HS: HIFK:n jalkapallojaosto joutumassa todella pahaan liemeen – FIFA aikoo estää seuran pelaajasiirrot

HIFK

Helsingin Sanomat uutisoi, että HIFK:n jalkapallotoimintaa pyörittävä yhdistys on saamassa FIFA:lta armottomat sanktiot.

Miesten Kolmosessa ensi kesänä pelaavan Helsingin IFK:n edustustoiminnan ylle on ilmaantunut uusi uhka. Helsingin Sanomien mukaan Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on näet lätkäissyt seuralle kolmen siirtoikkunan pituisen pelaajien rekisteröintikiellon.

Tapaus liittyy konkurssiin menneen HIFK Fotboll Ab:n kiistaan valmentaja Fabrizio Piccaretan kanssa. Osakeyhtiö määrättiin maksamaan Piccaretalle 85 000 euron korvaukset sopimusrikkomuksesta. HIFK:n toimintaa pyörittävälle yhdistyspohjaiselle junioriseura HIFK Soccer rf:lle ei pitänyt olla vaikutuksia konkurssista, mutta FIFA on tulkinnut asiaa toisin.

HIFK Soccer rf ja Suomen palloliitto ovat pyytäneet FIFA:lta selvitystä, miksi kaatuneen osakeyhtiön ja Piccaretan kiista koskee myös yhdistystä.

– Suomen ja myös UEFA:n lisenssijärjestelmä on selkeä siinä, että vastuussa on joko oy tai ry mutta ei molemmat. Palloliitto on täysin meidän takanamme ja myös yrittänyt selvittää, mistä on kyse. Tämä sabotoisi koko suomalaisen lisenssijärjestelmän, jos päätös pysyisi eli että junioriseura olisi vastuussa osakeyhtiön tekemisistä, toteaa HIFK Soccer rf:n puheenjohtaja Christoffer Perret.

FIFA on pyytänyt myös lisäselvityksiä ja luvannut antaa Helsingin Sanomien tietojen mukaan vastauksensa ensi viikolla.

– Tämä on ennakkotapaus ja täysin uutta suomalaiselle järjestelmälle. Jos tämä jäisi voimaan, suomalaista järjestelmää pitäisi muuttaa. Silloin edustusjalkapalloa pelaavien seurojen junnutoiminta olisi liipasimella, jos esimerkiksi joku ulkomaalainen pelaaja tai valmentaja olisi tyytymätön. Sellaista riskiä ei kukaan voisi ottaa, Perret toteaa.

Jos FIFA:n päätös jää voimaan, HIFK voisi ottaa uusia pelaajia ensimmäisen kerran kesällä 2025. Päätös koskee HIFK:n miesten edustusjoukkuetta sekä poikia 16-vuotiaista ylöspäin.

– Käytännössä tämä tarkoittaisi, että HIFK pelaisi ensi kesänä Kolmosta a-junioreilla ja muutamilla miespelaajilla, Perret sanoo.

Jos FIFA:n päätös pysyy voimassa, harkitsee yhdistys valituksen tekemistä tai täytäntöönpanokieltoa.

– Osapuoli, jota ei ole syytetty mistään ja jolta ei vaadittu mistään mitään, tuomitaan vahingonkorvauksiin ja rekisteröintikieltoon, on aivan ennenkuulumatonta, Perret ihmettelee.

FIFA:n päätöksessä kuitenkin HS:n mukaan lukee, että HIFK Soccer rf olisi myös vahingonkorvausvelvollinen.

– FIFA:lta on kysytty, ovatko he oikeasti sitä mieltä, että olemme myös vahingonkorvausvelvollisia. He vastasivat, että rekisteröintikielto on oikein tuomittu ja pysyy voimassa. Ilmeisesti he itsekin ymmärtävät, että he eivät voi laittaa meitä vahingonkorvausvelvollisiksi, mutta päätöksessä näin lukee. He jotenkin pitävät meitä ja oy:tä samana asiana, Perret huokaa.

Perret korostaa HS:lle, ettei yhdistys tule maksamaan minkäänlaisia vahingonkorvauksia.

– Se on selvä asia ja myös tarkistettu suomalaisilta oikeuselimiltä, että sellaiseen meitä ei voi määrätä. Maksamallahan rekisteröintikiellosta pääsisi pois, Perret sanoo.

Tsekkaa myös: Mieletöntä kohellusta – Bolivian veskari lahjoitti huippupaikan, Kolumbian Nelson Palacio tunaroi nolosti


Joukkueet: