Golfin US Open palaa hullujen viheriöiden kentälle

US Open Shinnecock Hills
US Open pelataan Shinnecock Hilsin kentällä viidettä kertaa

Golfin 118:s US Open palaa Shinnecock Hillsin kentälle. Viimeksi US Open pelattiin Long Islandissa sijaitsevalla kentällä vuonna 2004, jolloin suurin keskustelun aihe olivat kentän nopeat ja kovat pinnat. Viheriöitä jouduttiin poikkeuksellisesti kastelemaan kesken viimeisen kierroksen, jotta ne pysyivät pelikelpoisina. Tänä vuonna kilpailukenttää on muokattu paljon 14 vuoden takaisesta tapahtumasta.

Vuonna 2004 kilpailun voitti Retief Goosen. Eteläafrikkalainen käytti avauksissaan lähes poikkeuksetta 13 asteista hybridiään, mailaa, jota ei käytännössä ole koskaan ollut saatavilla tehdasvalmisteisesti. Goosenin voiton takeena olivat suorat avaukset, jotka pomppivat suuren osan matkastaan. Viheröillä Goosen oli rauhallinen ja järkevä. Jokainen Shinnecock Hillsissa US Openin voittanut pelaaja on ollut yli 35-vuotias.

Tämän vuoden kilpailuun ennakkosuosikit ovat alle 35-vuotiaita. Ykkössuosikki on maailmanlistan kärkeen sunnuntain voitollaan palannut Dustin Johnson. Jenkki on todennäköisesti maailman paras pelaaja draiverin kanssa ja pituudesta on tunnetusti hyötyä erityisen paljon US Openissa. Jos tiipaikoilta pääsee pitkälle ja suoraan, on vaikea areena luonnollisesti monta mittayksikköä helpompi.

Mainos alkaa

US Open on tunnetusti maailman vaikein golfkilpailu voittaa. Kilpailun järjestävä USGA virittää kentän mahdollisimman vaikeaksi. Kovat ja nopeat pinnat yhdistettynä äärimmäiseen pituuteen ja tuuheisiin raffeihin tekee kilpailusta selviytyistaiston alusta loppuun. Tavallaan on surullista, että viimeiset neljä vuotta US Openin voittotulos on painunut kohtalaisen paljon alle parin – ihan kuin järjestäjät olisivat halunneet muuttaa kilpailun lähemmäs tavanomaista PGA Tourin tapahtumaa.

Tiger Woods asuu jahdillaan US Open -kisaviikon – ja on huolissaan ruuhkista

Kilpailun seuratuin pelaaja: (Yllätys, ylläys) Tiger Woods. 42-vuotias Woods on pelannut lupaavaa comeback vuotta, mutta voittoa hän ei ole onnistunut vielä saavuttamaan. Woods kävi vierailulla kisakentällä jo pari viikkoa sitten valmistautuen kauden toiseen majoriin. Woods lukeutuu yhdeksi suurimmista ennakkosuosikeista, vaikka edellisestä majorvoitosta on tasan kymmenen vuotta.

Tiger ajoi oman jahtinsa ”Privacyn” Floridasta kohti Long Islandin vesistöjä. Hän yöpyy omalla paatillaan kisaviikon ajan. Ajomatkaa jahdilta kisakentälle tulee noin tunnin verran. Woods kertoi lehdistötilaisuudessa, että ruuhkat ovat niin pahoja, että joku pelaaja saattaa missata lähtöaikansa tällä viikolla.

Us Open käynnistyy Viasat Golfin ja Viaplayn kanavilla jo kello 14.30 torstaina. Englannin kielisissä lähetyksissä on seurattavissa niin sanotut featured groupit. Suomenkielisellä selostuksella kisa käynnistyy kello 18.30 torstaista lauantaihin.