Ohut oljenkorsi on yhä olemassa – nämä tulokset vievät Huuhkajat jatkoon

Ranska Suomi Huuhkajien joukkue Uefa EM-kisojen Suomi Huuhkajat Joel Pohjanpalo
Kuva: Getty Images

Huuhkajat on yhä teoreettisesti mukana EM-kisojen jatkokaavailuissa, mutta paljon pitää tapahtua, että Suomi pudotuspeleihin livahtaisi.

Tappio Belgialle tarkoittaa sitä, että Huuhkajat joutuu nyt jännittämään muiden pelien tuloksia tietääkseen kohtalonsa turnauksessa. Jatkopaikka on yhä mahdollinen, mutta elämänlanka on varsin ohut ja apuja tarvitaan paljon.

Suomi on tällä hetkellä kiinni viimeisessä jatkopaikassa lohkokolmosten vertailussa ja kun kolmessa lohkossa yhä pelataan, niin vähintään kahden lohkokolmosen täytyisi jäädä Suomen taakse.

Lohkoissa D on tarjolla yksi suotuisa lopputulos ja lohkoissa E ja F molemmissa kaksi mahdollisuutta, jotka avaisivat Huuhkajille tietä jatkopeleihin.

Lohko D

”Todennäköisin” apu tulee tästä lohkosta, sillä Kroatian ja Skotlannin olisi pelattava tasapeli. Tällöin molemmat jäisivät kahteen pisteeseen, Kroatia olisi lohkon kolmas ja pisteen verran Suomea perässä lohkokolmosten vertailussa. Kroatian peli on takellellut pahasti kisojen läpi, joten hyytyminen tasapeliin myös päätösottelussa ei olisi valtava yllätys. Toisaalta Skotlannillakin on tieto siitä, että voitto veisi heidät jatkoon, mutta joukkue ei ole vielä tehnyt maaliakaan, joten ehkä tehot jäisivät juuri sopivasti piippuun myös kovien panosten pelissä?

Lohko E

Suoraviivaisin vaihtoehto olisi se, että Slovakia voittaisi Espanjan ja että Ruotsi ei häviäisi Puolalle. Jos näin kävisi ja Puola häviäisi Ruotsille, niin lohkokolmonen olisi Espanja, joka jäisi kahteen pisteeseen ja siten myös Suomen taakse. Jos Puola venyy tasapeliin, niin Espanja jäisi jopa lohkon jumboksi, mutta Puola jäisi yhtä lailla rannalle jatkopeleistä kahdella pisteellään.

Tässä lohkossa riittää jokerikortteja, sillä Ruotsin pelaaminen on ollut lähes nihilististä vaikkakin tarpeeksi tehokasta, mutta onko se sitä loppuun asti, vai saako Puola pelinsä tasapainoon tarvittavalla hetkellä? Espanja on sen sijaan tuskaillut viimeistelyn kanssa, vaikka pystyykin pitämään palloa. Jos Espanja löytää tehonsa lohkon päätöspelissä Slovakiaa vastaan, niin se voisi vielä avata Suomelle toisenkin jatkoreitin, mutta ketsuppipullon tukoksen tulisi purkautua varsin väkivaltaisesti, sillä Espanjan olisi nuijittava Slovakia nurin vähintään kolmen maalin erolla, mikä ei kuulosta välttämättä järin realistiselta, vaikka ei toki mahdottomaltakaan.

Lohko F

Jos todennäköisyyksiä alettaisiin laskemaan, niin ”kuolemanlohkosta” tulee Suomelle apuja kaikkein epätodennäköisimmin. Tämä johtuu siitä, että lohkossa on tehty varsin paljon maaleja, jolloin Suomen yksi tehty maali ei ole vertailussa minkäänlainen valttikortti.

Jos Ranska pieksee Portugalin vähintään neljällä maalilla ja Saksa ei häviä Unkarille, on Portugali kolmas ja sen maaliero olisi tarpeeksi pakkasella, jotta Huuhkajat livahtaisi ohi.

Toisaalta Suomelle riittäisi myös se, että Ranska voittaisi Portugalin millä tahansa lukemilla, jos Saksa ottaisi samalla Unkarilta päihin vähintään neljällä maalilla. Tällöin Unkari olisi lohkon kakkonen sekä Saksa kolmas voitettuaan Portugalin keskinäisessä ottelussa ja lisäksi Saksan maaliero olisi yhtä lailla riittävästi pakkasella, jotta Suomi jäisi vertailussa edelle.

Tsekkaa myös: Video: Thierry Henry näytti mallia Belgian tähdille – maalivahti jäi haavi auki ihmettelemään huikeaa vaparia


Joukkueet: