Golfin US Open huipentuu: Tässä todellinen musta hevonen!

Golfin US Openissa lähdetään viimeiseen kierrokseen tasaisesta tilantesta. Peräti neljä pelaajaa on lyönnilleen samassa tuloksessa -4 ennen viimeistä 18 reikää. US Open ei välttämättä ratkea vielä huomenna, sillä kyseisessä kilpailussa uusinta pelataan maanantaina täyden kierroksen mittaisena jos sellainen on toteutuakseen.

Kärkinelikossa on mahtava sekoitus ennakkosuosikeita ja yllättäjiä. Jordan Spieth, Dustin Johnson ja Jason Day ovat kaikki kokeneita pelimiehiä nuoresta iästään huolimatta, mutta Etelä-Afrikan Branden Grace on jaksanut yllättää. Toisaalta pitkälyöntisen Gracen menestyminen Chambers Bayn kentällä on jälkeenpäin ajateltuna jopa melko loogista.

Etelä-Afrikan kuuluisimmalta kentältä Funcourtilta peräisin oleva Grace on kotimaassaan tottunut pelaamaan kovilla pinnoilla pitkiä kenttiä. Grace lyö palloa pitkälle ja on ennenkin menestynyt kilpailuissa, joissa tulostaso on verrattaen korkea. 27-vuotias Grace saapui European Tourille karsintojen kautta ja voitti jo ensimmäisen parin kuukauden aikana käsittämättömästi kolme kisaa. Tästä on aikaa noin kolme vuotta.

Suurimmissa kisoissa Gracen kanttia ei ole vielä testattu. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä yksi kiertueen pidetyimmistä pelaajista pääsee taistelemaan altavastaajana US Openin voitosta. Eteläafrikkalaisten lippua pitää korkealla myös Louis Oosthuizen, joka on pelannut kaksi viimeistä kierrosta ylivoimaisesti parhaiten koko kilpailussa: -8. Avauskierros 77 (+7) jätti Oosthuizenin kuitenkin niin kauas, että hän ei ainakaan vielä ole kuronut koko matkaa kärkeen kiinni.

Spieth tavoittelee uransa toista majoria – Day, Johnson ja Grace ensimmäistä.  Pallomeri.netin yhteistyö -golfari Nikke Tyry toivoisi Gracelle menestystä.

“Katselin eilen pari tuntia lähetystä ja kyllä Grace oli yksi vakuuttavimmista pelaajista kentällä. Olen haastatellut häntä pari kertaa ja kyseessä on tosi mukava ja rauhallinen tyyppi. Ainakaan lauantaina elekielestä ei paistanut suurempia jännityksen merkkejä. Toivon ja uskon Gracella olevan suuri mahdollisuus kiivetä jopa voittoon tänä yönä.”

Gracen voitosta tarjotaan noin seiskan kerrointa, joka vaikuttaa ainakin Niken mielestä ihan tarttumisen arvoiselta.

“Voi se olla vaikea pysyä hereillä kuuteen asti aamulla jos ei euroakaan ole kiinni. Parillakympillä…”

Top-5 puheenaiheet US Openista:

1. Jason Dayn pyörtyminen: Nyt kärkinelikossa oleva Day tippui maahan toisen kierroksen viimeisellä reiällä. Australialainen on kärsinyt huimauskohtauksista jo pari viikkoa, eikä ollut kaukana, että kisa olisi jäänyt kesken. Lauantaina hän selvisi ilman kaatumisia kierroksesta.

2. Kommentit kentästä pelaajilta: Kentän greenit ovat saaneet paljon kuraa niskaan. Henrik Stenson vertasi niitä parsakaaliin, monet pelaajat ovat vältelleet sanomasta kaikkea mieleentulevaa.

3. Katsojaelämys: Vaikea nähdä TV-kuvasta kaikkia kumpuja. Monet ovat ihmeissään pallon käyttäytymisestä kun se valuu tasaisenkin näköisestä kohdasta pahimmillaan kymmeniä metrejä vinoon.

4. Tiger Woods: Eipä hänestä juuri puhuttukaan, se lienee puheenaihe itsessään.

5. Suomenkielinen selostus: Viaplay ja Viasat tarjoavat selostusta niin englanniksi kuin suomeksi. Selostuksesta ovat vastanneet kunnialla Teemu Tyry ja Joachim Altonen.