HS: HIFK teki kylmät tuplamestareille – budjettia karsitaan rajusti, joukkue tyhjenee vauhdilla

HIFK naiset

HIFK nousi nopeasti Naisten liigan kärkeen ja voitti kaksi perättäistä mestaruutta. Nyt rahahanat menevät kiinni ja joukkue tyhjenee.

Helsingin Sanomat uutisoi, että Helsingin IFK:n naisten jääkiekkojoukkue, joka on voittanut Naisten liigan kaksi edellistä mestaruutta, on menossa ainakin osittain karille.

Lehden mukaan jo kauden aikana joukkueen sisältä kuului soraääniä pelaajien tyytymättömyydestä seuran toimintaan. Kauden jälkeen puheet ovat muuttuneet teoiksi ja pukukopin ovi on paukkunut taajaan.

Mainos alkaa:

IFK on menettänyt lähes kaikki avainpelaajansa, eikä sisään ole tullut korvaajia. Hyökkäyksen kärkinimet Michaela Pejzlova, Julia Liikala ja Clara Rozier siirtyivät Sveitsiin. 18-vuotias huippulupaus Sanni Vanhanen puolestaan loikkasi Ruotsin Brynäsiin. He olivat joukkueen neljä parasta pisteidentekijää viime kaudella.

Tämän lisäksi maalivahti Kiia Lahtinen lähti Yhdysvaltoihin Mainen yliopistoon ja puolustaja Mikaela Saukkonen vaihtoi HPK:n riveihin. Monella tavalla kovin paukku jysähti viime viikolla, kun joukkueen kapteeni, 46-vuotias lajin elävä legenda Karoliina Rantamäki päätti siirtyä paikalliskilpailija Kiekko-Espoon riveihin.

HS:n nimettömänä haastattelemien pelaajien mukaan mestarin yllättävä tyhjentyminen johtuu seurajohdon kovasta ratkaisusta.

– Kuulimme, että budjettia leikataan rajusti ensi kaudelle, vaikka olemme voittaneet kaksi peräkkäistä mestaruutta ja olleet mitaleilla neljä vuotta. Olimme kaikki pettyneitä, kun kuulimme asiasta, yksi pelaajista sanoo HS:lle.

Vielä viime kaudella HIFK maksoi naisten joukkueen johtaville pelaajille pienen kuukausikorvauksen. Pelaajien mukaan seurajohto on kertonut, että ensi kaudella rahaa ei enää heru.

– Se kertoo paljon IFK:sta, kun he eivät pysty tarjoamaan kärkipelaajille tarpeeksi pitääkseen heidät. Ulkomailla taloudellinen tilanne ja naisten huomioiminen on paremmalla tolalla, toinen pelaaja sanoo.

Pelaajista ainakin osa on kokenut, että naisten joukkue on jopa siivottu pois seurayhteisöstä. Heitä ei ole huomioitu samalla tavalla kuin aiempina vuosina. Pelaajille oli iso pettymys, kun he pelasivat kaikki viime kauden kotiottelunsa Pirkkolan jäähallissa. Vielä vuotta aiemmin naisten liigan finaaleja pelattiin Helsingin jäähallissa yli tuhannen katsojan edessä.

– Meidän promootiomme pitäisi olla yhdistettynä miesten joukkueeseen, jotta saisimme lisää näkyvyyttä. Meidät pitäisi sisällyttää kunnolla seuran strategiaan, yksi pelaaja sanoo ja kehuu HIFK:n aiempaa toimitusjohtajaa Jukka Valtasta.

Valtasta pidetäänkin hyvästä syystä naisten joukkueen nousun arkkitehtinä. Hän panosti rahallisesti naisten edustusjoukkueeseen, joka perustettiin vuonna 2018. Tämän jälkeen seura nousi näytöstyyliin Naisten liigaan ja nousi heti myös sarjan kärkikahinoihin ja jopa dominoimaan sarjaa.

Valtanen myös halusi tuoda naisten joukkuetta mahdollisimman paljon esille miesten joukkueen ottelutapahtumissa. Valtanen jäi sivuun HIFK:n toimitusjohtajan työstä vuonna 2022.

Hänen seuraajansa oli Markus Lindström. Osa HIFK:n naisten pelaajista kohdistaa kritiikkinsä nimeltä mainiten juuri Lindströmiin. Osa pelaajista on kokenut Lindströmin suhtautuvan naisten joukkueeseen turhana kulueränä ja vähättelevästi. Lindström sai tiistaina potkut.

Tsekkaa myös: Lahti vaihtuu Los Angelesiin – Aatu Jämsen teki NHL-sopimuksen


Joukkueet: