Forbes: NFL-kausi saatetaan pelata ilman yleisöä – hintalappu olisi seuroille tähtitieteellinen

Tom Brady Julian Edelman NFL - pallomeri.net

On täysin mahdollista, että NFL:n alkava kausi pelataan kokonaan tyhjille katsomoille. Talouslehti Forbes laski mitä tämä tulisi maksamaan seuroille.

Koronaviruksen tehdessä tuhojaan Pohjois-Amerikassa, on amerikkalaisen jalkapallon lippulaiva NFL:kin joutunut henkisesti varautumaan koviin tulonmenetyksiin. Jos rajoitukset pysyvät voimassa kesän yli aina vuodenvaihteeseen saakka, joutuisi NFL pelaamaan koko kauden tyhjille katsomoille.

NFL:n tv-sopimukset ovat sitä luokkaa, ettei kauden pelaamatta jättäminen varmastikaan ole vaihtoehto, joten silloin on tehtävä kompromissiratkaisu ja pelattava autioille stadioneille. Tunnettu talouslehti Forbes otti asiakseen selvittää mitä tämä vaihtoehto tulisi maksamaan sekä koko liigan tasolla että yksittäisten seurojen kohdalla.

Summa on niin suuri, ettei sitä tahdo ihmismieli edes kunnolla käsitttää. Jos NFL-kausi pelataan ilman yleisöä, menettävät seurat yhteensä jopa 5,5 miljardia dollaria. Tämä järjetön summa pitää sisällään siis menetetyt lipputulot, saamatta jääneet oheismyyntituotot, sponsoritulot, parkkimaksut ja fanituotemyynnistä kertyvät tulot.

Mainos alkaa

Vaikka summa on mieletön, niin NFL-seurojen tulotasoa on syytä laittaa hieman perspektiiviin. Mainittu 5,5 miljardia on ”vain” 38% koko liigan tuloista normitilanteessa. Silti miljardien menettämistä ei sovi koskaan vähätellä, sillä vaikutukset riippuvat kovasti seurasta.

Esimerkiksi Dallas Cowboysille ja New England Patriotsille stadiontulojen menettäminen tarkoittaisi, että seurojen tuloista katoaisi yli puolet. Toisaalta Buffalo Bills, Cincinnati Bengals ja Tennesee Titans menettäisivät lehden mukaan alle kolmasosan kokonaistuloistaan pelaamalla tyhjille katsomoille.

Tämän lisäksi on syytä ottaa huomioon, että Las Vegas Raiders, LA Chargers ja LA Rams olivat muuttamassa uusille stadioneille täksi kaudeksi ja olisivat siten keränneet vielä kovemmat tulot kuin aiemmin. Samaa efektiä olisi ollut myös Tampa Bay Buccaneersilla, jonka lipunmyyntiin tuli piikki, kun seura hankki riveihinsä NFL-legenda Tom Bradyn.

Ilman yleisöä pelaaminen olisi kova pala myös pelaajille. Liigan työehtosopimuksen mukaan pelaajat saisivat 47% osuuden peleihin liittyvistä tuloista ja 48% ensi kaudella.

Tsekkaa myös: Manchester Cityn Leroy Sane saapui harjoituksiin tuhdissa kunnossa – ”Hän näytti ihan meidän bussikuskilta”