F1 Itävallan GP 1.7. – Red Bull haastajana kotikisaan

F1 Itavallan GP 1.7.
F1 Itävallan GP 1.7.

F1-faneille tarjotaan kesällä todellista herkkua, kun kolmen viikon sisään ajetaan jopa kolme osakilpailua. Seuraavan vuorossa on Itävallan GP.

F1-kesä on sarjan faneille kertakaikkisen mahtava, sillä kesä-heinäkuun aikana ajetaan jopa viisi osakilpailua. Näistä kaksi on jo tahkottu, joista edellinen nähtiin viime viikonloppuna Ranskassa.

Ranskan GP, joka teki täksi kaudeksi paluun F1-sirkukseen, tarjosi lopulta faneille viihdettä koko rahan edestä. Kisa sai lentävän lähdön, kun muun muuassa Sebastian Vettel ja Valtteri Bottas kolaroivat heti radan ensimmäisessä mutkassa. Vettel ajoi lopulta upeasti kuudenneksi ja Bottas seitsemänneksi.

Mainos alkaa

Kisassa nähtiin myös parasta Kimi Räikköstä miesmuistiin, sillä vaikean startin jälkeen hän nousi palkintokorokkeen matalimmalle pallille. Räikkösen ohitus Daniel Ricciardosta oli erityisesti todella komea ja se tullaan muistamaan pitkään. Voit katsoa kisan parhaat palat alta löytyvästä videosta. Jos et saa sitä näkyviin, löydät sen myös täältä.

F1 Itävallan GP 1.7.

Itävallan rata on F1-kalenterissa yksi harvoista todellisista poikkeuksista. Se on lyhyt, nopea ja se pitää sisällään vain 10 mutkaa. Tähän väliin on kuitenkin huomautettava, että radan kakkosmutka on ainoastaan minimaalinen käännös juuri ennen tiukkaa kolmosmutkaan.

Vaikka Itävallan radan profiili onkin suhteellisen yksinkertainen, on se täynnä teknisiä mutkia. Erityisesti kolmos-, nelos- ysi- ja kymppimutka ovat kuskeille todella haastavia. Itävallan radalla on myös piirre, jota kuskit rakastavat; radalla on nimittäin korkeuseroja, jopa kesken mutkien.

Kaiken kaikkiaan Itävallan rata on viihdyttävää katseltavaa, missä miehet erottuvat pojista. Tästä yksi monista esimerkeistä löytyy viime kaudelta, kun enemmän tai vähemmän vihattu venäläiskuski Daniil Kvjat lukitsi jarrunsa haastavaan kolmosmutkaan ja pilasi siinä samalla Fernando Alonson sekä Max Verstappenin kisat.

Tämä kaikki ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että kisasta olisi tulossa millään tavalla yleisöystävällinen. Syynä on tuttu virsi; ohittaminen radalla on hankalaa. Esimerkiksi viime kauden GP ei ollut alun kolaria lukuunottamatta varsinaisesti tajunnan räjäyttävä näytös, joskin Bottas ja Vettel taistelivat voitosta viimeiselle kierrokselle saakka. Suomalaisten onneksi Bottas onnistui pitämään kärkisijan hallussaan ja voittamaan kisan nimiinsä.

Voimasuhteiden hakeminen tulevalle viikonlopulle on hankala, sillä sekä Ferrari että Mercedes enemmän tai vähemmän samalta viivalta. On siis lupa odottaa, että voittaja löytyy kolmikosta Lewis Hamilton, Valtteri Bottas sekä Sebastian Vettel. Kimi Räikkönen hämmentää varmasti parhaansa mukaan soppaa, ja jos hän onnistuu pitämään viime viikonlopun GP:n lopun tasonsa, saattaa hän hyvinkin nousta taistelemaan jälleen yhdestä palkintopallisijoituksesta.

Kovimmat paineet niskassaan viikonloppuun lähtee Red Bull, jolle Itävallan GP on tallin kotikisa. Viime vuonna Daniel Ricciardo ajoi komeasti kolmanneksi, kun taasen Verstappenin kisa katkesi alun kolariin. Tällä hetkellä tilanne on se, että Red Bullin suorituskyky ja varmuus on parantunut alkukaudesta. Ricciardo on ajanut kahdessa edellisessä kisassa sijoille 4. ja 4., kun taasen Verstappen oli Kanadassa kolmas ja Ranskassa toinen.

Red Bull on siis todistanut olevansa nopea, mutta takaraivossa jyllää jatkuvasti epävarmuus Renaultin voimanlähdettä kohtaan. Kaiken lisäksi reikäpäänäkin tunnettu Verstappen on virhealtis, mutta parhaimmillaan todella nopea sellainen. Jos kaikki kuitenkin osuu kohdilleen, myös Red Bull pystyy haastamaan kotikisassaan Ferrarin ja Mercedeksen ainakin palkintopallisijoituksesta.

LUE MYÖS:
Lewis Hamilton laulaa Christina Aguileran uudella biisillä