FIS:n kohupäätös puhuttaa – ”Tästä voi tulla suurempi ongelma kuin dopingista”

fis Norjan hiihtäjät maailmancup koronavirus FIS - pallomeri.net

FIS päätti viime talvena, että fluorivoiteiden käyttö suksien pohjassa on kaudesta 2020-2021 alkaen kielletty niin maastohiihdon kuin ampumahiihdonkin puolella.

Asia on aiheuttanut todella voimakkaita vastareaktioita hiihtopiireissä. Ilmoitus oli shokki sekä huoltojoukoille että voidevalmistajille, sillä fluori on ollut likaa ja vettä hylkivänä aineena ylivertainen jo 1980-luvulta lähtien. Fluorin merkitys on viime vuosina vain korostunut, kun talvet ovat olleet leutoja.

Välineistöä on siis nyt uusittu – ja vanhoja suksia hiottu – parin kuukauden päästä alkavaa kautta varten.

Fluorivoidekiellon pitäisi tulla voimaan asteittain alkavasta kaudesta lähtien, mutta kukaan ei vielä tiedä, paljonko fluoria suksen pohjassa saa tulevalla kaudella olla.

Mainos alkaa

Testauslaite määrittämään fluoripitoisuuden

FIS ja laitevalmistajat ovat kehitelleet testauslaitetta, joka piti esitellä syyskuun lopulla. Näin ei kuitenkaan tapahdu.

Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen kertoo MTV Urheilulle, ettei FIS selittänyt tilaisuuden lykkäämistä ”määrittelemättömään ajankohtaan lokakuulle” sen tarkemmin.

– Ei ole muuta selitystä kuin, että se laite ei vain ole valmis. Kehitystyö ei ole vielä siinä vaiheessa, että se olisi toimiva.

Pasanen ihmettelee, että voiko uusi sääntö tulla voimaan vielä kauden alusta, jos laitetta ei päästä testaamaan eikä kukaan tiedä, millaisista rajoituksista edes puhutaan.

– Nythän ei tiedetä yhtään, voiko siitä tulla ylitys, jos on harjattu (suksia) harjalla, jossa on vanhoja fluorijäämiä. Vai voiko voiteessa olla vielä vähän fluoria. Tällä hetkellä ohjeistus on ollut se, että pitää putsata kaikki vanhat varusteet ja niistä vanhat fluorijäämät pois. Niitä olemme nyt putsanneet.

Ruotsin ampumahiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Johan Wahlström puolestaan sanoi Expressenin haastattelussa, että korvaavat voiteet eivät yllä lähellekään fluorivoiteita.

Kiusaus fluorin käyttämiselle edun tavoittelussa voi nousta suureksi.

– Suurin huolemme on, että kehitetty systeemi ei toimi. Tästä voi tulla suurempi ongelma kuin dopingista. Uskon, että monet yrittivät huijata, Wahlström sanoi.