Suuri muutos golfiin – pallojen lentopituutta rajoitetaan

Salama golfariin golfiinkirkkonummi

Golfiin on luvassa suuria muutoksia, sillä tuoreen päätöksen mukaan nykyisillä palloilla ei pelata enää lainkaan vuodesta 2030 eteenpäin.

Golfpallojen lentopituuden rajoittamista on suunniteltu jo pitkään, mutta nyt asialle saatiin varmistu, kun Golfin kattojärjestöt R&A ja Yhdysvaltojen golfliitto tiedottivat päätöksestä keskiviikkona 6.12. Päätös tarkoittaa sitä, että nykymääräysten mukaiset golfpallot tullaan kieltämään.

Uusien määräyksien mukaiset pallot tulevat ensin käyttöön kilpagolfiin vuodesta 2028 alkaen, ja vuodesta 2030 pallorajoitukset koskevat kaikkea golfia. Sääntömuutosta perustellaan muun muassa sillä, että varusteiden ja lyöntitekniikoiden kehittymisen vuoksi golfarit lyövät nykyään liian pitkälle. Tämä johtaa esimerkiksi siihen, että golfkenttiä joudutaan pidentämään ja laajentamaan, mikä ei taas lajin kattojärjestöjen mukaan ole ympäristönäkökulmasta vastuullista.

Vaikutus tulee käytännössä olemaan sellainen, että pitkälyöntisimpien ammattipelaajien avauslyöntien mitat tulevat putoamaan noin 10-15 metriä. Lyhyemmissä lyönneissä vaikutus on pienempi.

Päätös on saanut runsaasti kommentteja sekä puolesta että vastaan. Esimerkiksi Tiger Woods kertoi kannattavansa kilpapelaajien pallojen lentopituuden rajoittamista, mutta ei olisi muuttanut klubipelaajien pallojen määräyksiä. Pitkälyöntinen Bryson DeChambeau oli puolestaan jyrkästi uudistusta vastaan:

– Tämä on kauhein asia, mitä voi golfin pelaamiselle tehdä. Kyse pitäisi olla golfkenttien vaikeuttamisesta, eikä pallon lentopituuden rajoittamisesta. Enempää ei voi peliä pilata. Kaikki haluavat nähdä ihmisten lyövän pidemmälle. On nykyisen pallon ansiota, miksi ihmiset pitävät siitä, mitä itse teen golfkentällä.

Suuri muutos golfiin – pallojen lentopituutta rajoitetaan:

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen tästä.

Katso myös: Paul Pogballe vaaditaan hurja rangaistusta dopingrikkeestä