Kansainvälisen hiihdon kulisseissa muhii erikoinen skandaali – italialaisfirma vaatii FIS:ltä 10 miljoonan korvauksia

fis Norjan hiihtäjät maailmancup koronavirus FIS - pallomeri.net

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on joutunut erikoisen ongelman eteen. Tämä ongelma saattaa tulla jopa vähintään 10 miljoonan euron hintaiseksi.

Taustalla on päätös fluorivoiteiden kieltämisen suksien voitelussa. FIS nimittäin päätti viime marraskuussa, että tulevasta kaudesta 2020-2021 lähtien kyiseisten voiteiden käyttö on kielletty.

Asia on aiheuttanut todella voimakkaita vastareaktioita hiihtopiireissä. Ilmoitus oli shokki niin huoltojoukoille kuin voidevalmistajille, sillä fluori on ollut likaa ja vettä hylkivänä aineena ylivertainen jo 1980-luvulta lähtien. Fluorin merkitys on viime vuosina vain korostunut, kun talvet ovat olleet leutoja.

Kieltoa perusteltiin muun muassa EU-säädöksillä, joita käytetyt voiteet eivät täyttäneet. Voidevalmistajat ja raaka-aineiden tuottajat ovat vieneet kehitysprosessiaan pidemmälle ja nyt tarjolla olisi säädökset täyttäviä voiteita.

Mainos alkaa

Kielto kuitenkin on ja pysyy. FIS:n hallituksen suomalaisjäsen Martti Uusitalo perusteli yhä pysyvää kieltopäätöstä sillä, että olisi kuulemma mahdotonta valvoa, onko hiihtäjällä käytössään uutta vai vanhaa voidetta. Uusitalon kommenteista uutisoi Yle Urheilu.

Italialaisyhtiö lähetti korvaushaasteen FIS:lle

Maastohiihdon ja alppihiihdon voidebisneksessä vaikuttava italialainen Maplus on vienyt oman turhautumisensa astetta pidemmälle, sillä se päätti hakea korvauksia.

– Olemme aloittaneet lakitoimet FIS:iä vastaan. Olemme jättäneet  korvausvaateen, johon emme ole saaneet vielä vastausta. Haemme kymmenen miljoonan euron vahingonkorvauksia. FIS ole esittänyt tälle päätökselleen mitään tieteellisiä perusteita, Maplusin pomo Elena Mostoni kertoi Yle Urheilulle.

Mostonin mukaan kymmenen miljoonan euron korvausvaade koostuu tutkimustyöstä ja investoinneista, joita yhtiö on tehnyt viiden viime vuoden aikana muokatessaan toimintaansa uusien EU-säädösten mukaiseksi.

Nyt tämä muutostyö on kuitenkin valumassa täysin hukkaan.

Lue myös:

Yllätysuutinen! Ruotsin maastohiihtotähti ja olympiavoittaja Stina Nilsson vaihtaa lajia

Ampumahiihtoliitolta koominen kämmi – Martin Fourcade sai postissa palkinnon, jota ei voittanut