EM-kisojen lohkovaihe huipentuu – näin Huuhkajien kohtalo määräytyy

Suomi Huuhkajat huuhkajien
Kuva: Getty Images

EM-kisojen lohkovaiheen päätöskierrokselle riittää kosolti jännitystä ja Huuhkajien kohdalla kaikki vaihtoehdot ovat vielä mahdollisia.

Jalkapallon EM-kisojen lohkovaiheen viimeinen kierros alkaa sunnuntai-iltana ja kaikki on Huuhkajien kannalta vielä täysin auki. Suomi näet voi yhä sijoittua alkulohkossaan mille tahansa sijalle.

Vaikka Suomi häviäisi Belgialle, Huuhkajat voi edetä lohkokolmosten vertailussa kolmella pisteellä ja negatiivisella maalierolla jatkoon. Vastaavasti tasapeli, neljä pistettä ja nollamaaliero eivät riitä satavarmasti jatkopaikkaan. Toisin sanoen vain voitto Belgiasta vie Huuhkajat vuorenvarmasti neljännesvälieriin.

Näin ratkeaa Huuhkajien lohkosijoitus:

Suomi voittaa lohkon

Suomi voittaa lohkon millä tahansa voitolla Belgiasta, jos Venäjä ei voita Tanskaa. Jos Venäjä voittaa Tanskan, kärkikolmikko olisi kaikki kuudessa pisteessä. Venäjän maaliero keskinäisissä otteluissa on 1–3, Belgian tällä hetkellä 3–0 ja Suomen 0–1, eli tässä tapauksessa voittaakseen lohkon Suomen täytyisi rökittää Belgiaa peräti kolmella maalilla.

Suomi on lohkon kakkonen

Suomi on lohkon kakkonen, jos Belgia kaatuu 1-2 maalilla ja Venäjä voittaa samaan aikaan Tanskan. Suomi on lohkokakkonen myös tasapelillä, jos Tanska voittaa Venäjän.

Suomi on lohkon kolmonen

Suomi on lohkon kolmas ja etenee lohkovertailuun joko neljällä tai kolmella pisteellä, jos Suomi pelaa tasan tai häviää Belgiaa vastaan ja samaan aikaan Venäjä voittaa tai pelaa tasan Tanskan kanssa.

Suomi on lohkon viimeinen

Kiharaisin tilanne saadaan päälle, jos Huuhkajat häviää Belgialle ja Tanska voittaa Venäjän 1–0. Tällöin Suomi, Venäjä ja Tanska ovat kaikki kolmessa pisteessä ja keskinäisten ottelujen maaliero on kaikilla 1–1. Tällöin edessä on koko maalierovertailu. Tanskan 1–0-voiton jälkeen Tanskan maaliero olisi 2–3 ja Venäjän 1–4, eli Suomi voi jäädä lohkojumboksi vain, jos se häviää Belgialle vähintään kolmella maalilla.

Jos Suomi häviää Belgialle 0–3, Suomen ja Venäjän maaliero olisi täysin identtinen, jolloin mentäisiin laskemaan fair play -pisteitä eli turnauksessa saatuja kortteja, jolloin pienemmän pistemäärän kerännyt olisi lohkon kolmas. Jos fair play -pisteetkin ovat tasan, katsottaisiin maailmanrankingia ja siinä puolestaan Venäjä on parempi.

Raainta Huuhkajien kannalta olisi se, että Belgiaa vastaan tulisi tappio ja Tanska voittaisi Venäjän maalin erolla siten, että Venäjäkin tekisi ottelussa maalin. Esimerkiksi Tanskan 2–1-voitossa keskinäisten ottelujen maaliero olisi Suomella 1–1 ja Tanskalla sekä Venäjällä 2–2. Tällöin Suomi jäisi jumboksi, koska olisi tehnyt vähiten maaleja.

Näin Suomen jatkopaikka määräytyy:

Suomi jatkaa kolmella pisteellä

Viime EM-kisoista lähtien on pelattu systeemillä, jossa kuuden lohkokolmosen vertailusta neljä parasta etenee pudotuspeleihin. Jos Suomi on lohkonsa kolmas, sen täytyy siis jättää vertailussa taakseen vähintään kaksi muuta lohkokolmosta.

Jos Suomi häviää maanantaina Belgialle, Suomi jää 3 pisteeseen ja maalin tappiollakin Suomen maaliero on parhaassakin tapauksessa –1. Seuraavista skenaarioista vähintään kahden täytyisi siis toteutua, jotta Huuhkajien tie pudotuspeleihin aukeaisi kolmen pisteen saldolla.

Lohko A

Sveitsi ja Turkki pelaavat tasapelin. Tällöin Sveitsi jää kolmanneksi kahdella pisteellä. Turkki saa myös voittaa Sveitsin, sillä Turkin maaliero kahden ottelun jälkeen on murheellinen –5, eli parin maalin voitollakin Turkki jäisi Huuhkajien taakse, ellei tietysti käy niin ikävästi, että Belgia räiskii palloa oikein urakalla Suomen reppuun.

Lohko C

Ukrainan ja Itävallan keskinäinen ottelu ratkaisee lohkon kakkos- ja kolmospaikan kohtalon. Molemmilla on nyt 3 pistettä, Itävallan maaliero on 3–3 ja Ukrainan 4–4. Tärkeintä Suomen kannalta on se, että voittaa ottelun kumpi tahansa, on eron tulostaululla oltava vähintään maalin verran isompi kuin ero, jolla Suomi häviää oman ottelunsa. Tällöin häviäjän maaliero painuu tarvittavan pykälän verran huonommaksi kuin Suomella.

Lohko D

Tällä kertaa matikka on hyvin simppeliä. Jos Kroatia ja Skotlanti päätyvät tasapeliin, molemmat päätyvät kahteen pisteeseen ja Kroatia jää kolmanneksi sekä vertailussa Suomen taakse.

Lohko E

Puola ei saa missään tapauksessa voittaa Ruotsia, eivätkä Slovakia ja Espanja saa päätyä tasapeliin. Slovakian voitolla Espanjasta lohkokolmonen Espanja jäisi 2 pisteeseen. Espanjan voitolla Slovakiasta lohkokolmonen olisi puolestaan Slovakia, jonka maaliero on nyt myös 0. Tämä tarkoittaa sitä, että Espanjan olisi tehtävä taululle vähintään maalin verran isompi ero kuin mitä Belgia tekee Suomea vastaan. Silloin Slovakia jäisi vertailussa Huuhkajien taakse.

Lohko F

Jos Saksa voittaa tai pelaa tasan Unkarin kanssa ja Portugali häviää Ranskalle, jäisi hallitseva mestari Portugali lohkokolmoseksi. Portugalin maaliero on nyt 5–4, eli joukkueen pitäisi ottaa Ranskalta selkään ainakin kolmella maalilla. Jos taas Saksa häviää Unkarille, myös Portugalin pitää hävitä Ranskalle. Tällöin Saksa olisi lohkokolmonen kolmella pisteellä, mutta Saksan maaliero on nyt maalin verran plussan puolella, mikä tarkoittaa sitä, että Unkarin pitäisi kepittää Saksa vähintään kolmella maalilla, jotta Huuhkajat olisi vertailussa Saksan edellä.

Suomi pelaa Belgian kanssa tasan, mutta jää ulos pudotuspeleistä

Jos Suomi pelaa tasan Belgian kanssa, Suomen loppusaldo on neljä pistettä ja maaliero 0. Suomen pelit kun tuskin ilotulituksiksi äityvät, niin todennäköisimmät vaihtoehdot olisivat 0–0 tai 1–1, jolloin Suomen lopulliseksi maalieroksi jäisi 1–1 tai 2–2.

Seuraavaksi listaamme tulokset, joilla muiden lohkojen kolmoset menevät vertailussa Suomen edelle. Eli toisin sanoen seuraavista skenaarioista vähintään neljän täytyy toteutua, jotta Suomi karsiutuisi pudotuspeleistä neljällä pisteellä.

Lohko A

Wales häviää Italialle korkeintaan kahdella maalilla ja Sveitsi mäiskii Turkkia kärsään vähintään kolmella maalilla. Näin Wales tai Sveitsi pysyy vertailussa Suomen edellä suuremmalla tehtyjen maalien lukumäärällä.

Lohko C

Ukraina ja Itävalta pelaavat tasan, jolloin molemmat nousevat neljään pisteeseen. Itävalta on lohkokolmonen ja jää Suomen edelle suuremmalla tehtyjen maalien lukumäärällä.

Lohko D

Kroatia ohittaa Huuhkajat vähintään maalin voitolla Skotlannista. Skotlanti puolestaan tarvitsee Suomen ohittamiseen vähintään kahden maalin voiton Krotatiasta. Lisäksi Englanti saa voittaa Tshekin korkeintaan kahdella maalilla ilman, että mahdollisesti lohkokolmoseksi putoava Tshekki jää Suomen taakse.

Lohko E

Puolan voitto Ruotsista merkitsisi, että lohkon kolmosella on neljä pistettä. Ruotsi on lohkokolmonen kaikissa muissa tapauksissa paitsi hyvin suurinumeroisella maalin tappiolla ja Slovakian samanaikaisella tasapelillä Espanjan kanssa. Silloin Slovakia olisi kolmas.

Lohko F

Jos Saksa voittaa Unkarin ja Portugali voittaa Ranskan korkeintaan maalilla, on Ranska kolmas neljällä pisteellä ja maaierolla 2-2. Portugalin ja Ranskan tasapelillä Portugali on lohkokolmonen ja sen maalieroksi jäisi +1, eli siinä vaihtoehdossa Portugali pysyy Suomen edellä.

Jos käykin niin, että Saksa ja Unkari päätyvät tasapeliin ja Portugali voittaa Ranskan, lohkokolmonen on Saksa, jonka maalieroksi jäisi +1. Portugalin ja Ranskan tasapelillä lohkokolmoseksi putoaisi Portugali maalierolla +1, mutta sekä Saksa että Portugali pysyisivät Huuhkajien edellä.

Jos taas Unkari voittaa Saksan vähintään kolmella maalilla ja siinä sivussa Ranska ei voita Portugalia, lohkokolmonen olisi Unkari, jonka maaliero nousisi vähintään 4–4:ään, eli Unkari ohittaisi Suomen suuremmalla tehtyjen maalien lukumäärällä.

Tsekkaa myös: Lehti: UEFA saattaa siirtää EM-finaalin pois Englannista – VIP-henkilöiden karanteenimääräykset kiistakapulana


Joukkueet: