin alkoivat olla korkealla. Kisoista ei kuitenkaan menestystä irronnut, sillä sairastumisen vuoki hän ei edes osallistunut 15 kilometrille. Tuloksena oli lopulta 26. sija yhdistelmähiihdosta sekä viestin 8. sija.

Vuonna 2017 MM-kotikisat tarjoilivatkin sitten tapahtumia, jotka jokainen hiihtofani muistaa vielä pitkään. Niskanen ja Jauhojärvi olivat parisprintissä matkalla kohti maailmanmestaruutta, kunnes sattui kuuluisa törmäys norjalaishiihtäjä Emil Iversenin kanssa, ja jo kultamitalilta haissut suoritus vaihtuikin pronssitunnelmiin.

Muutamaa päivää myöhemmin 15 kilometrin perinteiseen kisaan saapui kuitenkin sisuuntunut Iivo Niskanen ja mies hiihti upeasti kultamitalin Lahden fanaattisen kotiyleisön edessä. Eroa toiseksi tuleeseen Martin Johnsrud Sundbyyn tuli lopulta 17,9 sekuntia.

 

Iivo Niskanen 50 kilometrin olympiakultaan

Niskanen nousi suomalaisten hiihtolegendojen joukkoon, kun mies hiihti Etelä-Korean olympialaisssa 50 kilometrin olympiakultaan. Suomi palasikin kuninkuusmatkan olympiavoittajaksi 58 vuoden tauon jälkeen, sillä edellisen olympiakullan nappasi Kalevi Hämäläinen vuonna 1960.

Tässä Niskasen valmistautumista himoittuun 50 kilometrin kultamitaliin:

Jos video ei näy, niin voit katsoa sen TÄSTÄ!