F1-kausiennakko 2022 – edessä yksi kaikkien aikojen kausista?

F1 Mercedes Max Verstappen Lewis Hamilton F1
Kuva: Getty Images

Talvi Formula 1:sten suhteen on ollut poikkeuksellisen tapahtumarikas. Abu Dhabin viimeisellä kierroksella nähty selkkaus jatkui pitkään – siis usean kuukauden – ja viimein helmikuun loppupuolella FIA kertoi antavansa potkut kilpailujohtaja Michael Masille ja tekevänsä tarvittavia organisaatiomuutoksia.

FIA todellakin otti viime kauden farssista opikseen ja palkkasi kilpailujohtajan paikalle kaksi nimeä ja yhden vakituisen avustajan. Toisin sanoen FIA itsekin tiedosti, että kilpailujohtajan vastuu yhdelle ihmiselle on yksinkertaisesti liikaa.  

Talven aikana FIA päätti myös perustaa jalkapallon VAR-systeemistä mallinnetun ”tilannehuoneen” Formula 1:siin. Sen tarkoituksena on kaikessa yksinkertaisuudessaan auttaa kilpailujohtoa tekemään parempia päätöksiä, eikä vastuu ole enää ainoastaan yksittäisillä, saatikka yksittäisellä ihmisellä.

FIA teki myös isoja muutoksia erikoistilanteiden pistelaskuunsa, joka pohjaa viime kaudella nähtyyn Belgian osakilpailuun. Jatkossa ei ole enää mahdollista körötellä turva-auton perässä kahta kierrosta ja kuitata tätä kautta puolikkaat pisteet. Systeemi on nyt tarkasti rajattu eri skenaarioita silmällä pitäen. Pistelaskun uusimisesta voit lukea lisää täältä.

Uuden sukupolven autot vielä suuri arvoitus

Vaikka FIA onkin tehnyt taustalla useita eri muutoksia, on lajin ja fanien kannalta tärkein asia, että uuden sukupolven autot on vihdoin julkaistu ja nähty talvitestien muodossa jopa radalla. 

Uudet autot oli tarkoitus saada käyttöön jo viime kaudeksi, mutta muutaman edellisvuoden suurin kirosana, COVID19, pilasi tämänkin. Onneksi voimme todeta jälkiviisaina onnen käyneen onnettomuudessa, sillä vanhat autot tarjosivat viime vuonna parhaat mahdolliset jäähyväiset. Kausi 2021 oli nimittäin monilta osin vähintäänkin hybridiaikakauden paras ja viihdyttävin sesonki. 

Ensinnäkin on todettava, että uuden sukupolven ajokit ovat siitä harvinaisia, että ne ovat yhdistäneet kaikkia sarjaa seuraavat yhdeksi suureksi laumaksi, joka on vuorotellen kehunut autojen ulkonäköä. Se jos mikä on nykypäivänä harvinaista. 

Uusien säännösten tarkoitusperä on selkeä: likaisesta ilmasta halutaan eroon, sillä se – yllätys, yllätys – parantaa kilvanajoa. Edellisen sukupolven autoilla toisen perässä ajaminen oli ajoittain liki mahdotonta, sillä autot tuottivat runsaasti niin sanottua likaista ilmaa. Downforce syntyi pääasiassa todella teknisten ja monimutkaisten ilmanohjaimien, pääasiassa siipien avulla, mikä häiritsi takana ajavan auton ilmavirtaa. 

Nyt käytännössä kaikki on haluttu yksinkertaistaa. Esimerkiksi jos lähdet vertailemaan viime ja tämän kauden autojen etusiipiä, ero on valtava. Uudet autot saavatkin pääosin downforcensa alun perin 1980-luvulla kehitetyn maaefektin avulla, jota on kuitenkin rukattu enemmän nykypäivään sopivaksi. Ongelmitta ei ole kuitenkaan selvitty, sillä talleja kiusasi testien aikana niin sanottu ”pomppuefekti”. On kuitenkin oletettavaa, että ongelma saadaan korjattua pikaisella tahdilla.

F1:sten tekemisessä alkuperäisissä simulaatioissa luvut toisen auton perässä ajamisen suhteen olivat vakuuttavia, mutta todellisuus – se onkin sitten toinen asia. 

Mestaruustaistelusta monen kauppa – vai onko edessä paluu vanhaan?

Yksi tulevan kauden keskeisimpiä tekijöitä tulee olemaan yllätyksellisyys. Rajujen sääntömuutosten myötä ei ole vielä olemassa oikeaa tai väärää, ja talleilla onkin ollut autoja rakentaessaan käytössä monia erilaisia lähestymiskulmia. 

Heti autojen julkaisutilaisuuksista kävi ilmi, että eri tallit ovat tulkinneet sääntöjen hyvin eri tavalla. Suuria eroja on nähty erityisesti sivuponttooneissa ja niiden ilmanohjaimissa. Vielä on kuitenkin mahdoton sanoa mikä toimii ja mikä ei.

Samalla se tuo tuoreeseen kauteen mielenkiintoiset lähtökohdat. Mikä talleista on keksinyt todellisuudessa sen reseptin, jolla kilpailuja voitetaan. Otetaan esimerkki vuodelta 2009, kun muuan Brawn GP löysi säännöistä porsaanreiän ja se voitti lopulta sensaatiomaiseen tyyliin maailmanmestaruuden kiistellyn tupladiffuusorinsa ansiosta. 

Toki mahdollisuudet vastaavaan tuhkimotarinaan ovat pienet, mutta samalla kuitenkin suurimmat moneen vuoteen. Autojen tekniset puolet tulevat tasaantumaan ajan kanssa, kun tallit tajuavat vuorotellen mikä oikeasti toimii ja mikä ei. 

Kausi 2022 ei kuitenkaan pidä sisällään vielä mitään varmaa: Mercedeksellä on ollut vuosien saatossa lähes yli-inhimillinen kyky selättää ongelmansa ja nousta aina takaisin kärkeen. Tallin testit eivät menneet odotetusti, mutta kyseessä ei missään nimessä ollut ensimmäinen kerta. Edes Lewis Hamiltonin puheet siitä, että talli ei taistelisi voitoista, ei ole aiempiin vuosiin nähden mikään poikkeuksellinen lausunto.

Auton kehityksen suhteen tallilla on yhä edelleen samat vahvuudet kuin aiemmin, mutta samalla on muistettava, että Mercedeksen moottoripuolelta usea työntekijä karkasi Red Bullin puolelle. Se voi jo näkyä, kun puhutaan nimenomaan voimayksiköstä. Mercedes tulee olemaan kärkisijoilla, mutta onko luvassa jälleen voitosta voittoon dominointia? Se on arvoitus.

Samaa voitaneen puhua myös Red Bullista. Brittitalli löysi punaisen langan vihdoin viime kaudella, mutta suorituskyvyn suhteen tätä iloa kesti Silverstonen osakilpailuun saakka. Sen jälkeen alkoi epäonni, minkä lisäksi Mercedes kiri suorituskyvyssä rinnalle ja ohi. Vaikka Max Verstappen voitti kuljettajien maailmanmestaruuden, saattaa talli ottaa jälleen pitkässä juoksussa Mercedekseltä tukkaan.

Talvitestien perusteella myös Ferrari on vihdoin palaamassa omalle paikalleen. Iso huomio kuitenkin siinä, että kyse oli loppujen lopuksi vain talvitesteistä. Tallipäällikkö Mattia Binotto on mainostanut jo viime kaudesta lähtien tallin keksineen jotakin uutta ja mullistavaa, mutta nyt Italiassa sanat on muutettava myös teoiksi. 

Testit olivat kieltämättä vakuuttavat, mutta miten käy, kun taistelu pisteistä alkaa. Ferrarin suunta vaikuttaa kuitenkin vihdoin oikealta ja on enemmän todennäköisempää, että Maranellossa taistellaan ensi kaudella voitoista kuin jäädään tämän kahnauksen ulkopuolelle.

McLaren on nostanut jo vuosia osakkeitaan ja se onnistui vihdoin nappaamaan voiton viime kaudella Monzan osakilpailussa. McLarenin talvitestit Barcelonassa sujuivat erinomaisesti, mutta Bahrainissa iskivät pienet ongelmat.

Brittitallilla on kuitenkin käytössään kaikki, mitä voittaminen vaatii: budjetti, kilpailukykyinen auto, erinomaiset kuljettajat, hyvä ja taidokas johto, insinööriosaaminen. Jos palaset loksahtavat paikalleen, saatetaan ensi kaudella Formula 1:ssä nähdä jopa neljän tallin voittotaistelu.

Miten sitten ne tuhkimotarinat?

Kuten jo aiemmassa kappaleessa kirjoitin, on ensi kauden suurin mielenkiinto – etenkin alkukauden osalta – yllätyksellisyydessä. Brawn GP teki legendaarisen temppunsa vuonna 2009, mutta sen jälkeen alkoikin kahden tallin dominointi, joka kesti aina viime kauteen saakka.

Nytkin, kuten jo kirjoitettu, vaikuttaa sille, ettei kärjessä ole tapahtumassa suuria muutoksia, paitsi kenties kahden ex-jättiläisen (Ferrari, McLaren) paluu isojen joukkoon.

Kuitenkin tulevalla kaudella käytännössä jokainen talli on mielenkiinnon arvoinen: Williams on tehnyt muutamana viime vuonna hidasta, mutta tasaista nousua totaaliselta pohjalta kohti keskikastia. Jatkuuko nousu, vai jämähtääkö maineikas talli jälleen pohjille?

Aston Martin oli yksi viime kauden suurimpia pettymyksiä, mutta harva on kuitenkaan ajatellut, että miksi: Aston käytti kaudella 2020 Mercedeksen vuoden 2019 auton kopiota. Viime kaudella vastaavasti Aston Martin ajoi hyvin pitkälti samalla autoilla kuin vuonna 2020. Yksinkertaisesti sanottuna brittitalli ajatti kaudella 2021 käytännössä kaksi vuotta vanhaa Mercedestä, joten ei ihme, että tulokset jäivät laihoiksi. Brittitallilla on myös käytössään Lawrence Strollin pohjaton lompakko.

Alpine on autojätti Renaultin tehdastalli, joten ainakin paperilla tallilla on käytössään loppumattomat resurssit. Myös voimayksikön puolella on uskoa paremmasta. Tallin johtohenkilö Laurent Rossi paljasti jokunen aika sitten Renaultin keskittyvän jatkossa moottoripuolella huomattavasti enemmän suorituskykyyn kuin aiemmilta vuosilta tuttuun suoritusvarmuuteen. 

AlphaTaurilla on etunaan yksi sarjan parhaista kuljettajista: Pierre Gasly. Gaslyn viime kauden uroteot jäivät valitettavasti Hamiltonin ja Verstappenin välisen taistelun varjoon. Annan kuitenkin jokaiselle lajia seuraavalle pienen vinkin: kiinnitä katseesi tiukasti Gaslyyn, sillä todennäköisesti ranskalainen tulee ajamaan lähivuosina joko Ferrarilla tai Mercedeksellä.

Kaksi mielenkiintoisinta tallia Bahrainin avausviikonlopun lähestyessä ovat kuitenkin Alfa Romeo ja Haas. 

Ferrarin voimayksiköitä käyttävät tallit olivat kenties viime kauden suurimmat pettymykset. Haasin tiedettiin olevan heikko, mutta sen heikkous yllätti lopulta käytännössä jokaisen lajin seuraajan. Alfa Romeo oli myös täydellinen floppi, sillä sen sijaan, että se olisi ottanut harppauksia kohti keskikastia, otti talli lopulta pelkkää takapakkia pakan pohjalle.

Molempien tallien talvitestit etenivät samaa rataa: Barcelonassa molemmat tallit kärsivät pelkistä ongelmista, mutta Bahrainissa tilanne muuttui päälaelleen. 

Haasin tallipäällikkö Günther Steiner tokaisi jo kesken viime kauden, että ”moni tulee yllättymään Haasin vuoden 2022 autosta”. Toki tallin sisältä tulevien ylistävien kommenttien suhteen tulee aina olla tarkkana, sillä kyseessä voi olla myös yritys saada lisää sponsoreita mukaan. Samalla on myös täysin mahdollista, että Steiner kyllästyi kritiikkiin ja halusi omalla tyylillään muistuttaa kaikkia siitä, että paukut on ladattu puhtaasti ensi kautta ajatellen.

Sanottakoot Haasin suhteen myös yksi selvyys: Kevin Magnussen tulee tekemään tallista paremman kuin potkut saanut Nikita Mazepin.

Myös Alfa Romeolla on ollut jo pitkään kova uho päällä. Tallipäällikkö Frédéric Vasseaur kertoi jo pitkään aikaa sitten tallin toimivan tulevalla kaudella lähes täydellä budjetilla. Myös Valtteri Bottaksen sopimus kertoo omalla tavallaan kovaa kieltä siitä, että suunta auton kehityksen suhteen on oikea. 

Yhdysvaltalainen Michael Andretti oli jo valmis ostamaan tallin toiminnan nimiinsä. Pikkulintujen mukaan syy juuri Sauberin ostamiseen oli se, että talli on lähellä nousta menestyjien joukkoon, mikä olisi helpottanut Andrettin urakkaa uudessa sarjassa. 

Jos kärkinelikon ulkopuolelta pitäisi siis valita kaksi selkeää mustaa hevosta, olisivat ne juuri Alfa Romeo ja Haas.

Nautitaan kaudesta!

Vuosi 2022 tulee olemaan Formula 1:sten osalta hyvin poikkeuksellinen ja samalla – ainakin toivottavasti – unohtumaton. 

Uudet autot ovat saaneet sosiaalisen median aikakaudella ennennäkemättömän positiivisen reaktion ja juuri sitä laji kaipaa rankan, mutta kieltämättä äärimmäisen viihdyttävän viime kauden jälkeen. 

F1:sten osalta on painettu reset-nappulaa, mikä saattaa tarkoittaa uusien tallien nousua kohti kärkeä, uusia sankareita, uusia tarinoita ja etenkin uusia taistelupareja. Jokaiselle tallille on annettu mahdollisuus rakentaa auto alusta lähtien täysin uusiksi, ja vihdoin tällä viikolla nämä ajokit tullaan näkemään tositoimissa.

Itse aistin kaudesta huipputasaista, sillä jokaisen tallin ympärillä on olemassa jotakin positiivista. Samalla on tiedostettava, että joidenkin osalta tämä positiivisuus tulee päättymään hyvin lyhyeen. Fakta on, että jonkun on oltava myös viimeinen.

Edessä on 22 loistavaa osakilpailua. Nautitaan niistä jokaisesta. 

F1-kuljettajat 2022:

Lewis Hamilton (Mercedes)
George Russell (Mercedes)
Max Verstappen (Red Bull)
Sergio Perez (Red Bull)
Charles Leclerc (Ferrari)
Carlos Sainz jr. (Ferrari)
Landon Norris (McLaren)
Daniel Ricciardo (McLaren)
Pierre Gasly (AlphaTauri)
Yuki Tsunoda (AlphaTauri)
Fernando Alonso (Alpine)
Esteban Ocon (AlphaTauri)
Sebastian Vettel (Aston Martin)
Lance Stroll (Aston Martin)
Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
Guanyu Zhou (Alfa Romeo)
Mick Schumacher (Haas)
Kevin Magnussen (Haas)
Alexander Albon (Williams)
Nicholas Latifi (Williams)