FedEx Cup: Maailman turhin 30 miljoonan dollarin golfturnaus käyntiin

FedEx Cup golfissa huipentuu 29 pelaajan kesken viimeiseen finaalikilpailuun Tour Championshipiin. Kyseessä on ällöttävää jenkkisisältöä ja paljon rahaa sisältävä turnaus. Fedex Cup on yritetty puhtaasti rahan voimalla saamaan globaalisti kiinnostavaksi tapahtumaksi siinä onneksi onnistumatta.

Itse FedEx Cupissa jaetaan parikymmentä miljoonaa dollaria bonusrahoja kokonaiskilpailun parhaille. Lisäksi FedEx Cupin finaalikilpailun Tour Championshipin palkintopotti 8,25 miljoonaa dollaria. Käytännössä tämä tarkoittaa, että keskimäärin yhtä osallistujaa kohden jaetaan lähes miljoona dollaria palkkaa torstaista sunnuntaihin.

Eikä siinä mitään, jakakaa vain ja turha olla kateellinen pelaajille. Ennemminkin kysymys on mielestäni siitä, että yritys saada tapahtumasta äärimmäisen kiinnostava pelkän rahan varjolla on onneksi epäonnistunut. Reikäpelit takaisin, siinä olisi todellista pudotuspelitunnelmaa!

Koko vuoden pelaajat ovat keräilleet pisteitä riviturnausten sijoitustensa perusteella. Lopulta 120 parasta pääsi mukaan ensimmäiseen playoff -turnaukseen ja kolmen kisan ajan pelaajia on karsittu pois leikistä. Nyt jäljellä on enää 30 pelaajaa, mutta Jim Furykin vetäydyttyä finaalista 29 pelaajaa tavoittelevat neljän kierroksen finaalissa kymmenen miljoonan dollarin bonusta.

Raha on tietenkin aina mahtavaa, mutta varsinaisesti yleisön kiihokkeena se tuntuu aika laimealta. Toki jos pelaajat, jotka tavoittelevat tätä miljoonapottia olisivat tavallisia työläisiä tai köyhiä niin yleisö saattaisi jaksaa jännittää heidän puolestaan. Nyt ikävä tilanne on vain se, että kaikki 29 pelaajaa, jotka ovat viivalla ovat jo valmiiksi miljonäärejä. Kysymys on siitä kuka näistä erityisen jo valmiiksi onnekkaista kavereista saa rahaa vaikka rakentaa uuden superhuvilan esimerkiksi Santa Barbaran alueelle.

Edelleen väittäisin, että näistä pelaajista lähes kuka tahansa ottaisi ennemmin major-voiton kuin FedEx Cupin pääpalkinnon. Toki kymmenen miljoonaa dollaria on enemmän rahaa kuin Loton täysosuma Suomessa, mutta miltä se tuntuu jos tili näyttää jo valmiiksi noin 40 miljoonaa?

Tämä edellinen avautuminen ihan vain sen takia koska en ole vielä koskaan törmännyt ihmiseen, joka olisi täysin hullaantunut Fedex Cupin loppuhuipentumasta. Siinä on paljon “amerikkaa”, mutta ei oikeaa draamaa. Vielä kun otetaan huomioon pistelaskusysteemin monimutkaisuus ja lähetyksissä excel-taulukon kanssa tilanteita avaava matemaatikko niin kasassa on sillisalaatti, jossa mausteet ovat täysin sekaisin.

Kuka voittaa FedEx Cupin?

Kyseessä on neljän kierroksen golfkilpailu, jossa on mukana suurin osa maailman kuumimmista pelaajista. Jason Day on ollut täysin omaa luokkaansa viimeaikoina voittaen neljä kertaa viimeisen kuuden kisan aikana. Näistä hän on jo itsessään tienannut noin viisi miljoonaa dollaria, joten en usko rahan varsinaisesti miestä jännittävän.

Kuka tahansa tästä joukosta voi saada kuuman neljäpäiväisen aikaiseksi ja viedä viimeisen kilpailun nimiinsä. Kuitenkin vain top-5 rankingissa olevat pelaajat voittavat varmasti koko FedEx Cupin jos onnistuvat nostamaan pokaalia Tour Championshipissa.

Jos viimeiseltä sijalta matkaan lähtevä voittaa, on äärimmäisen epätodennäköistä, että hän voittaisi kokonaiskilpailua ja kymmentä milliä bonusta. Toki bonuksia jaetaan muitakin ja ne ovat jotain väliltä kolme miljoonaa ja satoja tonneja. Ei kukaan oikein tiedä kun puhe on aina pääpalkinnosta, joka on kokonaiskilpailusta naurettava kymmenen miljoonaa.

Toivoisin, että Henrik Stenson näyttäisi amerikkalaisille ja veisi voiton toisen kerran urallaan Ruotsiin. Hän ei ole voittanut vielä yhtään kisaa tällä kaudella, mutta on ollut viime aikoina lähellä. Hän antoi caddielleen viimeksi 10% voittopotista ja sama mies kävi ensitöikseen törsäämässä tinaa Ferrariin. Se oli oikein!

Koko tarinan opetus oli se, ettei rahalla saa tehtyä globaalisti kiinnostavinta tapahtumaa lajissa. Majorit ajavat golfissa edelleen isosti rahakkaimman tapahtuman, FedEx Cupin ohi. Voi sitä silti sivusilmällä silmäillä kun sunnuntaina panokset viimeisellä kierroksella ovat hieman suuremmat kuin kotimaiset sunnuntai-iltapäivän skinit.

Väitän, että tällä viikolla herkemmin tulee seurattua Saksassa pelattavaa Porche Championshippia, jossa Mikko Korhonen ja Mikko Ilonen taistelevat muutaman sadan tonnin pääpalkinnosta European Tourilla.