Heta Tuuri – korkeushyppääjän tavoitteena tulevaisuuden arvokisat

Heta Tuuri yleisurheilu korkeushyppy - pallomeri.net

Heta Tuuri oli kesän 2020 korkeushypyn komeetta, sillä hän voitti Paavo Nurmi Gamesin kovassa kansainvälisessä seurassa, ja vei myös Suomen mestaruuden Kalevan kisoissa.

Mutta kuka hän oikein on?

Miksi Heta Tuuri on nimenä suurelle yleisölle niin tuntematon siitä huolimatta, että hän löytyy IAAF:n maailman rankingin 50:n parhaan joukosta.

– Enpä ole asiaa tuolta kannalta pohtinutkaan, mutta tottahan se taitaa olla, ettei monikaan ole tietoinen puuhistani, 25-vuotias Tuuri naurahtaa.

Mainos alkaa

Syy ”vierauteen” on varsin yksinkertainen. Lahden Ahkeraa edustava hyppääjä suuntasi jo 19-vuotiaana Yhdysvaltoihin, kun hän sai stipendin Minnesotan yliopistoon. Kisakunto tähdättiinkin siis aina NCAA:n kalenteria silmälläpitäen ja kesät Suomessa sujuivatkin enemmän tai vähemmän akkuja ladaten.

– Jenkkireissu kasvatti henkisesti paljonkin. Urheilullisesti ihan sitä toivotun kaltaista kehitysaskelta ei tullut, mikä on monenkin tekijän summa.

Yksi näistä tekijöistä oli valmennus, sillä Tuurin preppaamisesta vastasi heittolajien valmennuksesta vastaava henkilö.

– Niin, eihän se ihan optimaalista ollut. Tuli myös sen myötä ehkä treenattua vähän väärin, Tuuri pohdiskelee.

– Kaiken kaikkiaan nelivuotinen oli kuitenkin uskomatonta aikaa – ja jäihän sieltä ystävien ja muistojen lisäksi plakkariin myös arkkitehtuurin tutkinto.

Suomessa valmennus osaaviin käsiin

Valmennuksen – ja yleisesti ympäristön – merkityksestä ei voi puhua yksilölajeissa koskaan liikaa, ja varsinkin Tuurin esimerkki alleviivaa tätä. Hän palasi Lahteen tammikuussa 2019 ja valmentajaksi astuivat isä Harri Tuuri sekä entinen korkeushypyn SE-mies, nykyinen Pajulahden Liikuntakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Levola.

Kevään uudet treenauskuviot purivat jo kesällä 2019 loistavasti, sillä ensin sai väistyä vuonna 2014 hypätty oma ennätys (185), kun Tuuri ylitti Raaseporissa 187. Heinäkuussa mentiin vielä korkeammalta, kun Tampereella ylittyi 188.

Videolla Tuurin ennätyshyppy 188 Tampereelta. Artikkeli jatkuu videon alla.

– Olen aina sanonut, että sitten, kun pääsen oman pääni yläpuolella olevan riman yli, niin aletaan olemaan hyvissä korkeuksissa, 186-senttinen Tuuri toteaa iloisena.

– Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä. Tavoitteena viime kesälle olivat EM-kisat, mutta koronaviruspandemia muutti suunnitelmia.

Arvokisoitta menty kesä sujui Tuurin osalta erinomaisesti. Niin sanotulla ”Turun superviikolla”, kun hän voitti ensin arvostetun kansainvälisen Paavo Nurmi Gamesin ja muutamaa päivää myöhemmin juhli Suomen mestaruutta.

Kesän kruunasi Tampereella kisattu Ruotsi-ottelu, jossa Tuuri antoi erinomaisen vastuksen kovalle ruotsalaistriolle ja sijoittui toiseksi ennätystään sivuavalla tuloksella 188.

Heta Tuuri: ”Arvokisat tulevaisuuden tavoitteena”

Tuuri nimeääkin selväksi tulevaisuuden tavoitteekseen arvokisat – tarkoittipa se sitten EM- MM- tai olympiakisoja.

– Kehitys oli viime vuonna hyvää ja uskon pystyväni vielä paljon parempaankin. Täytyy vain uskoa omaan tekemiseen, jos näin kliseisesti voitaisiin asia ilmaista, Tuuri naurahtaa.

Yksi merkittävä ongelma yksilöurheilijoiden – jopa huipputasolla kilpailevien – arjessa on tietenkin raha. Sponsoreilta saatavat tulot ovat Tuurinkin kohdalla hyvin pienet, mikä pakottaa tekemään uhrauksia harjoittelun suhteen; jotain on urheilun ohella tehtävä, ja Tuurin kohdalla tämä tarkoittaa opiskelua.

– Aloitin syksyllä 2019 rakennusarkitehtuurin opinnot Helsingissä. Eihän se tietenkään ideaalitilanne ole, että istut jopa 10 tuntia koneella ja sen jälkeen pitäisi treenata täysipainoisesti. Tilanne kuitenkin on mikä on, eikä tässä auta valittaa, Heta Tuuri toteaa.

– Mutta olisihan se tietenkin houkuttava ajatus, jos pääsisi edes vuoden tai pari ulosmittaamaan oman potentiaalinsa siten, että voisi keskittyä vain urheiluun.

Syksyllä 2020 Tuuri ottikin pienen askeleen tätä kohti muuttamalla Turkuun jättäen koulun toissijaiseksi ainakin hetkeksi.

– Pystyn suorittamaan jonkin verran etäkursseja ja pari työharjoittelujaksoakin tasapainottavat urheiluntäyteistä elämää mukavasti. Urheilu on nyt kuitenkin se pääjuttu, Tuuri avaa tuntemuksiaan Turkuun muutosta.

Heta Tuuri löytyy myös Instagramista (@HetaTuuri), jossa pääset seuraamaan hänen matkaa kohti arvokisoja. Ota urheilija seurantaan!

Heta Tuuri Instagram


Pelaajat: