Fantasy-urheilupelit kiinnostavat entistä enemmän penkkiurheilijoita

Summer Series Valioliiga Fantasy Premier League
Kuva: Getty Images

Fantasy-urheilupelien pelaaminen on tapa tuoda lisää jännitystä pelien seuraamiseen, kun samalla pääset toimimaan eräänlaisena valmentajana.

Varmasti useampi urheilun ystävä on joskus pelannut jonkinlaista Fantasy-peliä kavereita vastaan. Esimerkiksi Liigapörssi on jääkiekkofanien keskuudessa todella suosittu, sillä kimpoissa mitellään kaveriporukan kesken paremmuudesta. Liigapörssiin on tarjolla erilaisia työkaluja, kuten esimerkiksi Liigapörssi pilalle tilastojen avulla.

Jalkapallon puolella ehdottomasti suosituin peli on Fantasy Premier League, joka nimensä mukaisesti keskittyy Englannin Valioliigaan. Mukana on tällä kaudella jo yli 10 miljoonaa pelaajaa ympäri maailman, joten vain kovimmat tietäjät pääsevät edes hätyyttelemään kärkisijoja.

Esimerkiksi FPL on pelaajille täysin ilmainen, mutta tarjolla on aivan huippuluokan palkintoja, kuten vaikkapa Valioliiga-matkoja.

Myös NHL:n ja NFL:n puolelle on tarjolla erilaisia fantasypelejä, joissa fanit pääsevät toimimaan valmentajina ja kokoamaan omat joukkueensa. Pelejä on mahdollista pelata myös draft-muotoisina, jolloin pelaajat valitaan ennen kauden alkua yksitellen eikä joukkueissa voi olla samoja pelaajia. Tämä on astetta haasteellisempi pelimuoto, mutta vaatii entistä kovempaa tietämystä.

Mitä menestyminen vaatii?

Fantasyn parissa ei tuurilla todellakaan pärjää, vaan menestyminen vaatii todellista tietoja kyseistä sarjasta sekä sen jatkuvaa seuraamista, jotta pysyt kärryillä siitä, että minkä joukkueen pelaajia kannattaa valita. Myös loukkaantumisia tulee, joten pelaajien jatkuva vaihtaminen nousee olennaiseen osaan, koska vajailla kokoonpanoilla ei pisteitä kerrytetä.

Pelaaminen onkin jatkuvaa laskemista siitä, että kenellä joukkueella on esimerkiksi tiedossa helpompia pelejä tulevina viikkoina, jolloin pisteitä olisi todennäköisesti tulossa enemmän. Sen sijaan välillä kierroksella ei pelaa jokainen joukkue, joten pitää pystyä ennakoimaan jo tällaisia kierroksia etukäteen, jotta pystyt muokkaamaan joukkuettasi oikeaan suuntaan.

Mihin perustuu suosio?

Ei ole vaikea arvata, miksi pelien suosio on hirmuisessa kasvussa, sillä nykyinen sukupolvi rakastaa katsoa maailman suurimpia urheilusarjoja, kuten Valioliigaa ja NHL:ää. Mikä onkaan se parempi seurata pelejä kuin, että pelaajien suorituksilla ja maaleilla on jotain henkilökohtaista merkitystä itselle.

Kun oman liigan tai kimpan rakentaminen on tehty vieläpä helpoksi, joten kaveriporukan paras pelaaja saadaan selville ilman kinastelua tai protestointia. Fantasy-pelien suosio heijastuu myös siihen, että netissä erilaiset Urheilutestit ovat entistä suositumpia. Näissäkin päästään mittelemään siitä, että kenellä löytyy eniten urheilutietämystä.