Henke “God” Larsson on helsingborgilaisten oma Litti ja skottien jumala

Kai se on myönnettävä, että jopa Ruotsissa kaikki on monesti vähän isompaa kuin meillä kotosuomessa. Jalkapallon pääsarjaa käy parhaimmilla joukkueilla katsomassa keskimäärin yli 15 000 ihmistä ja TOP-kymppiin pääsee juuri ja juuri noin 5000 katsojan keskiarvolla.

Olin Helsingborgissa “anoppilassa” vierailulla ensimmäistä kertaa viime viikolla. Voin muuten kertoa, että nuorta poikaa jännitti, kun ensimmäisenä päivänä oli ohjelmassa tyttöystävän pikkusiskon rippijuhlat ja kutsuttuna oli 30 lähisukulaista. Tuo Skånen-ruotsi kun ei vahvimpiin verbaalisiin kykyihini kuulu. Noh, siitä selvittiin hienosti lontoollakin ja perheen isä oli golfmiehiä, joten meistähän tuli heti bestiksiä ja viikko varsin rattoisasti.

Ei siitä kuitenkaan sen enempää. Helsingborgissa kuitenkin pysymme. Siellä on syntynyt mies, joka on legenda. Paikallinen Litti Litmanen. Hänen nimensä on Henrik “Henke” Larsson. FC Barcelona, ManU, Celtic ja mitänäitänytoli…

Sain kuulla miehestä todella mielenkiintoisia tarinoita virailuni aikana. Ruotsalaisten keskuudessa hän on “kuningas” kuten oma Jarimmekin, mutta skottifanit ovat vetäneet homman melko hardcore-tasolle. Larsson nimittäin pelasi Celticissä 1997-2004 ja paukutti tuona aikana 221 ottelussa hurjat 174 maalia. Miestä pidetään yhä Glasgowssa yhtenä kaikkien aikojen suurimmista.

Hyvä esimerkki on se, kun Larssonin poika pelasi noin vuosi sitten ensimmäisen ottelunsa Helsingborg IF:n edustusjoukkueen riveissä (isä Larsson muuten toimii nykyään joukkueen valmentajana). Skotlannista saapui kymmeniä faneja seuraamaan tuota ottelua. Siis entisen pelurin pojan avausmatsia. On ne hulluja.

Nämä samaiset fanit otattivat itseään kuvia Larssonin kunniaksi Helsingborgin rantaan pystytetyn patsaan kanssa ja kävivät noin muuten vaan “palvomassa” sitä. Päällään skoteilla oli tottakai kiltit sekä Larssonin pelipaita Celtic-ajoilta. Ainoana muokkauksena se, että paidan selkämyksessä ei suinkaan lukenut “Larsson” vaan “GOD”. Se kertonee jotain miehen arvostuksesta.

Muutenkin tuo patsas toimii Glsgowlaisille loma(pyhiinvaellus)kohteena. Ei siinä mitään, Helsingborg on kyllä äärettömän näti kaupunki ja kesäisessä kukoistuksessaan oli oikein trendikäs rantakohde.

Huomattavasti varjoisamman puolen kaupungin jalkapalloylpeyden, Helsingborg IF:n, ylle loi viime vuonna sattunut tapahtuma, jossa AIK-ottelun jälimainingeissa kuoli fani. Tämän viikon maanantaina vietettiin tuon ottelun vuosipäivää, kun AIK saapui jälleen pelaamaan Olympia Arenalle. Tällä kertaa välikohtauksilta vältyttiin ja muistotilaisuudet saatiin suoritettua sujuvasti.

PS. Helsingborgissa on noin 120 000 asukasta ja IF:n katsojakeskiarvo oli viime kaudella 8344. Suhteutettuna tämä tarkoittaa sitä, että Turun Interin matseja pitäisi käydä seuraamassa keskimärin yli 10 000 ihmistä.

Tässä vielä pari kuvaa ihailtavaksenne. Katsokaa tuota Larssonin CV:tä. Se on kova se.

DSC_0081

DSC_0075