Yle: Hämmentävä tilanne – HJK-luotsi Ferran Sibila ei saa valmentaa Suomessa puuttuvan lisenssin vuoksi

Ferran Sibila HJK

HJK ja seuran uusi päävalmentaja Ferran Sibila ovat erikoisessa tilanteessa, sillä Sibila ei saa toimia Veikkausliigassa päävalmentajana.

HJK teki todellisen yllätysvalinnan uudeksi päävalmentajakseen, kun seura kertoi palkanneensa pestiin 35-vuotiaan espanjalaisen Ferran Sibilan.

Aiemmin esimerkiksi Malmö FF:ssä sekä Barnsleyssa työskennelleellä Sibilalla ei ollut päävalmentajakokemusta aikuisten tasolta. HJK:n urheilutoimenjohtaja Vesa Mäki perusteli valintaa, että Sibila on aiemmissakin seuroissaan ollut vastuussa joukkueen pelitavasta ja sen harjoittelusta.

HJK ajoi itsensä valinnallaan nyt hämmentävään tilanteeseen. Sibilalla ei nimittäin ole Veikkausliigan päävalmentajalta vaadittavaa UEFA Pro -valmentajalisenssiä. UEFA Pro on esimerkiksi Suomen Palloliiton järjestämistä koulutuksista korkein taso, eli juurikin huippu-urheiluun ja aikuisten valmentamiseen kohdistuva tutkinto.

Mainos alkaa:

Veikkausliigan liigalisenssimääräyksissä kerrotaan yksiselitteisesti, että joukkueen pääluotsilla pitää olla voimassaoleva UEFA Pro -lisenssi. Seuroilla on mahdollisuus hakea poikkeuslupaa joihinkin lisenssimääräysten kohtiin, mutta se ei päde päävalmentajan kohdalla.

Mäki kertoi Ylelle antamassaan haastattelussa, ettei tieto tullut heille uutisena.

– Valintakriteereissämme hän nousi kuitenkin ykköseksi ja sitten aloimme pohtia, miten Uefa Pro hänelle saadaan, hän sanoo.

Sibila oli Mäen mukaan ehdottanut seuralle, että päävalmentajuus voitaisiin jakaa. Teoriassa tämä olisi mahdollista, sillä viime kesänä HJK:n valmennustiimiin liittyneellä Ossi Virralta löytyy kyseinen lisenssi.

– Kun tiesimme, että jatkamme Ossi Virran kanssa, emme nähneet siinä mitään ongelmaa. Se on selvä asia, että ilman tutkintopaperia Sibila ei tule olemaan päävalmentaja yksinään, Mäki totesi Ylelle.

Jos seura rikkoo lisenssimääräyksiä, on sanktiona pelaajasiirtojen rajoittaminen. Seura ei kuitenkaan riko määräyksiä, jos päävalmentaja osallistuu kyseisellä kaudella kurssille, josta hän saa tarvittavan lisenssin. Kurssille valittu tai kurssilla oleva valmentaja rinnastuu siis kurssin suorittaneeseen.

Palloliiton UEFA Pro -kurssit ovat alkaneet tavallisesti parillisen vuoden lopussa, eli Suomessa seuraava kurssi alkaa vasta vuoden päästä. Näin ollen Sibilan tähtäimessä on Ruotsissa järjestettävä kurssi, joka alkaa helmikuussa.

HJK:n pitää toimittaa päävalmentajasopimuksensa Palloliitolle tammikuussa. Mäki kertoo Ylelle, että HJK:lla on selkeä suunnitelma. Jos Sibila on siihen mennessä hyväksytty Ruotsiin UEFA Pro -kurssille, HJK voi ilmoittaa hänet yksinään päävalmentajaksi.

– Mutta jos hyväksyntää ei siinä kohtaa ole, niin meillä on varmasti päävalmentajina kaksikko Ossi Virta ja Ferran Sibila, Mäki sanoi.

Palloliiton seuralisensspäällikkö Mikko Aitkoski kuitenkin toteaa Ylelle, ettei HJK:n mahdollinen suunnitelma kahden päävalmentajan systeemistä ole kuitenkaan niin yksinkertainen.

Liigalisenssimääräyksiä näet tarkennettiin kaudeksi 2023 ja tuolloin määräyksiin lisättiin UEFA:nkin lisenssimääräyksiin tullut kohta päävalmentajan tehtävistä, joka kuuluu seuraavasti:

– Lisenssimääräysten mukaan päävalmentajaksi ilmoitetun tulee vastata edustusjoukkueen pelaavalinnoista, taktiikasta ja harjoittelusta, pelaajien ja muiden taustahenkilöiden ohjaamisesta pukuhuoneessa ja teknisellä alueella ennen ottelua, ottelun aikana ja sen jälkeen sekä velvoitteista mediaa kohtaan, määräyksissä todetaan.

– Niin kauan kuin tämä tarkentava teksti tuli, olimme hyväksyneet kahden päävalmentajan malleja. Nyt puhutaan yhdestä henkilöstä, Aitkoski lisää ja toteaa, ettei Palloliitto tule joustamaan kahden päävalmentajan systeemin suhteen.

HJK voi toki jakaa valmentajiensa vastuut harjoituksissa ja joukkueensa muussa arjessa aivan kuten haluaa, joten Palloliiton esiin nostama ongelma koskee otteluita.

– Ottelutapahtuma on se, mistä tässä määräystenkin valossa on eniten kyse. Puhutaan muun muassa pelaajavalinnoista, pelitapahtuman johtamisesta ja haastatteluista, Aitkoski sanoo.

Mikäli siis Sibila ei pääse aloittamaan Uefa Pro -kurssia, lienee Ossi Virta ensi kaudella lisenssimääräysten valossa HJK:n ainoa virallinen päävalmentaja.

Tsekkaa myös: Käsittämätön tuomio La Ligassa – Cadizin Ruben Alcaraz retuutti ja heitti vastustajan nurin, selvisi varoituksella


Joukkueet: