Järkyttävä päätös – Hollanti nimesi 12-vuotiaan tytön raiskauksesta tuomitun urheilijan olympialaisiin

Steven Van de Velde Hollanti

Hollanti teki aivan uskomattoman ja järkyttävän päätöksen nimetessään lapsen raiskaamisesta tuomitun urheilijan olympiajoukkueeseen.

Hollantilainen rantalentopalloilija Steven van de Velde tuomittiin neljäksi vuodeksi vankilaan vuonna 2016, kun hän myönsi kolme lapseen kohdistunutta raiskausta. Siitä huolimatta hänet on nyt valittu edustamaan kotimaataan Pariisin olympialaisiin.

Kansainvälistä olympiakomiteaa on vaadittu puuttumaan tilanteeseen. Kansalaisjärjestöjen ja ammattiliittojen maailmanlaajuinen edunvalvontajärjestö Sport & Rights Alliance, seksuaalisen väkivallan uhreja urheilussa tukeva Army of Survivors sekä urheilijoiden johtama turvallisen urheilun järjestö Kyniska Advocacy vaativat KOK:ta estämään Van de Velden osallistumisen kisoihin.

Mainos alkaa:

– Hänen läsnäolonsa Hollannin olympiajoukkueessa on täysin epäkunnioittavaa uhreja kohtaan ja mitätöi hänen rikostensa selviytyjiä, Kynisa Advocacyn perustaja Kate Seary sanoi Inside The Games -sivustolle.

Van de Velde raiskasi 12-vuotiaan tytön elokuussa 2014. Hän oli tavannut lapsen Facebookissa, matkustanut Isoon-Britanniaan ja raiskannut hänet. Van de Velde istui teostaan vankilassa vain vuoden.

Hollannin lentopalloliiton mukaan Van de Velde voi olla osa joukkuetta, koska hän täyttää kelpoisuusvaatimukset olympialaisia varten. Van de Velden järkyttävää olympiavalintaa tukee myös Hollannin olympiakomitea.

Army of Survivorsin johtaja Julie Ann Rivers-Cochran sanoo, ettei lapsen seksuaalisesta väkivallasta tuomitulla urheilijalla pidä olla mahdollisuutta kisata olympialaisten tasoisessa kilpailussa.

- Van de Velden perusteluista huolimatta lapsen raiskaukselle ei ole mitään tekosyytä. Hänen lausuntonsa paljastaa katumuksen puutetta sekä hänen toimiensa vaikutusten ymmärtämättömyyttä. Alaikäisen raiskaus ei ole harha-askel. Se on rikos, jonka vuoksi ihmisiä pitäisi sulkea olympialaisista, Rivers-Cochran vaatii.

- Tuomitun raiskaajan oman maan edustaminen globaalilla areenalla murskaa KOK:n vision siitä, että parempaa maailmaa rakennetaan urheilun avulla, hän jatkoi.

Sport & Rights Alliancen Joanna Maranhão huomauttaa myös, että olympiaurheilijana oleminen on etuoikeus, eikä oikeus.

- Urheilijoita pidetään sankareina ja roolimalleina, jotka kilpailevat olympiatasolla. Van de Velden ei pitäisi saada tätä kunniaa. Hänen osallistumisensa aiheuttaa jo nyt lisää haittaa ihmisille, jotka ovat kokeneet tämän, Maranhão linjaa.

Tsekkaa myös: Tässä Suomen joukkue olympialaisiin!