Golfin kiinnostavin turnaus US Masters on taianomainen tapahtuma

Teemu Selänne Us Mastersissa / Pallomeri.net
Teemu Selänne Us Mastersissa / Pallomeri.net

US Masters, turnaus, jonka muutkin kuin golfarit tietävät. Kaikki on vihreää, kukat kukkivat USA:n Georgiassa ja voittaan ylle sovitetaan aina vihreä pikkutakki. Mikä tässä tapahtumassa on niin ihmeellistä, miksi moni on saanut juuri tästä tapahtumasta kipinän oman golfin pelaamiseen?

Kaikki lähti liikkeelle jo pari vuosikymmentä sitten kun Nelonen (silloin mahdollisesti PTV 4) otti US Mastrersin ohjelmistoonsa ilmaiskanavalle. Asko Arkkolan ja Lassi Tilanderin rauhallinen selostustyyli yhdistettynä kilpailun omaan rauhalliseen tunnariin oli omiaan hypnotisoimaan ensi kertaa golfia seuranneet. Lisäksi kilpailussa on loputon määrä historiaa, josta erityisesti Asko ja Lassi tiesivät ja osasivat kertoa suurimman osan.

Tiger Woodsin ensimmäinen mestaruus vuonna -97 oli jotain, joka muutti golfin ja US Mastersin ikuisiksi ajoiksi. Tiger dominoi kilpailun vasta 21-vuoden iässä tavalla mitä ei oltu ennen nähty. Pisimmät lyönnit ja jäätävä viimeistely villeine tuuletuksineen tuli muuttamaan kaiken ammattilaisgolfissa. Vastassa olleet tupakoivat möhömahat ihmettelivät ja golfista tuli muutamassa vuodessa urheilua.

US Masters on ainutlaatuinen major-kilpailu juuri sen kentän takia. Augusta National on ainoa kenttä maailmassa, joka isännöi joka vuosi majoria. Tämänkin takia kenttä on myös katsojille erittäin tuttu. Lisäksi Augusta itsessään on niin taianomainen ja täynnä tarinoita oleva paikka, että se lisää kiinnostavuutta uudelle tasolle.

Koko kilpailun aikana ei näy esimerkiksi yhtään mainosta tai logoa kentän alueella. Ainoa brändi mitä on nähtävissä on US Mastersin oma brändi. Kaikki tölkit, patukat ja limut tarjoillaan Mastersin omista kupeista.

Tiukkoja, jopa erikoisia sääntöjä US Mastersissa

Kentällä käyttäytymiskoodi on uskomattoman tiukka niin yleisölle kuin pelaajillekin. Augustassa myös pelaajat saavat olla varpaillaan, sillä kisa ei ole heitä varten, vaan he ovat kisaa varten. Kukaan ei saa Augustassa mitään anteeksi, puhelimen käyttö kentän alueella on lähes henkirikosta vastaava rikos, josta porttikielto voi olla hyvinkin pitkä, jopa elinikäinen väärässä paikassa.

Augustan jokainen väylä on nimetty sen varrella olevien kukkaistutusten mukaan. Nämäkin näkyvät selkeästi grafiikoissa lähetyksen aikana kun väyläesittely on käynnissä. Kaikki caddiet joutuvat/saavat pukeutua Mastersissa valkoiseen haalariin – muut asuvalinnat ovat kiellettyjä.

Kilpailu käynnistyy keskiviikkona par-3 kilpailulla, jossa pelaajat ottavat caddieikseen yleensä tyttöystävän tai lapsensa. Tätä kilpailua kukaan ei tietenkään halua voittaa, koska sen voittaja ei ole koskaan voittanut varsinaista kilpailua. Viime vuonna Mikko Ilosen mailoja tässä kisassa kantoi Teemu Selänne. Tänä vuonna kisassa ei ole suomalaisia pelaajia mukana.

Nelonen Pro ja Ruutu + näyttävät kilpailun suorina lähetyksinä keskiviikon par-3 kisasta lähtien. Varsinainen kisa käydään torstaista sunnuntaihin. Lähetykset alkavat joka ilta kello 22.00.

Tämän vuoden suurimmat ennakkosuosikit ovat maailmalistan kärkikolmikko Jason Day, Rory McIlroy ja Jordan Spieth, sekä vasureina pienen edun saavat Bubba Watson ja Phil Mickelson.