GOLF-VIHJEET: SONY OPEN IN HAWAII 2023 | 12.1. ALKAEN 19:10

golfprofessori_vetovihjeet

Taustoitus

PGA Tourin Havaijin vierailu jatkuu tällä viikolla perinteisen Sony Openin merkeissä Honolulun lähistöllä. 1965 vuodesta asti samalla kentällä pelattu kilpailu on vuoden ensimmäisen täyden “fieldin” (osallistujalistan) kisa. Monelle kiertueen pelaajalle se on ensimmäinen kunnon kisa marraskuun RSM Classicin jälkeen, joten luvassa on “ruosteen poistoa” yllätyksineen.

Edellisen viikon draamasta on tässä kohdin selvitty ja noin puolet “mestareista” jatkaa Havaijin vierailuaan viikolla siirtyen pääsaarelle. Perinteisesti edellisen viikon pelanneilla on ollut merkittävä etu tämän viikon kisassa ja vihjeemme tukeutuvat tähän tarkan analyysin lisäksi.

Kuten edellisellä viikolla, tälläkin viikolla käytössä on monessa mielessä vaillinainen data pelaajista. Kisakierroksia on viime kuukausina kertynyt hyvin vähän suurelle osalle pelaajista, joten mallin painotukset korostavat normaalia enemmän historiaa erikoisella Waialaen kentällä, joka on ikänsä lisäksi yksi kiertueen lyhyimmistä peliareenoista. Kenttä vaatii kuitenkin tarkkuutta tiiltä ja hyvää pelistrategiaa, jossa ns. sijoituslyönnit ja hyvä puttaaminen korostuu.

Erikoisuutena vanhoilla bermudagriineillä on se, että tällä kentällä puttereilla loistaneet pelaajat ovat monesti olleet muuten heikkoja tai keskinkertaisia puttaajia. Esimerkiksi tourin pallonlyömistilastoissa (“ball striking / strokes gained T2G – tilastot”) pitkään loistanut Russell Henley on voittanut tällä kentällä ja pelasi viime vuonna voitosta jatkorei’iällä Hideki Matsuyamaa vastaan, joka voitti ensimmäisen jatkoreiän sensaatiomaisen 276 jaardin toisen lyöntinsä ansiosta.

Tämän viikon peli-ideat perustuvat useamman vuoden aikana kehitettyyn malliin. Mallin tuloksista voi päätellä poikkeuksellisesti, että tällä kentällä ei ole selkeitä lainalaisuuksia voittajien ennustamiseen. Voittajiksi on noussut todelliset altavastaajat (yli 100 kerroin ennen kilpailua) ja toisaalta ennakkosuosikit (alle 20 kerroin). Voittotuloskin on vaihdellut viimeisen kymmenen vuoden aikana -11 ja -27 välissä pitkälti tuulesta riippuen.

Tällä viikolla sääennuste lupaa hyvin maltillista tuulta eli painotuksia tuulipelaamiseen emme tule tarvitsemaan (tämän hetkisen ennusteen mukaan).

Professorin pelivalinnat

Ennakkosuosikin asemaa kantaa tällä hetkellä Tom Kim (virallisesti Joo-Hyung Kim), joka on noussut pääkiertueelle Tiger Woodsin tavoin voittamalla 3 kertaa ennen 21 ikävuoden täyttymistä. Hän on osoittanut jo useaan otteeseen pelinsä sopivan kentälle kuin kentällä, mutta lähtee tähän kisaan ensimmäistä kertaa ennakkosuosikkina. Muita yli 5% voittotodennäköisyyden omaavia pelaajia ovat: Sungjae Im, Jordan Spieth (kisan paras maailman ranking, WGR 14.) ja Hideki Matsuyama.

Voittajavedot edustavat pitkäjänteistä vedonlyöntiä ja on järkevää kääntää kertoimet todennäköisyysprosenteiksi. Tällä kertaa otamme pelikortille kaksi pelaajaa alle 5% voittotodennäköisyyksillä. Ne ovat Russell Henley ja Brian Harman. Kummatkin ovat tarkkoja pallonlyöjiä ja pelasivat edellisellä viikolla. Lisäksi molempien vire on ollut viime aikoina nousujohteinen viime vuoden voittojen lisäksi. Voittajavedossa voi tällä viikolla hakea myös suurempia kertoimia ja lista sopivista pelaajista on pitkä. Professori suosittelee kuitenkin valintoja tehdessä kiinnittämään huomiota pelaajien historiaan Havaijilla sekä tarkkuuteen tiiltä.

Riskiä tasoittamaan nostamme pelikortille myös seuraavat kohteet (kertoimet Coolbetiltä).

Russell Henley – Top 20 @ 2.2
Corey Conners – Top 20 @ 2.15
Andrew Putnam – Top 20 @ 3
David Lingmerth – Top 20 @ 6

Kaikkia pelaajia yhdistää mallin antama ennuste korkeammasta todennäköisyydestä sijoittua top 20 sijoille, kuin mitä kerroin osoittaa. Toisin sanoen pelaajien suhteutettu historia ja aiemman 6-12 kuukauden “true strokes gained” tilasto (kilpailussa havaittu lyömisen taso suhteutettuna muihin kilpailun pelaajiin) on parempi kuin mitä kerroin antaa olettaa.

Lisäksi aiempiin perusteluihin nojautuen poimitaan kortille muutama herkullinen H2H-kohde seuraavasti:

Brendon Todd > Brendan Steele (1.84) – lisähuomiona Steelen loukkaantumishuolet.
Tom Kim > Sungjae Im (1.96) – kisan ennakkosuosikin kerroin on tässä väärinpäin.
K.H. Lee > Taylor Montgomery (1.85) – K.H. Lee pelasi viime viikolla ja on hyvä pallonlyöjä, jolle kentän pitäisi sopia. Montgomery tulee kisaan pitkähkön kisatauon jälkeen.
Adam Scott > Cameron Davis (1.96) – Scott pelasi viime viikolla ja on datan puolesta parempi pelaaja tällä kentällä kuin maamiehensä Davis. Scott oli myös edellisellä viikolla koko fieldin huonoimpia puttaajia, joten toinen viikko saarilla voi tehdä ihmeitä, kuten viime vuoden voittajalle Hideki Matsuyamalle.

Professorin pelikortti

Voittajavedot:
Brian Harman @ 21
Russell Henley @ 23
Top20:
Russell Henley – Top 20 @ 2.2
Corey Conners – Top 20 @ 2.15
Andrew Putnam – Top 20 @ 3
David Lingmerth – Top 20 @ 6
H2H:
Brendon Todd > Brendan Steele (1.84)
Tom Kim > Sungjae Im (1.96)
K.H. Lee > Taylor Montgomery (1.85)
Adam Scott > Cameron Davis (1.96)

Professori suosittelee panostamaan joko tasoittain tai panostamalla siten, että pyrkii tietyn “yksikön” voittoon jokaisella vedolla. Tasoittain yllä olevissa kohteissa voisi menetellä esimerkiksi lyöden voittajavetoon yhden yksikön (esim. 10€), top20-vetoihin 2 yksikköä ja H2H-vetoihin 3 yksikköä. Yksikön voittamisella voisi tavoitella esimerkiksi 100 euron voittoa, jolloin voittajavetoihin lyötäisiin noin 5 euron veto.

Kaikki tässä ennakossa julkaistut kertoimet löytyvät Coolbetiltä. Laajemman ennakon voit lukea Golfprofessorin ylläpitämän kollektiivin sivuilta täällä. Onnea peleihin!