FIFA löi pöytään rumia lukuja – seurajalkapalloilu on kokenut noin 12 miljardin menetykset

fifa uefa valioliiga leeds jalkapalloilija (geneerinen futiskuvitus) / Pallomeri.net

FIFA paljasti karmeita lukemia keskiviikon tiedotustilaisuudessaan. Liitto kertoi seurajalkapallon menettäneen koronan vuoksi 12 miljardia.

Koronapandemia aiheutti maailmalla arviolta 12 miljardin euron menetykset seurajalkapalloilussa, kertoi kansainvälisen jalkapalloliitot FIFA:n korona-avustusohjelman ohjauskomitean puheenjohtaja Olli Rehn liiton etätiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Rehn, joka on ammatiltaan Suomen pankin pääjohtaja ja kuuluu myös Euroopan keskuspankin neuvostoon, kertoo seurajalkapalloilun arvon olevan FIFA:n arvion mukaan noin 34–38 miljardia euroa vuodessa.

– Meillä on erilaisia skenaarioita suuntaan jos toiseen, mutta tämä on perusarviomme. Se on valtava luku, ja se kattaa jalkapallon talouden kokonaisuudessaan lukuun ottamatta kansainvälisiä seuraotteluita. Se sisältää junioriakatemiat, juniorijoukkueet ja niihin liittyvät aktiviteetit. Luku on arvio, eikä se voikaan olla tarkka luku. Se ottaa huomioon toiminnan 211 jäsenmaassa, Rehn sanoo.

Mainos alkaa

Pandemian huipun aikana jalkapallosarjat keskeytyivät kaikissa paitsi neljässä maassa. FIFA varasi 1,26 miljardia euroa pandemian aiheuttamien vahinkojen paikkaamiseen. Kokonaispaketti oli jaettu avustuksiin ja korottomiin lainoihin.

Jokainen FIFA:n 211 jäsenliitosta sai hakea 1,3 miljoonan euron avustusta liitolta ja summasta kolmannes oli varattu naisten jalkapallon tukemiseen. Rehnin mukaan 150 jäsenliitosta haettiin avustuksia ja joistakin jäsenliitoista on haettu myös lainoja.

Avustuksien kohdentamista valvotaan kahdella auditointitarkastuksella, jotta avustuksia käytetään oikeaan tarkoitukseen. Rehnin mukaan esimerkiksi naisten jalkapalloon suunnattua avustusta ei voi käyttää jalkapallokenttien rakentamiseen, vaan se pitää suunnata nimenomaan naisten jalkapalloon.

– Esimerkiksi Thaimaa on käyttänyt avustusta kansallisten sarjojen käynnistämiseen mukaan lukien koronatestaukset ja videotuomarien käyttöönottoon. Brasiliassa avustusta käytetään naisten jalkapalloliigan koronatesteihin, Rehn valottaa.

Rehniltä kysyttiin tilaisuudessa, että millaisia arvioita on tehty mahdollisesti tulevaisuuden tappioista, jos katsojat eivät voi palata jalkapallo-otteluihin.

– Näyttää siltä, että perusarviomme pitää paikkansa vielä, mutta epävarmuuksia on tietysti paljon. Arviossamme on huomioitu keskimäärin muutaman kuukauden täydellinen häiriö jalkapalloilulle ja paluu otteluihin loppukesästä, kuten on nähty useimmissa maissa, mutta ilman yleisöä tai pienemmillä yleisöllä. Vaikutuksia koetaan kuitenkin vielä ensi vuonnakin, ja siksi avustusohjelma ei ole aikasidonnainen, Rehn kommentoi.

Lue myös: Lionel Messi on kiistaton palkkakunkku – Forbes listasi kymmenen eniten tienaavaa jalkapalloilijaa