Neljä reittiä on vielä auki – näin Huuhkajat menee EM-kisoissa jatkoon

Ranska Suomi Huuhkajien joukkue Uefa EM-kisojen Suomi Huuhkajat Joel Pohjanpalo
Kuva: Getty Images

Huuhkajat hävisi toisen alkulohkon ottelunsa Venäjälle, mutta ei ole missään nimessä vielä ulkona. Reittejä jatkoon on neljä.

Huuhkajat kärsivät nakertavan tappion Venäjälle maalein 1-0, mutta edelleen on kuitenkin selvää se, ettei Suomen jatkohaaveita tarvitse vielä kuopata, sillä Suomelle on tarjolla neljä reittiä, joita pitkin kulkea lohkosta jatkoon.

Ensimmäinen ja lohkomatematiikan kannalta yksinkertaisin, mutta samalla se kaikkein epätodennäköisin reitti pudotuspeleihin, on voittaa Belgia. Tällöin Suomen jatkopaikka olisi varma. Tasapelikin todennäköisesti riittäisi pääsyyn seuraavalle kierrokselle, koska silloin Suomi olisi lohkossa vähintään kolmas ja neljä pistettä todennäköisesti riittäisi jatkoon myös lohkokolmosten vertailussa, joista neljä parasta jatkaa pudotuspeleihin. Jos taas käy niin, että Huuhkajat jäävät pisteittä, niin tarjolla on monimutkaisempia reittejä.

Mainos alkaa

Toisella reitillä Belgian pitäisi voittaa sekä Tanska että Suomi ja samalla Tanskan pitäisi kaataa Venäjä. Silloin sekä Suomi, Tanska että Venäjä saisivat kolme pistettä, jonka jälkeen vertailtaisiin keskinäisten otteluiden maalieroa. Jos Tanska voittaa Venäjän 1-0, niin silloin kaikkien kolmen joukkueen maaliero keskinäisissä otteluissa olisi sama, jolloin määrääväksi tekijäksi nousee turnauksen kokonaismaaliero. Jos taas Tanska kepittäisi Venäjän vähintään kahdella maalilla, niin silloin Tanska olisi lohkon kakkonen ja Suomi on kolmas Venäjän pudotessa pois. toki tällöin vaaditaan suotuisia tuloksia muista lohkoista, jotta Suomi pärjäisi lohkokolmosten vertailussa.

Kolmas reitti kulkee siten, että Belgia kaataisi niin Suomen kuin Tanskankin ja että Tanska häviäisi myös Venäjälle. Silloin Suomi olisi lohkossa kolmas, mutta jälleen jatkopaikka riippuisi muiden lohkojen tuloksista. Suomen maaliero olisi tässä tapauksessa vähintään yhden maalin miinuksella, mikä heikentänee mahdollisuuksia oleellisesti. Viime EM-kisoissa lohkokolmoselta vaadittiin kolmea pistettä ja nollilla olevaa maalieroa.

Kunnon ruletti saadaan aikaan neljännellä reitille, jonka käänteet riippuvat torstai-illan Tanska-Belgia -ottelun tuloksesta. Jos Tanska voittaa Belgian, on jokainen lohkon joukkue kolmessa pisteessä ennen viimeistä kierrosta. Tällöin Suomen hävitessä Belgialle jäisi Huuhkajat lohkossa viimeiseksi, mikäli Venäjä-Tanska -ottelu päättyy tasan tai Tanskan voittoon. Jos taas Venäjä voittaa Tanskan, niin Suomi olisi lohkossa kolmas.

Jos taas käy niin, että Tanska ja Belgia pelaavat tasan, niin Suomen paras mahdollinen sijoitus on lohkon kolmas. Tosin jos Tanska voittaisi viimeisellä kierroksella Venäjän, niin Tanska tiputtaisi Suomen viimeiseksi. Tasapeli tai Venäjän voitto tarkoittaisi sitä, että Suomi olisi lohkossa kolmas.

Paljon on siis vielä mahdollisuuksia, että miten kortti voi Huuhkajille kääntyä, mutta siihenkin on jo tarjolla vastauksia, että kenet Suomi voisi kohdata pudotuspelien avauskierroksella, jos sinne tie veisi. Jalkapalloanalyytikko Mark Taylor on Twitter-tilillään julkistanut kaavion, josta näkyy millä todennäköisyyksillä mitkäkin maat olisivat tällä hetkellä osumassa toistensa tielle pudotuspeleissä. Jos Huuhkajat menee lohkosta jatkoon, niin vastustaja olisi 15,7% todennäköisyydellä Ranska.

Tässä jalkapalloanalyytikko Mark Taylorin kaavio, jonka mukaan Huuhkajat kohdannee Ranskan, jos tie vie jatkopeleihin:

Tsekkaa myös: Video: Hilkulla kävi – Joel Pohjanpalo luuli vieneensä Suomen johtoon, mutta VAR oli toista mieltä


Joukkueet: