Ammattigolfarin arkea – osa 4: Mikä golfissa on tärkeintä?

Peter Puhakan Puhis ammattigolfarin / Pallomeri.net

Ammattigolfarin arkea -juttusarjassa seurataan, kuinka Peter Puhakan matkaa golfammattilaisena. Tämä on järjestyksessään jo neljäs ”Puhiksen” blogi!

Moro!
Nyt on edellisissä kirjoituksissa vanhat ja tylsät asiat käyty läpi, joten päästään varsinaisiin aiheisiin kiinni. En tiedä mistä parasta on kirjoittaa ja nämä tekstit saattavat olla hieman sekalaista seurakuntaa ajatusten juoksun osalta. Koitan kuitenkin puhua asioista, jotka ovat mielessä milloin mistäkin syystä.

Mikä golfissa on tärkeintä?

Olen talven ajan ollut liian huono tekemään tulosta ja yksi siihen johtaneista syistä on ollut ehkä liiallinen paneutuminen tekniikkaan ja muutokseen. Tarkemmin voisi vielä puhua halusta kehittyä, niinkuin jokaisella kilpapelaajalla on. Keskittyminen johonkin muuhun kuin parhaan mahdollisen tuloksen tekemiseen vie ajatuksen pois itse pelistä. Tämän tajuamiseen ei vielä tarvitse olla kaikkein fiksuin. Jo paljon vaikeampi asia selvitettäväksi on kaikkien golfiin kuuluvien osa-alueiden yhdistäminen ja hyötysuhteiden oivaltaminen.

Jos haluaa paremmaksi, on pakko tehdä joitain asioita paremmin. Tämän mahdollistamiseksi on yleensä pakko muuttaa joitain asioita omassa pelissä. Kuinka kauan on ok pelata huonommin, jotta saa tehtyä ne tietyt yksityiskohdat paremmiksi omassa lyönnissä/chipissä/putissa? Muutoksen oppimiseen menee aina tietty määrä aikaa. Myöskin uusien asioiden täydellinen hyödyntäminen pelitilanteeessa vie aikaa. Missä vaiheessa on aika yrittää ottaa koneistosta maksimit irti ja unohtaa ”turhat” asiat? Silloin kun pelataan golfia oikeasti hyvin, teknisille ajatuksille on tilaa hyvin vähän jos ollenkaan.

Pelataanko vai treenataanko?

Golf on taitolaji, ei tekniikkalaji. Tämän olen joskus nuoruudessani kuullut ja omasta mielestäni tämä pitää paikkansa. Viime kädessä tätä peliä pelataan taidolla, vaikkakin tietyt tekniset asiat pitää olla kunnossa. Tämä on yksi niistä syistä, miksi aina treenimäärät eivät suoraa korrelloi pelaajien paremmuuteen kentällä. Jos unohtaa pelin päämäärän ja ytimen, tuloksen tekemisestä tulee tuskastuttavan vaikeaa. Tyylipisteitä ei anneta ja pallon saa toimittaa reikään kaikilla mahdollisilla pallon lentokaarilla (tai maata pitkin) :).

Erilaisten treenien toteuttaminen ja riittävän selkeä eriyttäminen on myös tärkeää. Tekniikkaa treenatessa kaikkein nopein tie menestykseen on itsepäinen hyvien teknisten toistojen tekeminen lyöntien laadusta välittämättä. Pelinomaisissa treeneissä ja pelissä asia on päinvastoin. Vähiten lyöntejä voittaa, Aina. Itse aion ajaa itseäni enemmän ja enemmän taas pelinomaisuuteen ja oikeaan tilaan mentaalisesti. Tämä saattaa kuulostaa helpolta, mutta jokainen pelaaja tietää kuinka vaikeaa on pysyä läsnä ja rauhallisena varisnkin tilanteissa, jolloin lyönnit eivät välttämättä lähde niinkuin niitä päässään ajattelee.

Kovimmat jätkät pelaa hyvin myös rikkinäisinä päivinä.

Puhis

Tässä aikaisemmat Peter Puhakan ammattigolfarin arkea -blogitekstit:

Ammattigolfarin arkea: Puhiksen matkassa – osa 1

Ammattigolfarin arkea: Puhiksen matkassa – osa 2

Ammattigolfarin arkea: Puhiksen matkassa – osa 3