HS: Käsittämätöntä sekoilua HJK:ssa – uusi urheilujohtaja Vesa Mäki on kulkenut mokasta toiseen

Vesa Mäki HJK

HJK:n uusi urheilujohtaja Vesa Mäki on noin neljässä kuukaudessa onnistunut mokaamaan useita kertoja hämmästyttävällä tavalla.

Helsingin Sanomat julkaisi keskiviikkona kattavan artikkelin siitä millaista sekoilu HJK:n kulisseissa on todella ollut uuden urheilujohtaja Vesa Mäen johdolla.

Näkyvin tapauksista on luonnollisesti aiemmin uutisoimamme Ferran Sibilan palkkaaminen ja sen paljastuminen, ettei hänellä ole Suomen pääsarjassa valmentamiseen vaadittavaa lisenssiä saati mahdollisuutta saada sellaista ennen kauden alkua.

Mainos alkaa:

HJK oy:n puheenjohtaja ja pääomistaja Olli-Pekka Lyytikäinen sanoo HS:lle tienneensä ennen sopimuksen solmimista, että Sibilalta puuttui tarvittava lisenssi.

– Toki sitä ei nostettu siinä tilanteessa mitenkään esiin, koska sitä pidettiin niin selvänä, että hän sen saa. Jälkikäteen jäin miettimään itsekin, että oliko se selvillä, kuinka monella ja missä määrin. Mutta kyllä se oli selvillä. Jos asiaa olisi mietitty siltä kantilta, että entä jos hän ei pääse kurssille, silloin olisi todennäköisesti ollut enemmän vaihtoehtoja. Olisi pitänyt miettiä koko valmennusryhmän rakentamista ja tutkia vaihtoehtoja, miten hän voisi saada UEFA Pro -lisenssin, Lyytikäinen pohti.

HJK väitti tammikuun tiedotteessaan, että Sibilalla olisi ollut alustava tieto Ruotsissa järjestettävälle kurssille pääsemisestä. Joku HJK:ssa kuitenkin joko valehtelee tai puhuu vähintäänkin muunneltua totuutta asiassa. Ruotsin jalkapalloliiton UEFA Pro -kurssista vastaavan Roger Sandbergin mukaan Sibilalla ei ole voinut olla mitään alustavaa tietoa kurssille pääsemisestä, koska liitto ei koskaan anna mitään alustavaa tietoa kurssille pääsystä.

HS:n tietojen mukaan Mäki on joutunut selvittämään syntynyttä tilannetta HJK oy:n hallitukselle ja toimitusjohtaja Aki Riihilahti on jo vierittänyt tilanteesta syyn Mäen kontolle. Riihilahti rekrytoi Mäen loppukesästä.

Erikoinen maalivahtisekoilu

Mäki aloitti työnsä syyskuun alussa ja on muutenkin suoriutunut tehtävästään kyseenalaisesti. HS:n artikkelissa mainitaan muun muassa oudosta maalivahtisekoilusta, joka menee täysin Mäen piikkiin.

HJK:lla oli joukkueessaan hankala tilanne maalivahtien osalta sen jälkeen, kun ykkösmaalivahti Niki Mäenpää loukkaantui syyskuun lopussa ja kakkosmaalivahti Jesse Öst sairasteli lokakuussa. Kilpailumääräykset sallivat tietyin erityisehdoin maalivahdin hankkimisen 12. elokuuta sairastuneen tai loukkaantuneen maalivahdin tilalle.

HS:n lähteiden mukaan Mäki tiedusteli ensin Ilveksen maalivahdin Otso Virtasen vuokraamista. Asiat oli jo sovittu Virtasen ja Ilveksen kanssa, kun Mäki ilmoitti yhtäkkiä, että siirto ei toteutuisikaan.

Mäki päättikin tarjota sopimusta saksalaiselle Lennart Moserille ja osti tälle lentoliput Helsinkiin, mutta sitten selvisi, että Moser ei olisikaan edustuskelpoinen tällä kaudella. Kun lentoliput kerran oli jo hankittu, päätettiin Moser kutsua harjoituksiin näyttämään taitojaan tulevaisuutta silmällä pitäen.

– Moserin agentti sanoi, että Moserilla on loppunut sopimus ja kaikki on kunnossa. Luotin agentin ja seuran scouting-ryhmän sanaan asiassa, Mäki kommentoi.

Veikkausliigan viimeistä ja ratkaisevaa ottelua varten Mäki halusi vuokrata maalivahti Aatu Hakalan FC Hakasta. Haka antoi luvan vuokrata pelaajan, ja Hakala osallistui HJK:n viimeistelyharjoituksiin viimeisellä peliviikolla. Vähän ennen ratkaisevaa peliä HJK:ssa pohdittiin, olisiko KuPSin mahdollista tehdä vastalause, jos HJK käyttäisi Hakalaa penkillä.

– Mitä tulee Veikkausliigan matseihin, niin sekä Virtasen että Hakalan kohdalla otimme pienemmän riskin, kun emme ottaneet kumpaakaan. Kysyin Palloliitolta, että saammeko ottaa liigaotteluun maalivahdin Suomesta ja vastaus oli kyllä. Panoksena oli Suomen mestaruus. Kysyin kirjallista lupaa vastalauseen varalta, mutta sitä emme saaneet. Päätimme yhdessä valmennuksen kanssa, että emme ota pientäkään riskiä, kun Jesse Öst oli terveenä ennen viimeistä ottelua, Mäki kertaa.

Edustuskelvottoman pelaajan käyttämisestä ottelu olisi voitu jälkikäteen tuomita HJK:n 0–3-tappioksi. KuPSille olisi riittänyt mestaruuteen kolmen maalin voitto.

Kyseenalaista toimintaa pelaajamarkkinoilla

Kauden jälkeen Mäki lähestyi HS:n mukaan SJK:n sopimuksenalaista pelaajaa. Kilpailumääräysten mukaan seuran on kirjallisesti ilmoitettava aikeistaan pelaajan nykyiselle seuralle ennen ryhtymistä sopimusneuvotteluihin pelaajan kanssa. Mikäli seura tai pelaaja rikkoo velvoitetta, voidaan asia saattaa kurinpitomenettelyyn.

Kahden eri HS:n lähteen mukaan SJK:n pääomistaja Raimo Sarajärvi hermostui Mäen toiminnasta ja lähetti tulikivenkatkuista palautetta liigahallitukselle, jossa istuu myös HJK:n toimitusjohtaja Riihilahti. Sen jälkeen Mäki joutui soittamaan Sarajärvelle ja pyytämään anteeksi toimintaansa.

Mäki sanoo, että hänen tietojensa mukaan pelaaja oli vapaa. Hän sanoo kysyneensä pelaajalta, onko tällä agenttia tai onko sopimus voimassa.

– Välitin viestiketjun Sarajärvelle. Jos olisin tiennyt pelaajan agentin, olisin ollut agenttiin yhteydessä. Kävi ilmi, että pelaajalla ei ollut agenttia, Mäki puolustautuu.

Sibilan nimityksen jälkeen Mäki on yrittänyt löytää uusia pelaajia ensi kauden joukkueeseen. HS:n lähteiden mukaan HJK on hävinnyt kilpailussa pelaajista muille liigaseuroille.

Mäki keskusteli Vaasan Palloseurassa viime kaudella pelanneen Juhani Pikkaraisen kanssa, mutta sillä välin kun Mäki pohti asiaa, ajoi Ilveksen urheilutoimenjohtaja Miika Takkula Vaasaan ja teki sopimuksen Pikkaraisen kanssa.

Mäki havitteli HJK:hon myös FC Hongassa pelannutta Vincent Ulundua, mutta hävisi kilvan Ilvekselle. Toimituksen tietojen mukaan Ulundu vakuuttui Ilveksen urheilujohdon esityksestä ja suunnitelmista hänen varalleen.

Tsekkaa myös: Divarijengi sai vastaansa Barcelonan Copa del Reyssä – riemu repesi julkistuksen jälkeen


Joukkueet: