Näkökulma: Hei huomenta Liiga, hyvin pyyhkii!

Liiga

Suomen Jääkiekkoliitto julkaisi menneen viikonlopun kynnyksellä kaikkiin liiton alaisiin otteluihin maskipakon sekä muita rajoituksia yleisön turvallisuuden varmistamiseksi. Saman teki tänään tiistaina Palloliitto. Jääkiekon pääsarja Liiga sen sijaan kulkee omia polkujaan.

Suomen Jääkiekkoliiton päätös tuoda kaikkiin liiton alaisiin otteluihin maskipakko ei viikonlopun kynnyksellä herättänyt juurikaan ihmettelyjä tai vastalauseita, sillä olihan kyseessä varsin odotettu ratkaisu.

Suomen jääkiekon pääsarja SM-liiga ei kuulu Suomen Jääkiekkoliiton hallinnoimien sarjojen piiriin, joten Liigaa tämä päätös ei vielä koske. Niinpä olikin odotettavissa, että Liiga tekee oman ratkaisunsa hyvin pian viikonlopun jälkeen.

Nyt eletään tiistaita, eikä Liigalta ole kuulunut asiaan käytännössä mitään reagointia. Jopa Suomen Palloliitto ehti tehdä oman reaktionsa ensin ja laittoi maskipakon voimaan kaikille yli 15-vuotiaille Palloliiton alaisiin tapahtumiin. Ja jalkapallo on kuitenkin ulkoilmassa pelattava ja seurattava urheilulaji.

Mainos alkaa

Eikä Liiga kokonaan ilman reagointia jäänyt. Tiedottihan se maanantaina tarjoavansa turvallisen ottelutapahtuman yhdessä yhteistyötahojen kanssa. Tiedotteen sisältö meni tiivistettynä ja ehkä hieman kärjistettynä näin:

”Kyllä meillä on jokaiselle hallille saatu yhteistyökumppanilta käsihuuhteet. Ja jokainen pelaaja on saanut käyttöönsä kasvomaskin, joka on toteutettu yhteistyössä Liigan, C Moren sekä pelaajayhdistyksen kanssa.”

Käsidesit ja pelaajien kasvomaskit. Pelkästään näillä eväillähän se turvallinen ottelutapahtuma kaikille katsojille tarjotaan – epäilemättä.

Etenkin pelaajien kasvomaskien tuominen isona asiana tässä tiedotteessa huvitti. Kaiken lisäksi SJRY:n vielä silloinen varapuheenjohtaja, nykyinen puheenjohtaja, Teemu Ramstedt iloitsi tiedotteessa siitä, kuinka ”pelaajille on saatu korkealuokkaiset ja tyylikkäät kasvomaskit”.

En missään nimessä aliarvioi esimerkin voimaa tässäkään asiassa. Mutta iloitseminen siitä, että pelaajilla on tyylikkäät kasvomaskit, tuntuu tässä tilanteessa kieltämättä huvittavalta – tai ehkä enemmänkin surkuhupaisalta. Tuo Liigan tiedote kun olisi voinut koskea maskipakkoa, johon oltaisiin Jääkiekkoliiton vanavedessä lähdetty.

Vaan ei koskenut.

Pelaajien esimerkillä saadaan ehkä pienelle osalle yleisöä kasvomaskit naamalle, mutta kun vallitsevassa tilanteessa se pieni osa ei välttämättä enää riitä.

Rohkeasti Jääkiekkoliiton kädestä kiinni ja mukaan sen valitsemalle tielle

Suomen Jääkiekkoliitto näytti Liigalle hyvää esimerkkiä ja raivasi tietä kohti ottelutapahtumia, joissa jokainen osallistuja on varustautunut kasvomaskein. Suomen Palloliitto lähti jo Jääkiekkoliiton viitoittamalle tielle – ja hyvä niin.

Maskien käyttö olisi vallitsevassa tilanteessa erittäin perusteltua – vaikka katsojamäärät ovatkin ollet huonoja. HPK tiedotti sunnuntainta, että sen perjantain ottelutapahtumassa ollut koronaepäily oli vahvistettu tartunnaksi. Tämä kyseinen henkilö oli onneksi kasvomaskia tapahtumassa käyttänyt, joka kasvattaa todennäköisyyttä jatkotartunnoilta välttymiselle.

Tänään tiistaina Liigassa pelataan yksi ottelu, kun HIFK isännöi Ässiä. HIFK edellyttää kaikilta tapahtumaan osallistuvilta kasvomaskien käyttöä. Täten olisi vielä jotenkin ymmärrettävää, jos Liiga tiedottaisi oman virallisen kantansa kasvomaskin käyttöön ja velvoittaisi tämän vasta huomenna.

Liigalla on huomiseen asti aikaa reagoida tässä asiassa säilyttääkseen kasvonsa ja uskottavuutensa.

Huomisen jälkeen tätä asiaa koskevat päätökset eivät mene uskottavuuden puolesta enää valitettavasti läpi.