GOLF-VIHJEET: AMERICAN EXPRESS 2023 | 19.1. ALKAEN 18:30

golfprofessori_vetovihjeet

Taustoitus

PGA Tour palaa tällä viikolla Amerikan mantereelle, kun kauden erikoisin kisa alkaa torstaina klo 18:30 Suomen aikaan. American Expressin nimikko kisa nimittäin pelataan kolmella kentällä ja ammattilaisten seurana on ensimmäisen kolmen kierroksen aikana 30t dollaria maksaneet julkisuudenhahmot ja yrityspomot.

Kisanäyttämöt ovat tässä kisassa virheettömässä kunnossa ja bermuda-ruoho talviunilla, joten pelialustakin muuttuu edellisistä viikoista. Lisäksi monet kiertueen vakiokasvot palaavat kisakentillä vasta tässä rennossa kisassa. Rennoksi kisan tekee poikkeuksellisen helpot lipunpaikat ja kentän viritys (matalat raffit, suom. karheikot), mutta malttia vaaditaan peliseuran takia. Pelattuaan kolme kierrosta eri kentillä, amatöörit siirtyvät syrjään ja 65 parasta pelaajaa jatkaa viimeiselle kierrokselle Pete Dyen kuuluisalla Stadium Courselle, joka palasi kiertueelle vuonna 2016.

Pete Dye suunnitteli kentän aikanaan maailman vaikeimmaksi kentäksi ja sen esteet ja vaikeus sai aikaan ammattilaisten joukossa kapinan, joka lopulta päätyi kentän poistamiseen kiertueen valikoimasta. Harvennuksien ja helpotusten jälkeen kuitenkin tämä upea näyttämö otettiin Amexin kenttäkolmikkoon ja nyt tällä kentällä pelataan myös viimeinen kierros. Alla olevassa videossa tunnelmia kentän 16. väylän vaatimattomasta griinibunkkerista.

Kisakierroksia on viime kuukausina kertynyt vähän suurelle osalle pelaajista, joten professorin mallin painotukset korostavat normaalia enemmän pelaajan historiaa ja sopivuutta birdie-ilotteluna kuuluisaksi tulleessa kisassa. Helpoissa olosuhteissa paikkoja parin alitukseen tulee riittämään ja erityistä huomiota tulee kiinnittää lähestymisten laatuun ja puttipeliin alle 5 metrin matkoilta.

Tämänkin viikon peli-ideat perustuvat useamman vuoden aikana kehitettyyn malliin. Malli osoittaa kilpailun tuottavan paljon yllätyksiä tuulisina vuosina, mutta tämän viikon kaltaisissa sääolosuhteissa ennakkosuosikit ovat pärjänneet hyvin.

Professorin pelivalinnat

Ennakkosuosikkina kisaan lähtee oikeutetusti toissa viikolla mestareiden kisan sensaatiomaisesti voittanut Jon Rahm. Rahm hallitsee voittajamarkkinaa 12,5% osuudella ja yli 3% voittotodennäköisyyden pelaajia on yhdeksän kappaletta.

Kuten edellisen viikon ennakossa kirjoitin, voittajavedot edustavat pitkäjänteistä vedonlyöntiä ja on järkevää kääntää kertoimet todennäköisyysprosenteiksi. Tällä kertaa otamme pelikortille kaksi pelaajaa yli 4% voittotodennäköisyyksillä. Ne ovat Tony Finau (kerroin 17) ja Cameron Young (kerroin 23). Kummatkin pelaajat ovat pallonlyömisen aatelistoa ja tekevät paljon birdiejä. Kummankin osalta kauden avaus Havaijilla oli hiukan ruosteinen, mutta sunnuntain kierrokset lupailivat hyvää (Finau-7 ja Young -9). Lisäksi kortille nostetaan hyvän kenttähistorian omaavia korkeamman kertoimen pelaajia, mutta ne pelataan top20-vetoina.

Lisäksi aiempiin perusteluihin nojautuen poimitaan kortille muutama herkullinen H2H-kohde seuraavasti:

Cameron Davis > Sahith Theegala (1.80) – Theegalaa vaivaa joulukuussa tullut loukkaantuminen ja Davis osoitti viime viikolla olevansa valmis hyvään golfiin tälläkin kaudella.
Tom Hoge > Si Woo Kim (1.91) – viime viikon voittajan historia osoittaa, että voiton jälkeisillä viikoilla peli ei kulje ja Tom Hogen pitäisi loistaa hyvällä rautaperillä tässä kisassa.
Adam Hadwin > Taylor Pendrith (1.95) – Hadwin on tämän kisan erikoismies ja pärjännyt kisassa loistavasti useita vuosia. Pendrith on tuskaillut puttiinsa kanssa.

Professorin pelikortti

Voittajavedot:
Tony Finau @ 17
Cameron Young @ 23
Top20:
Denny McCarthy – Top 20 @ 3.85
Patrick Rodgers – Top 20 @ 4
Byeong-Hun An – Top 20 @ 6
Austin Eckroat – Top 20 @ 8
H2H:
Cameron Davis > Sahith Theegala (1.80)
Tom Hoge > Si Woo Kim (1.91)
Adam Hadwin > Taylor Pendrith (1.95)

Viime viikko oli jo selkästi voitollinen viikko. Tasoperusteinen malli tuotti noin 25% voiton ja yksikköperusteinen noin 1,5 yksikön voiton. Kertauksena viime viikolta: Professori suosittelee panostamaan joko tasoittain tai panostamalla siten, että pyrkii tietyn “yksikön” voittoon jokaisella vedolla. Tasoittain yllä olevissa kohteissa voisi menetellä esimerkiksi lyöden voittajavetoon yhden yksikön (esim. 10€), top20-vetoihin 1 yksikön ja H2H-vetoihin 2 yksikköä. Yksikön voittamisella voisi tavoitella esimerkiksi 100 euron voittoa, jolloin voittajavetoihin lyötäisiin noin 5 euron veto.

Kaikki tässä ennakossa julkaistut kertoimet löytyvät Coolbetiltä. Onnea peleihin!